Εκπτωτικά και άλλα κίνητρα στις ασφαλίσεις

Μια εφαρμοσμένη σε άλλες χώρες πρακτική όπου δείχνει την προσαρμογή – ελαστικότητα - της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η οποία τείνει να παραμετροποιήσει τα ασφάλιστρά της.

Του Γιάννη Βερμισσώ. 

Με τιμολογιακές εκπτώσεις προς τις «καλές πρακτικές» που θα ακολουθούν οι ασφαλισμένοι, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έρχεται να εφαρμόσει και να εντάξει στην καθημερινότητα, όσα έχουν ακολουθηθεί σε άλλες αγορές. Κίνητρα για περπάτημα, για υγιεινή ζωή, για ασφαλέστερο οδήγημα, και οτιδήποτε άλλο ασφαλίζεται έχουν ξεκινήσει να δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με στόχο να οδηγήσουν τους ασφαλισμένους σε καλύτερες συμπεριφορές που μειώνουν το ρίσκο οπότε είναι προς όφελος και των εταιρειών και των ίδιων.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου ανακοίνωσε ότι θα δοθεί κάποιο Bonus τιμολογιακό (θα υπάρξουν ανακοινώσεις όταν έχει ολοκληρωθεί) σε  ασφαλισμένους που ξεπερνούν το όριο των 8 χιλιάδων βημάτων την ημέρα, και προφανώς έχουν κάποιο πρόγραμμα Υγείας. Η σχετική αναφορά καταδεικνύει την στρατηγική στόχευση της εταιρείας να περάσει σε διαδικασίες επιβράβευσης των ασφαλισμένων που ακολουθούν «καλές πρακτικές» και συνεπώς μειώνουν την έκθεση στον κίνδυνο και  περιορίζουν τις πιθανότητες να κάνουν χρήση του συμβολαίου τους.

Παρόμοιες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί και σε άλλα προγράμματα στην ελληνική αγορά, (επιβράβευσης) τα οποία επίσης αναγνωρίζουν τις σωστές συμπεριφορές και παρέχουν κίνητρα τιμολογιακά ή άλλα σε ασφαλισμένους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες πληθώρα εταιρειών βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης και λανσαρίσματος σχετικών διαδικασιών και παροχών. Είναι μια εφαρμοσμένη σε άλλες χώρες πρακτική όπου δείχνει την προσαρμογή – ελαστικότητα – της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η οποία τείνει να παραμετροποιήσει τα ασφάλιστρά της αναλόγως των περιπτώσεων και με απώτερο στόχο να επιβραβεύει όσους με την καθημερινή τους στάση μειώνουν τις πιθανότητες να χρειαστούν το ασφαλιστικό τους πρόγραμμα. Η τακτική αυτή επιβράβευσης έχει εφαρμοστεί σε σημαντικό βαθμό στην Αμερική που σταδιακώς αναδεικνύει την ανάγκη επικαιροποίησης της ασφαλιστικής τακτικής  ως προς τις μεθόδους προσέγγισης των ασφαλισμένων και των κατηγοριών ασφάλισης.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics