Ασφάλιση ακόμα και στα οχήματα εκτός κυκλοφορίας

Στη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι όχημα το οποίο δεν έχει αποσυρθεί επισήμως από την κυκλοφορία και είναι σε λειτουργική κατάσταση πρέπει να καλύπτεται από ασφάλιση αστικής ευθύνης, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του...

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως ανακοινώθηκε σε σχετικό δελτίο, σύμφωνα με την οποία ακόμα και σε ακινησία εάν βρίσκεται ένα όχημα, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο διότι στην περίπτωση που το όχημα κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται σε ατύχημα τότε ο ιδιοκτήτης φέρει την ευθύνη και θα πληρώσει αποζημίωση η οποία πιθανόν θα του ζητηθεί χωρίς αυτός να έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Στη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι όχημα το οποίο δεν έχει αποσυρθεί επισήμως από την κυκλοφορία και είναι σε λειτουργική κατάσταση πρέπει να καλύπτεται από ασφάλιση αστικής ευθύνης, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος δεν προτίθεται πλέον να το οδηγήσει, έχει επιλέξει να το σταθμεύσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο.  Αν το όχημα εμπλακεί σε οποιοδήποτε ατύχημα και βρεθεί ανασφάλιστο, τότε η εκάστοτε αρχή μπορεί να στραφεί εναντίον του ιδιοκτήτη ακόμη και αν δεν ενεπλάκη και δεν έχει ο ίδιος ευθύνη για το ατύχημα. Η απόφαση προέκυψε μετά από περιστατικό  στην Πορτογαλία.

Γυναίκα οδηγός, λόγω προβλημάτων υγείας δεν οδηγούσε πλέον το όχημά της και το είχε παρκαρισμένο στην αυλή του σπιτιού της. Ωστόσο ο γιος της πήρε το αυτοκίνητο χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, βγήκε εκτός πορείας και προκάλεσε τροχαίο στο οποίο τόσο ο ίδιος όσο και άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το εκεί Επικουρικό ζήτησε από την οδηγό τις αποζημιώσεις που είχε νωρίτερα καταβάλει στους δικαιούχους των θανόντων , εκείνη ισχυρίστηκε πως δε φέρει ευθύνη για το ατύχημα και ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να έχει ασφαλισμένο το αυτοκίνητο εφόσον δε σκόπευε να το κινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αίτημα από την δικαιοσύνη της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και εξέδωσε την σχετική απόφαση.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics