ΕΕΑ-ΕΒΕΑ: Μία νέα πρόταση για την οικονομία- βίντεο

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργάνωσαν, στις 24 Μαΐου 2017, ειδική εκδήλωση με θέμα: "ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Λιγότερα Πλεονάσματα, Φόροι και Εισφορές για Επενδύσεις, Απασχόληση και

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργάνωσαν, στις 24 Μαΐου 2017,  ειδική εκδήλωση με θέμα: "ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Λιγότερα Πλεονάσματα, Φόροι και Εισφορές για Επενδύσεις, Απασχόληση και βιώσιμο Χρέος".
 
 
Παραβρέθηκε στην εκδήλωση  πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού χώρου.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Και ο Γενικός Δ/ντής του ερευνητικού φορέα ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ,  κ. Διονύσης Νικολάου.
 
Ομιλητές ήταν οι κ.κ.:
 
-Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
-Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 
-Χάρης Θεοχάρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄ Αθήνας, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
 
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε μεταξύ άλλων:
 
«Τι πρέπει να γίνει! Γιατί καλό είναι να προχωρούμε σε διαπιστώσεις, οφείλουμε όμως να προτείνουμε και λύσεις.
-Έστω και αυτή την ώρα, να επικρατήσει επιτέλους η κοινή λογική και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν σχηματίζοντας ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι δανειστές έπαιξαν με επιτυχία το παιχνίδι τους, γιατί μας βρήκαν διαιρεμένους. Ας αλλάξουμε λοιπόν συνταγή και ας δείξουμε ότι στις δύσκολες ώρες μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν.
-Κυβέρνηση, κόμματα αλλά και φορείς να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο άρσης του αδιεξόδου. Όχι απλώς επί χάρτου, αλλά άμεσα εφαρμόσιμο, με αιχμή του δόρατος τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία. Ποια είναι αυτά; Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, ανάπτυξη της εξωστρέφειας, εστίαση στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας, συνεργατικά δίκτυα, έμφαση στην καινοτομία, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας που σήμερα λόγω του υψηλού ποσοστού μετανάστευσης, ενισχύει οικονομίες άλλων κρατών.
Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει ούτε άλλες καθυστερήσεις, ούτε ημίμετρα και κυρίως πρέπει να αποτραπούν τα πισωγυρίσματα. Χρειάζονται καθαρές λύσεις εδώ και τώρα. Κανένα μαγικό ραβδί δεν θα εξαφανίσει την κρίση. Μόνο η δική μας δουλειά, στηριζόμενη σε πνεύμα συνεργασίας».
 
 
 
Από την πλευρά του, στην ομιλια του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι:
 
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής.
Είναι αδύνατον να επιτευχθούν τέτοια πλεονάσματα σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται. Και είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη, με αυτό το ύψος της φορολογίας και των εισφορών.
Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει.
Εμείς, ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, υποστηρίξαμε από την αρχή και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε, ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.
Με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Με περισσότερες και τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές.
Ας καταλάβουν όλοι ότι κάθε μέρα που περνά, χωρίς δραστική αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, η Ελλάδα λιγοστεύει. Λιγοστεύει σε επιχειρήσεις, σε εισοδήματα, σε ανθρώπους, σε δεξιότητες, σε επίπεδο ζωής.
Εναλλακτικές, βιώσιμες προτάσεις υπάρχουν. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την εξαιρετική προσέγγιση του κ. Νεκτάριου, που θα έχουμε τη χαρά να δούμε και να συζητήσουμε στη συνέχεια.
Το θέμα είναι οι προτάσεις αυτές, να βρουν επιτέλους ανταπόκριση και εφαρμογή».
 
 
 
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γενικός Δ/ντής ερευνητικού φορέα ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ,  κ. Διονύσης Νικολάου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
 
«Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όσους και σε όσους εμπλέκονται στη διαμόρφωση πολιτικών, στην κυβέρνηση τα κόμματο τους βουλευτές ,στην ηγεσία της επιχειρηματικότητας, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.α.  Το ελληνικό πρόβλημα εντοπίζεται στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ένα μοντέλο βασισμένο κυρίως στην κατανάλωση με δανεικά. Αυτό το μοντέλο εξάντλησε τα όριά του εμ την εμφάνιση της παγκόσμιας κρίσης. 7 χρόνια μνημονίων και μέτρων και είμαστε ακόμη στα ίδια!
 
Και ένα εύλογο ερώτημα: υπάρχει λύση; Λέμε αναμφίβολα ναι. Η  ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ ανέθεσε σε μια ομάδα επιστημόνων να διερευνήσει αυτή τη λύση με μια μελέτη με διπλό στόχο: να χαρτογραφήσει τα δομικά αίτια της κρίσης, να καταγράψει όσα έχουν γίνει στα χρόνια των μνημονίων και κυρίως να επισημάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να φτάσει η χώρα σε ένα νέο λειτουργικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο όχι στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγή, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.»
 
 
 
 
Οι ομιλητές Νίκος ΧριστοδουλάκηςΜιλτιάδης Νεκτάριος και Χάρης Θεοχάρης παρουσίασαν αλληλοσυμπληρούμενοι το σχέδιο της «νέας πρότασης για την οικονομία – Λιγότερα Πλεονάσματα, Φόροι και Εισφορές για Επενδύσεις, Απασχόληση και βιώσιμο Χρέος».
 
Οι ομιλίες εστίασαν σε τρία μέρη:
 
-στην γενική πολιτική κατάσταση και στον  αναγκαίο συμβιβασμό για τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 σε χαμηλότερα και πιο ρεαλιστικά επίπεδα, 
 
-στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση κύριων εισφορών και εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στις επικουρικές συντάξεις και  
 
-στην απλοποίηση φορολογικού συστήματος με ενοποίηση και μείωση συντελεστών.
 
Όπως ανέφεραν στην έρευνα τους:
 
«Επτά χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και την έναρξη εφαρμογής των Προγραμμάτων Προσαρμογής, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση, όπου τα προβλήματα φαίνονται να επιστρέφουν διαρκώς:
 
Πρώτο παράδοξο, η εξέλιξη του Δημόσιου Χρέους, το οποίο θεωρήθηκε ως η κύρια η αιτία που προκάλεσε την κρίση το 2010. Τον Δεκέμβριο 2009 ήταν € 300 δισ. (δηλ. 127% ΑΕΠ) και έχει μεσολαβήσει το ΡδΙ με ονομαστική διαγραφή χρέους € 110 δισ. Μετά από 7 έτη Μνημονίων, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά σήμερα είναι € 325 δισ. (δηλ. στο 180% ΑΕΠ) και απαιτείται νέα απομείωση. Όπως όλα δείχνουν η ελάφρυνση του χρέους θα συνοδεύεται από νέο πλαίσιο μέτρων και στενή εποπτεία της οικονομικής πολιτικής για πολλά χρόνια ακόμη.
 
Δεύτερο παράδοξο, το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η έλλειψη των οποίων σε κρίσιμους τομείς θεωρήθηκε η αιτία μακροχρόνιας παγίδευσης της οικονομίας στην ύφεση. Το 2016 ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ1, όμως η εφαρμογή τους πάσχει με αποτέλεσμα η συνολική ποιότητα λειτουργίας των αγορών έχει χειροτερέψει κατά πολύ μετά το 2009. Ενδεικτική είναι η καθίζηση στους Δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρούν την ποιότητα στο Ρυθμιστικό περιβάλλον, την αποτελεσματική διακυβέρνηση, την εφαρμογή των νόμων, και τις διαδικασίες λογοδοσίας και δημόσιου ελέγχου. Σήμερα όλοι οι θεσμοί απαιτούν και πάλι νέες μεταρρυθμίσεις σε ένα ήδη βεβαρημένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
 
Τρίτο παράδοξο, το κόστος εργασίας που θεωρήθηκε η αιτία που εμπόδιζε την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Μετά από δραστική περικοπή μισθών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, το κόστος εργασίας μειώθηκε μεν κατά 25%, πλην όμως η κατάταξη ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας χειροτέρευσε κατά πολύ και οι παραγωγικές επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Το Εξωτερικό Ισοζύγιο ισορρόπησε όχι λόγω των εξαγωγών, αλλά κυρίως λόγω πτώσης της ζήτησης και των εισαγωγών, ενώ ελλοχεύει διαρκώς ο κίνδυνος να αναζωπυρωθεί μόλις υπάρξει κάποια τόνωση της ανάπτυξης».
 
Για τον λόγο αυτό, η διατύπωση προτάσεων οικονομικής πολιτικής ξεπερνά σήμερα κατά πολύ την απαίτηση μιας καλύτερης διαχείρισης της συγκυρίας ή ακόμη και την επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου επιμέρους στόχου τα επόμενα χρόνια. Οφείλει να αντιμετωπίζει όχι μόνο τα βραχυχρόνια προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα να οδηγεί σε μια νέα δυναμική, ικανή να ανατρέψει τις αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις.»
 
 
Μια νέα πρόταση για την οικονομία – Φοίβος Καρζής εισαγωγική ομιλία
 
 
 
Ομιλία Νίκου Χριστοδουλάκη
 
 
 
Διάλογος Φ. Καρζή – Ν. Χριστοδουλάκη
 
 
 
Ομιλία Μιλτιάδη Νεκτάριου
 
 
 
Διάλογος Φ. Καρζή – Μ. Νεκτάριου
 
 
 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics