Επανέρχονται συζητήσεις συγχωνεύσεων και συνεργασιών ασφαλιστικών

Σε διαδικασία αναδιάταξης εισέρχεται η ασφαλιστική αγορά δίνοντας έμφαση σε αυτό που επί σειρά ετών καθυστέρησε να προχωρήσει εμμένοντας στην αυτόνομη πορεία της. Τώρα, αρχίζουν «πόρτες» να χτυπούν με θέμα τις συνεργασίες και τη συμπόρευση προκειμένου...

Του Γιάννη Βερμισσώ

Σε διαδικασία αναδιάταξης εισέρχεται η ασφαλιστική αγορά δίνοντας έμφαση σε αυτό που επί σειρά ετών καθυστέρησε να προχωρήσει εμμένοντας στην αυτόνομη πορεία της. Τώρα, αρχίζουν «πόρτες» να χτυπούν με θέμα τις συνεργασίες και τη συμπόρευση προκειμένου να ξεπεραστούν υφιστάμενοι ήδη για κάποιες, και μελλοντικοί για άλλες, σκόπελοι.

Κατά πληροφορίες, αδιακρίτως καταγωγής, ασφαλιστικές εταιρείες προβληματίζονται ή έχουν λάβει τα σχετικά μηνύματα , και αναζητούν συμμετοχικά καταφύγια προκειμένου να συνεχίσουν. Το ενδιαφέρον αυτό αλλού είναι προχωρημένο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι ακόμα στην διαδικασία προσδιορισμού για το πώς, και με ποιoν τρόπο θα δημιουργηθούν γέφυρες για την μετάβαση σε μια συνεργατική νέα εποχή.  Η εξέλιξη της συνεργασίας που μπορεί να έχει τη μορφή μερικής εξαγοράς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μονόδρομος και ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις κατά πληροφορίες έγιναν και πρώτες συζητήσεις. Οι συνθήκες μικρού και ευέλικτου μεγέθους, είναι ευνοϊκές για οποιαδήποτε μετάβαση σε αντίθεση με μεγαλύτερες περιπτώσεις που ως γνωστόν (πρόσφατο παράδειγμα η ΕΘΝΙΚΗ) αντιμετωπίζουν πλειάδα δυσκολιών.

Στο πλαίσιο αυτό της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος, πιθανόν συγχωνεύσεων και εξαγορών όπως συνηθίζεται να λέγεται, η πλευρά των ενδιαφερόμενων να αγοράσουν έχει τη δική της δυναμική και ελέγχει τις περιπτώσεις που θα μπορούσε να εισέλθει μετοχικά δημιουργώντας κοινό όφελος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον στρέφεται σε μικρότερα σχήματα τα οποία και θα μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα σε μια νέα λογική «συνεργασίας» και να συνεχίσουν τις εργασίες. Ωστόσο αυτό αποτελεί ένα 2ο βήμα, το οποίο για να γίνει και να αναπτυχθεί προβληματισμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί το πρώτο.

Σε αυτή τη βάση οι πληροφορίες μιλούν για ώριμο ενδιαφέρον κάποιων  το οποίο εφόσον προχωρήσεις και σε σκοντάψει στις γνωστές από το παρελθόν δυσκολίες και αιτιάσεις τότε θα υπάρξουν εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι προσφάτως και ο κ. Κάρολος Σαϊας μιλώντας σε εκδήλωση της Interasco είχε προβεί στην πρόβλεψη ότι ο αριθμός των ασφαλιστικών θα συρρικνωθεί κάτι το οποίο ενισχύει την άποψη ότι η σημερινή διάσπαρτη αυτόνομη πορεία βρίσκεται σε μια αναθεώρηση.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics