Επισημάνσεις Ορκωτών για την ΑΤΕ και η ERGO

Σημεία που χρήζουν προσοχής εμφανίζονται στις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών για την ΑΤΕ, πλέον εταιρεία του Ομίλου ERGO. Τα σημεία αυτά, οικονομικής φύσεως, αντιστοιχούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και αναδεικνύουν ότι το «πέρασμα» των απαιτήσεων της

Σημεία που χρήζουν προσοχής εμφανίζονται στις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών για την ΑΤΕ, πλέον εταιρεία του Ομίλου ERGO. Τα σημεία αυτά, οικονομικής φύσεως, αντιστοιχούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και αναδεικνύουν ότι το «πέρασμα» των απαιτήσεων της Solvency είναι διαδικασία «δυναμική» που εξελίσσεται και πιθανόν να σηματοδοτεί και αναπροσαρμογές. 

Τώρα επειδή η ΑΤΕ είναι μέλος του ομίλου ERGO σαφώς και η αμφίδρομή σχέση τους η οποία ακόμα βρίσκεται σε στάδια προσαρμογών, πιθανόν να επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα και οι όποιες απαιτήσεις να αντιμετωπιστούν συνολικότερα και σε επίπεδο μεταξύ Πειραιώς και Munich-re.

Οι επισημάνσεις των ορκωτών λογιστών λαμβάνονται υπόψη, αξιολογούνται και οδηγούν σε αναγκαίους χειρισμούς τις διοικήσεις των εταιρειών, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στο insurance-eea εξηγώντας τον χειρισμό των παρατηρήσεων.

Ας δούμε όμως τα σημεία αυτά που χρήζουν προσοχής και τα οποία παραθέτουμε αυτούσια όπως αναφέρονται από τους ορκωτούς (στοιχεία  δημοσιοποιημένα) για την ΑΤΕ ως εξής:

{……1.             Η Εταιρεία έχει κατηγοριοποιήσει στις Εποπτικές Καταστάσεις τις Νοσοκομειακές Καλύψεις Υγείας και Προστασίας Εισοδήματος που αναφέρονται σε συμπληρωματικές καλύψεις µμακροχρόνιων ασφαλίσεων Ζωής, σε διαφορετική τεχνική βάση από εκείνη των ασφαλίσεων Ζωής και έχει υιοθετήσει όρια σύμβασης ως ετησίως ανανεούµενων συμβάσεων.

Ωστόσο, στις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας σύμφωνα µε τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, προκύπτει διαφορετική αντιμετώπιση των ανωτέρω καλύψεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης,  από τις οποίες εκτιμάται από την αναλογιστική υπηρεσία της Εταιρείας, σημαντική  πρόσθετη επιβάρυνση στα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρείας συνολικού ύψους ΕΥΡΩ 60 εκατοµµυρίων περίπου.

Η Εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή τεκμηρίωση για τη διαφορετική αντιμετώπιση των ανωτέρω καλύψεων στις Εποπτικές Καταστάσεις και δεν έχει συμπεριλάβει σχετική πρόβλεψη για τον σκοπό αυτό. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας του θέματος, και της έλλειψης από την Εταιρεία των σχετικών δεδομένων και υπολογισμών για σκοπούς της αποτίμησης στον Ισολογισμό Φερεγγυότητας 11,  δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε µε εύλογη βεβαιότητα την επίδραση στις Τεχνικές Προβλέψεις και τα Ίδια Κεφαλαία στις Εποπτικές Καταστάσεις από την αντιμετώπιση των ανωτέρω καλύψεων ως µμακροχρόνιες συμβάσεις.

2.            Η Εταιρεία δε διαθέτει επαρκή τεκμηρίωση και συμφωνίες για τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο υπόδειγμά "Λοιπές Πληροφορίες" (S.19.01.21) της συνηµµένης Έκθεσης Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης.

3.            Από τον έλεγχό µας προέκυψε ότι οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις είναι αυξημένες κατά ΕΥΡΩ 10.5 εκατοµµύρια περίπου. Κατά συνέπεια τα Ίδια Κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ΕΥΡΩ 10.5 εκατοµµύρια περίπου.

Γνώμη µε επιφύλαξη

Κατά τη γνώμη µας, εκτός από τις τυχόν επιπτώσεις του πρώτου και του δεύτερου θέματος και τις επιπτώσεις του τρίτου θέματος που µμνημονεύονται στην παράγραφο «Βάση για Γνώμη µε Επιφύλαξη» οι Εποπτικές Καταστάσεις της 31 Δεκεμβρίου 2016, που περιλαμβάνονται στη συνηµµένη Έκθεση Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης της Εταιρείας για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2016, έχουν καταρτιστεί από κάθε ουσιώδη άποψη, σύμφωνα µε τις κανονιστικές διατάξεις και τη µμεθοδολογία που περιγράφονται στην Ενότητα ''Α'' και στην Ενότητα "Δ (Ο)" αντίστοιχα, της συνηµµένης Έκθεσης Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης και µε όσα σχετικά καθορίζονται από τον Ν. 4364/2016.

Θέματα έμφασης

 Χωρίς να διαφοροποιούμε τη γνώμη µας,  εφιστούµε την προσοχή σας:

 1)            Στην Ενότητα ''Ε.6'' της συνηµµένης Έκθεσης Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης, στην οποία περιγράφεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ως Εποπτική Αρχή σύμφωνα µε το Ν. 4364/2016, µπορεί να απαιτεί την τροποποίηση ή αναμόρφωση δημοσιευμένων εκθέσεων της Εταιρείας ή τη δημοσίευση πρόσθετων πληροφοριών, καθώς και τη λήψη άλλων ενεργειών από τη διοίκηση της Εταιρείας. Η κατάρτιση των Εποπτικών Καταστάσεων και της Έκθεσης Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης, καθώς και ο έλεγχός µας έχει διενεργηθεί µε την υπόθεση ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και δεν υφίστανται πρόσθετες απαιτήσεις από την Εποπτική Αρχή. Δεν εκφέρουμε άποψη εάν και κατά πόσο θα υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις ή πρόσθετες απαιτήσεις από την Εποπτική Αρχή.

 2)            Στο γεγονός ότι η Εταιρεία έχει αναγνωρίσει Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις συνολικού ύψους ΕΥΡΩ 83 εκατοµµυρίων περίπου εκ των οποίων ποσό Ευρώ 63 εκατοµµυρίων περίπου αφορά µμεταφορά  αχρησιμοποίητων φορολογικών ζημιών που προήλθε αφενός από τη συµµετοχή της Εταιρείας στο πρόγραµµα ανταλλαγής ομολόγων στη χρήση 2012, ποσού ΕΥΡΩ 53 εκατοµµυρίων περίπου, και ΕΥΡΩ 10 εκατοµµυρίων περίπου που αφορά σε λοιπές µμεταφερόμενες φορολογικές ζημιές. Όπως σχετικά αναφέρεται στην ενότητα Δ 1 (Ο1) ''Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις" η αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε επίπεδο Εποπτικών Καταστάσεων, βασίστηκε στην υπόθεση της επικείμενης συγχώνευσης µε την ERGO Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία Ζημιών και όχι σε µεµονωµένο επίπεδο Εταιρείας.

Βάση σύνταξης και περιορισμός χρήσης

Εφιστούµε την προσοχή σας στην Ενότητα "Α" και στην Ενότητα "Δ (Ο)" της συνηµµένης Έκθεσης Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης, όπου περιγράφονται οι κανονιστικές διατάξεις και η μεθοδολογία σύνταξης των Εποπτικών Καταστάσεων αντίστοιχα, οι οποίες έχουν καταρτιστεί µε σκοπό να βοηθήσουν τη Διοίκηση της Εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα µε το Ν. 4364/2016. Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω οι Εποπτικές Καταστάσεις και η Έκθεσή µας επί αυτών, µπορεί να µην είναι κατάλληλες για άλλο σκοπό.

Η παρούσα Έκθεσή µας συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 4 της Πράξης 105/12.12.2016 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος και προορίζεται µόνο για χρήση από τη Διοίκηση της Εταιρείας για την εκπλήρωση των κανονιστικών της υποχρεώσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άλλα μέρη……}

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics