Αφήνουν χρονικά περιθώρια στους ανασφάλιστους

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Βήμα σημειωτόν κάνει η  κυβέρνηση επί της ολοκλήρωσης  της απόφασης για τα ανασφάλιστα πυροδοτώντας σενάρια.

Οι μέρες περνούν και ακόμη δεν προχώρησε η δημοσίευσή της  σε ΦΕΚ και η εφαρμογή της η οποία και θα σηματοδοτήσει  τον εντοπισμό των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων.  

Για μια ακόμη φορά η υπόθεση ακροβατεί και δεν προχωρεί ώστε να φθάσει στο τέλος της.

Κατά πληροφορίες,  η καθυστέρηση είναι «τεχνητή» και  αποσκοπεί  στην παροχή χρόνου προς τους ανασφάλιστους ώστε να σπεύσουν να ασφαλιστούν πριν εφαρμοστεί η απόφαση και εντοπιστούν. Ο λόγος είναι πώς με την αυτόβουλη ασφάλισή τους –λένε παράγοντες της αγοράς-  θα αποφευχθεί η  όλη ταλαιπωρία που θα συνοδεύει τον εντοπισμό τους από την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  και συγκεκριμένα το ειδοποιητήριο που θα λάβουν, την προσέλευσή τους  στην εφορία, τυχόν μη έγκαιρη καταβολή,  ακόμα και μη απόδοση προστίμου κ.λπ.

Όλα αυτά συνιστούν ένα ακόμη πρόβλημα στα χιλιάδες νοικοκυριά που μπορεί να μην πλήρωσαν ασφάλιστρο λόγω οικονομικής ανέχειας. Αυτή την κοινωνική διάσταση του θέματος θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση οπότε και προφανώς επιλέγει -κατά πληροφορίες- την μικρή καθυστέρηση.

Αρμόδιοι παράγοντες από την ασφαλιστική αγορά  συνεχίζουν να εμμένουν στις τελευταίες πληροφορίες που δημοσίευσε το insurance-eea  δηλαδή ότι  αυτή την εβδομάδα θα κλείσει οριστικά το θέμα.  

Ωστόσο,  από την αγορά εκφράζεται προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι και μήπως η καθυστέρηση αυτή κρατήσει περισσότερο και δώσει περιθώρια να μην προχωρήσει για μια ακόμη φορά η υπόθεση αυτή  που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλες πληροφορίες  -και είναι το χειρότερο σενάριο- αναφέρονται σε νέες  μεθόδους  για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, πληροφορία που σε περίπτωση επαληθευτεί τότε σηματοδοτεί εκ νέου την παραπομπή του θέματος στις καλένδες.

Να επισημανθεί ότι,  μέχρι σήμερα, ο όλος δισταγμός, που αποδίδεται σε διαφορετικές κάθε φορά αιτίες, έχει ως αποτέλεσμα να μην λύνεται το  πρόβλημα των ανασφάλιστων με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει για την αγορά και  τους οδηγούς που θα εμπλακούν σε ατύχημα με ανασφάλιστο. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics