Ελπίδα και πραγματικότητα στην ΥΔΡΑ

Του Γιάννη Βερμισσώ Με προσανατολισμό την ενδυνάμωση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης και την ανάληψη από αυτήν πρωτοβουλιών που θα συντελέσουν στην είσοδο του κλάδου σε νέα μονοπάτια εξελίσσεται στην Ύδρα το 19ο Διεθνές Συνέδριο.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Με προσανατολισμό την ενδυνάμωση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης και την ανάληψη από αυτήν πρωτοβουλιών που θα συντελέσουν στην είσοδο του κλάδου σε νέα μονοπάτια εξελήχθηκε στην Ύδρα το 19ο Διεθνές Συνέδριο. (Δείτε λεπτομέρειες εδώ: https://www.insurance-eea.gr/gr/el/articles/ta-symperasmata-apo-tin-ydra ).

Το μήνυμα των αλλοδαπών προσκεκλημένων –ομιλητών για το cyber insurance είναι σαφές: θα πρωταγωνιστήσει.  Θα φέρει εργασίες και οι εταιρείες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που ανοίγεται.

Κατά τα άλλα στην Ύδρα  βρέθηκαν και συμμετείχαν οι  εκπρόσωποι της αγοράς.  Έγιναν  οι «εισαγωγικές» καθιερωμένες εκδηλώσεις όπου η ΑΟΝ όπως και η  Eurolife και η MATRIX έδωσαν το δικό τους ποιοτικό στίγμα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μέσα από αριθμούς έδωσε την ισχυρή «εικόνα» του κλάδου αποστέλλοντας εμμέσως μήνυμα προς την πολιτεία για τις δυνατότητες του τομέα να παίξει ρόλο στην Υγεία, στην Σύνταξη, στα Ταμεία, στην Οικονομία, στην καθημερινότητα… Κάτι βέβαια γνωστό που επαναλαμβάνεται και αναδεικνύεται διαρκώς και με κάθε ευκαιρία από την ΕΑΕΕ. Υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν προσδοκίες. Υπάρχει και η δυνατότητα. Χρειάζονται όμως και άλλα, και άλλοι, που θα στηρίξουν και συνταχθούν με την ιδέα προόδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Που θα πιστέψουν στην αξία του κλάδου ως συμπληρωματική λύση η οποία όμως συνιστά τη μόνη λύση. Ναι πράγματι από τις επιστημονικές μελέτες φαίνεται πώς η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια ενδεικνυόμενη λύση που χωρά και κυβερνητικές παρεμβάσεις, ώστε  να βγει το συνταξιοδοτικό και άλλοι τομείς από το αδιέξοδο που βρίσκονται σήμερα κάτω από την δημόσια «στέγη». Η πρόταση των ασφαλιστών είναι ξεκάθαρη πώς μπορούν να αναλάβουν με επάρκεια ρόλο. Η στάση της κυβέρνησης είναι μάλλον «θολή».  Η πραγματικότητα αυτή είναι δύσκολη. Έως σήμερα κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι άλλοι διαφωνούν. Τι γίνεται όμως; Οι προσδοκίες πολλές και διαχρονικές.  Οι δυνατότητες του κλάδου μεγάλες. Ομοίως μεγάλα και τα έως σήμερα εμπόδια.

Αυτό δεν αναιρεί την προσπάθεια. Ούτε σηματοδοτεί απελπισία. Ο κλάδος δια των εκπροσώπων του θα συνεχίσει να επιδιώκει τις καλύτερες μέρες και τις καλύτερες προοπτικές. Οι άλλες αγορές θα δίνουν το στίγμα των δρόμων της ανάπτυξης όπως είναι τώρα το cyber insurance.

Η συνέχεια και το αποτέλεσμα θα αποδείξουν και την πραγματικότητα που πιθανόν να είναι συνδεμένη και με την συνολική πρόοδο της οικονομίας και την αναμενόμενη ανάπτυξη που συναρτάται με επενδύσεις, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα.  Κάπου εκεί θα αναγνωριστεί ταχύτερα η ιδιωτική ασφάλιση από την εγχώριο πραγματικότητα. Διότι το Συνέδριο της ΥΔΡΑΣ, η διεθνής αναγνωρισιμότητα και  προβολή του  αποδεικνύουν ότι η ελληνική ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας κλάδος υψηλού κύρους και δυνατοτήτων που όμως τον αναγνωρίζουν περισσότερο οι ξένες αγορές, οι ξένοι επενδυτές και οι εκτός χώρας παρατηρητές…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics