Ασφαλίζονται κατοικίες σε ρεματιές;

Του Γιάννη Βερμισσώ Τα πρόσφατα γεγονότα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων αναβίωσαν το μείζον θέμα της κάλυψης των φυσικών καταστροφών.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Τα πρόσφατα γεγονότα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων  αναβίωσαν το μείζον θέμα της κάλυψης των φυσικών καταστροφών.

Και πράγματι η ιδιωτική ασφάλιση είναι η λύση. Είναι η επιλογή που θα συνέβαλλε στην άμβλυνση των τόσο οδυνηρών πραγμάτων που έπονται της καταστροφής και σχετίζονται φυσικά και με την αποκατάσταση των ζημιών.

Κάποιοι από την αγορά έσπευσαν να μιλήσουν για την σημασία της ασφάλισης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Και κάποιοι άλλοι διαχρονικά αναδεικνύουν το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στην ασφάλιση των κατοικιών και των επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ερώτημα: ποιος και για ποιόν λόγο θα ασφάλιζε κτήρια στις ρεματιές, σε υπό του εδάφους περιοχές, σε μπαζωμένες εκτάσεις και με άλλες σχετικές συνθήκες;

Ποιος θα αξιολογούσε τον κίνδυνο και θα αναλάμβανε την κάλυψή του (ασφαλιστικά και αντασφαλιστικά) και με τι κόστος;.

Και ας μη πάμε μακριά. Ποιος ασφαλίζει τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας; Και με ποια αιτιολογία προσφέρεται το «όχι»;. Άρα λοιπόν τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλοϊκά. 

Ομοίως το «όχι» θα λεγόταν και στην ασφάλιση κατοικιών σε περιοχές όπου είναι επικίνδυνες εξαρχής οπότε και οικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές θα είναι πολύ επικίνδυνο να ασφαλιστούν.

Άρα κάποια στιγμή οι θεωρίες θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωπές με την πράξη.  

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics