Αλλάζουν «όψη» οι ΕΠΥ και η αγορά

Του Γιάννη Βερμισσώ Την αλλαγή του τρόπου ανάπτυξής τους στην ασφαλιστική αγορά εξετάζουν εταιρείες που ήδη λειτουργούν και έχουν προχωρήσει σημαντικά σε καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Την αλλαγή του τρόπου ανάπτυξής τους στην ασφαλιστική αγορά εξετάζουν εταιρείες που ήδη λειτουργούν και έχουν προχωρήσει σημαντικά σε καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.  Οι μητρικές εταιρείες σκέπτονται αλλαγές,  μεταξύ των οποίων και η  ίδρυση υποκαταστημάτων, η παροχή νέων προϊόντων, η ανάπτυξη υπερ-τεχνολογιών στην ασφάλιση κ.α. Οι εξελίξεις εφόσον λάβουν καταληκτική μορφή και εγκριθούν από  την ΤτΕ  θα  σηματοδοτήσουν και νέες σχέσεις με την ΕΑΕΕ.  

Το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η αγορά καθώς και οι εδώ επιδόσεις των εταιρειών που αναπτύσσονται ακόμα και με την Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών, δείχνει να μετουσιώνεται σε κίνητρο για δημιουργία υποκαταστημάτων ή την είσοδο και νέων ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και την ανάπτυξη άλλων δράσεων σχετικών με την ιδιωτική ασφάλιση.

Πληροφορίες του insurance-eea , καταγράφουν την έντονη αυτή κινητικότητα και το υψηλό ενδιαφέρον που διαρθρώνεται σε σταθερή επιχειρηματική βάση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες  ήδη  μία εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων και διαδικασιών για να πάψει να λειτουργεί ως ΕΠΥ και να δημιουργήσει υποκατάστημα ασκώντας την δραστηριότητα όπως η πλειονότητα των εταιρειών.  Ταυτόχρονα άλλη εταιρεία παρόμοιας  μορφής επεκτείνει τις δραστηριότητές της και ετοιμάζεται να εισέλθει και αυτή με άλλη νομική μορφή ως επιχειρηματική οντότητα στην αγορά.  Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία περί  συζητήσεων που βρίσκεται εταιρεία για την εφαρμογή στην Ελλάδα τεχνολογικών καινοτομιών που θα αναπτυχθούν στην αγορά  κατά τα πρότυπα άλλων χωρών όπου η «τεχνολογία προβάλλει και  πουλά ασφάλειες» μέσω κινητών ή υπολογιστών.  Οι πρώτες εξελίξεις θα έχουν ολοκληρωθεί  στο τρίμηνο κάνοντας την είσοδο του 2018 ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για την ιδιωτική ασφάλιση.  Πάντως, οι μεταβολές που καταγράφονται από τις πληροφορίες, είναι μεγάλες και κυοφορούνται εδώ και καιρό. Η επαλήθευσή τους και η πραγμάτωσή τους θα συνοδευτεί με  νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν την αγορά. Ωστόσο η  κινητικότητα που παρουσιάζεται δεν αφορά όλο το σύνολο των εταιρειών της συγκεκριμένης κατηγορίας (ΕΠΥ). Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι εξελίξεις αυτές απαρεγκλίτως, θα  πυροδοτήσουν  τον ανταγωνισμό καθώς η «πίτα» είναι συγκεκριμένη και για να διευρυνθεί θέλει μια διαφορετική τακτική. Οι νέες μορφές εταιρειών με την ιδιαίτερη ζέση να αναπτυχθούν δεν αποκλείεται στα επιχειρηματικά τους σχέδια να περάσουν καινοτομίες σε προϊόντα και τιμολογήσεις ανατρέποντας ριζικά το υφιστάμενο πολυετές οικοδόμημα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Να σημειωθεί ότι αυτό αναμένεται και από τις υπερ-εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics