19 Μαΐου μέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εβδομάδα εκδηλώσεων στη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αυτή που διανύουμε από 15 ως 22 Μαΐου 2016.

Εβδομάδα εκδηλώσεων στη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αυτή που διανύουμε από 15 ως 22 Μαΐου 2016.


Σήμερα Πέμπτη, 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 19:00 η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους που φορούν τη στολή του Πόντιου Αντάρτη. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, Ντάνιελ Φέιερστιν.
 
Στις 19:45 επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 
Στις 20:00 θα ξεκινήσει πορεία με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Εκεί θα γίνει επίδοση ψηφίσματος.
 
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και τα σωματεία των Ποντίων, καλούν τον ελληνικό λαό να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση, όπως και τις εκδηλώσεις που ακολουθούν μέχρι την Κυριακή.
 
Έως την Κυριακή 22 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στο Σύνταγμα θα φιλοξενείται η έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη». Επιμελητής είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Είσοδος ελεύθερη.
 
Έως την Πέμπτη 19 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος ενημερωτικά περίπτερα από τα σωματεία του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ. Εκεί, με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα, θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία.
 
Την Τετάρτη 18 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε η ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.  Οι νέοι της ΕΠΟΝΑ, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώθηκαν και φέτος στο περίπτερό τους στο Σύνταγμα για να «μονάσουν» τους νεκρούς, να μνημονεύσουν όσα πέρασαν, να σταθούν με δέος, με χαμηλωμένο βλέμμα εμπρός στα ταπεινά κεριά που σχηματίζουν τον φρικτό αριθμό των θυμάτων της Γενοκτονίας: 353.000.
 

Η ανακοίνωση της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Π.Ο.Ε.)


 
19 Μαΐου 1919-2016

          19η Μαΐου 2016. 22 χρόνια μετά την αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». 2 χρόνια μετά την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που ποινικοποιεί την άρνηση των αναγνωρισμένων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο γενοκτονιών,ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες θηριωδίες στο μέλλον και να δημιουργηθούν οι ασφαλείς συνθήκες για μια πραγματική προσέγγιση και φιλία μεταξύ των λαών. 3 χρόνια πριν από την εκατονταετηρίδα της μαύρης επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και, δυστυχώς, οι ως άνω νομοθετικές πρωτοβουλίες μένουν στην πράξη, γράμμα κενό.

          Η επί σειρά ετών παντελής έλλειψη πολιτικής προθυμίας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας,εκτός συνόρων, έχει μετατραπεί, πλέον, σε ευθεία αμφισβήτηση και υπονόμευση αυτού. Αφ’ ενός, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας αρνείται δημοσίως τη Γενοκτονία, προσπαθώντας με τη ρητορική μιας ψευδεπίγραφης επιστημονικότητας να υποβαθμίσει τη νομική της σημασία. Αφ’ ετέρου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφαιρείται από την διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο που έχει σαφή αναφορά στον Ποντιακό  Ελληνισμό και την Γενοκτονία.

          Πώς είναι δυνατό να μην διδάσκεται η διάπραξη ενός εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας από το κράτος εκείνο, ο λαός του  οποίου έχει υποστεί το έγκλημα αυτό; Πώς είναι δυνατόν ένας υπουργός να  διατηρεί τον υπουργικό θώκο, ενώ διαφωνεί με μια ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, διαφωνεί επίσης με την «επίσημη θέση» της Κυβέρνησης και, θεωρητικά, δε μπορεί να ακολουθήσει τα πιστεύω του; Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην τον απομακρύνει από το αξίωμά του, τη στιγμή που με εκπεφρασμένη την αντίθεσή του δεν πρόκειται να λειτουργήσει αμερόληπτα; Και τέλος, τι νόημα έχει η ψήφιση ενός νόμου που απαγορεύει την Βαρβαρότητα (ν. ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας), όταν στην πράξη δεν εφαρμόζεται σε βάρος των εκάστοτε αρνητών;

        Επειδή πλησιάζει η συμπλήρωση 100 ετών από την ημερομηνία ορόσημο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ωστόσο, αντί της κορύφωσης των πρωτοβουλιών και δράσεων για ανάδειξη του ζητήματος διεθνώς, υπάρχει αποδυνάμωση και υπονόμευση του αγώνα μας από την ελληνική κυβέρνηση.

          Επειδή την ίδια στιγμή η πολιτική του τουρκικού κράτους επιμένει στην άρνηση των γενοκτονιών, διαπράττοντας γενοκτονία της μνήμης, Επειδή εμείς γνωρίζουμε τι εστί γενοκτονία και δεν θέλουμε να ξαναζήσει η Ανθρωπότητα το ίδιο δράμα,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από την Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, όπως επίσης και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών (Αρμενίων, Ασσυρίων).

Από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, συμπληρώνοντας την Τριάδα των Γενοκτονιών που έγιναν στον ίδιο χώρο και χρόνο, από τον ίδιο θύτη και για τους ίδιους ιστορικούς λόγους,

να απομακρύνει τον Υπουργό Παιδείας από την θέση του, αφού με τη στάση του προσβάλλει, όχι μόνο τον Ελληνισμό αλλά και τον Ανθρωπισμό, αξίες που ως σημαίνον θεσμικό πρόσωπο, ώφειλε να προασπίζεται

 
να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ’ Λυκείου,να εκπληρώσει τη δέσμευση έκδοσης σε έξι γλώσσες του τόμου με τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας του καθηγητή ιστορίας κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη,

Από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει με κάθε τρόπο το ζήτημα της γενοκτονίας στα διεθνή φόρα, κινητοποιώντας τις δυνάμεις και του ανθρωπισμού σε όλον τον κόσμο, για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε στο κοινοβούλιο της Σουηδίας (Μάρτιος 2010) και της Αρμενίας (Μάρτιος 2015), στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Σεπτέμβριος 2006) και στη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (Δεκέμβριος 2007), όπου αναγνωρίστηκε επισήμως ως ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ το έγκλημα των Νεότουρκων και των Κεμαλικών εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Όλους τους Έλληνες και τους ανθρώπους που σέβονται τις αξίες του ανθρωπισμού να συστρατευθούν στον δίκαιο αγώνα των απογόνων των επιβιωσάντων της Γενοκτονίας, για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών που διαπράχθηκαν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, ήτοι Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις αρχές του περασμένου αιώνα, ώστε να μην γινόμαστε ξανά και ξανά μάρτυρες εγκληματικών πολιτικών κατά της ανθρωπότητας.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics