Ενέργειες για συνολική αναβάθμιση της ιδιωτικής ασφάλισης και της διαμεσολάβησης

Τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τις ενέργειες για την αναβάθμισή του, καθώς και τα σχέδιά του για το σωματείο

Της Δήμητρας Κουράση

Τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τις ενέργειες για την αναβάθμισή του, καθώς και τα σχέδιά του για το σωματείο, καταγράφει ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος κύριος Ευάγγελος Σπαθής.

Μιλώντας στο insurance-eea ο κ. Σπαθής αναφέρθηκε αναλυτικά στα εξής:

Οι φιλοδοξίες αναβάθμισης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

«Η ανάγκη να ηγηθώ μιας ομαδικής προσπάθειας για αλλαγή πλεύσης της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών ήταν το κίνητρο και όχι τόσο η φιλοδοξία ενός τίτλου.

Τα μέλη μας είναι πιστοποιημένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, με κώδικα δεοντολογίας, με επαγγελματισμό και εμπειρία στα ασφαλιστικά προγράμματα.

Μέλημά μας είναι να ‘εκπαιδεύουμε’ τον πελάτη να ζητά την επαγγελματική ταυτότητα του διαμεσολαβούντα. Να μπορεί να ανατρέχει στο Μητρώο Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών μέσω του ιστότοπουhttp://insuranceregistry.uhc.gr/ ώστε να γνωρίζει ότι ο επαγγελματίας με τον οποίο συναναστρέφεται στο πλαίσιο πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος, είναι νόμιμα εγγεγραμμένος στα μητρώα των Επιμελητηρίων, πλήρως πιστοποιημένος και ασκεί τη δραστηριότητα της διαμεσολάβησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θέλουμε να θωρακίσουμε τον καταναλωτή από κρούσματα παραπληροφόρησης των εναλλακτικών δικτύων πώλησης, με παρεμβάσεις στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς συμμετέχουμε σε κάθε δράση κοινωνικής προσφοράς, θέλοντας να στρέψουμε την πελατειακή μας βάση στη δημιουργία μιας αλυσίδας αλληλεγγύης και προσφοράς για το κοινό καλό».

Ο στόχος για την Ένωση και τα μέλη της 

«Η Ένωση να αποκτήσει ταυτότητα και τα μέλη της να μπορούν απρόσκοπτα και με τον προσωπικό του μόχθο και την αδιάκοπη προσπάθειά τους να βοηθήσουν στη δημιουργία και την καθιέρωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα».

«Στα άμεσα σχέδιά μας, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο παρότρυνσης, εκπαίδευσης και υποστήριξης υποψηφίων ασφαλιστικών συμβούλων. Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου προσφέρει σημαντικό πεδίο εξέλιξης, επαγγελματικής αποκατάστασης και καταξίωσης στο χώρο».

Η διεύρυνση των ασφαλιστικών προϊόντων για την Περιφέρεια

Μιλώντας για τις ανάγκες της Περιφέρειας, ο κ. Σπαθής, σημείωσε ότι η Νοτιοδυτική Ελλάδα είναι κατεξοχήν μια περιοχή με Αγροτικό πληθυσμό και αυτό καθιστά την ανάγκη να αναπτυχθεί μεγαλύτερη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων που να καλύπτουν αυτές τις συγκεκριμένες ανάγκες, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τον αγροτικό τομέα είναι εξαιρετικά λίγες.

Αναφέρθηκε στα νοσοκομειακά προγράμματα, τα οποία και έχουν πυρήνα τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα- στα οποία και τα εισοδήματα είναι μεγαλύτερα- , με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία καλύπτουν πολλές και διάφορες ανάγκες και εξέφρασε τον προβληματισμό για την απουσία ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην επαρχία, εκεί όπου το εισόδημα είναι μικρότερο.

Τόνισε πως η Περιφέρεια πρέπει να βρει μοχλούς στήριξης και κάλυψης των πολιτών της επαρχίας όχι μόνο στον τομέα της νοσοκομειακής κάλυψης αλλά γενικότερα να υπάρξει ένας συντονισμός προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης κυρίως στο νέο λιμάνι και στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, θέσεις-κλειδιά του τουρισμού και της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Τάσεις Ασφάλισης

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετά. Ο κ.Σπαθής, επισήμανε τη φοβία που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες ότι τα κρατικά ταμεία δεν θα είναι μελλοντικά σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις. Οι συνεχείς μειώσεις στις κρατικές συντάξεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

«Αντιθέτως, λόγω των αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών από την ΤτΕ, έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και αναγνωρίζει την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει σύγχρονα και ευέλικτα προγράμματα όπου ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών. Οι διαμεσολαβούντες είναι πλέον εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι και είναι πια σαφές ότι η ιδιωτική ασφάλιση φιγουράρει ανάμεσα στις 3 πρώτες βασικές ανάγκες (μαζί με την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη των βασικών αγαθών επιβίωσης)».

Τα προβλήματα που χρήζουν ασφάλισης

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καλείται η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει: «Η περιοχή μας είναι από τις πιο σεισμογενείς στην Ελλάδα και όμως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιδιωτών ασφαλίζεται. Είμαστε ένα ανοχύρωτο κάστρο πάνω στην άμμο. Πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλιστική συνείδηση στον πολίτη, μεταφέροντας του ότι αν καταβάλει ένα εξαιρετικά χαμηλό ασφάλιστρο το χρόνο μπορεί να καλύψει τους κόπους μιας ζωής. Η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει νόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, καθώς τα χρήματα των κρατικών αποζημιώσεων καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της ζημιάς.

Το νέο φορολογικό σύστημα καθιστά το επάγγελμά μας μη βιώσιμο. Βαλλόμαστε από τις τράπεζες που από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε ασφαλιστικά γραφεία και με αθέμιτες πρακτικές συνάπτουν συμβόλαια από μη πιστοποιημένο προσωπικό. Από εταιρείες Ίντερνετ που στο βωμό του κέρδους μηδενίζουν το θεσμό της διαμεσολάβησης παρέχοντας χαμηλά ασφάλιστρα με προσφορές και ταξίδια!».

Κινήσεις για καλύτερη λειτουργία της αγοράς

Μεταξύ άλλων ο κ. Σπαθής με στόχο την στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης και την περαιτέρω ανάδειξή της ως κλάδο προτείνει τα εξής:

  • Η πολιτεία να νομοθετήσει και να δει την ιδιωτική ασφάλιση ως μοχλό ανάπτυξης
  • Να καταρτιστεί ένα φορολογικό καθεστώς δίκαιο και αντάξιου του θεσμού της διαμεσολάβησης
  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες να αγκαλιάσουν τον διαμεσολαβούντα σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης και βελτίωσης των ασφαλιστικών εργασιών
  • Με μια ασφαλιστική νομοθεσία που δε θα εξοντώνει το θεσμό της διαμεσολάβησης. Έτσι ώστε «αντί να συμπληρώνουμε χαρτιά χάνοντας το νόημα της δουλειάς μας, να στραφούμε στην ενημέρωση και ασφάλιση του κόσμου».
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics