Γ. Χατζηθεοδοσίου: Μη δημιουργηθεί «δεύτερη γενιά» ανασφάλιστων

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Η εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων αφορά όλη την κοινωνία. 

Είναι ένα θέμα με ισχυρά κοινωνικό αντίκτυπο και κακώς έως σήμερα αφέθηκε στην τύχη και δεν του δόθηκε η ανάλογη με την σημασία του προσοχή. 

Θεωρούμε με τις τελευταίες εξελίξεις, ότι πλέον αποτελεί παρελθόν χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε ότι η χρονοτριβή της πολιτείας συνέτεινε στην αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων. 

Πιστεύω ότι εφεξής ξεκινά μια καινούργια ημέρα, και χαίρομαι πραγματικά που με τις ενέργειες του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή μετά από το μεγάλο χρονικό διάστημα αδυναμίας των αρμοδίων, πέραν των τεσσάρων ετών, επιτέλους εφαρμόστηκε η νομοθεσία. 

Ο εντοπισμός των ανασφάλιστων είναι πραγματικότητα. Ήδη καταγράφηκαν τα υφιστάμενα ανασφάλιστα οχήματα καθώς δημιουργήθηκε και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων αδειών οχημάτων που έχουν εκδοθεί και ασφαλιστικών συμβολαίων. 

Η μη αντιστοιχία «συμβολαίων-αδειών» αποκάλυψε άμεσα όλες τις επίμαχες ανασφάλιστες περιπτώσεις. Είναι μια καλή αρχή για να αποκατασταθεί η βλάβη που δημιουργήθηκε στην αγορά από την αχαλίνωτη ανάπτυξη των ανασφάλιστων. 

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον μπορεί το κράτος να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να εξαλείψει το φαινόμενο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για οποιαδήποτε αδιαφορία. Το δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί ο σωστός μηχανισμός διασταύρωσης στοιχείων. Αυτό επιτεύχθηκε, υπάρχει και λειτουργεί με την βούληση των εκάστοτε αρμοδίων.

Και αυτό είναι που ζητάμε και επιδιώκουμε. Να μην ξεχαστεί η υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της να εντοπίζει όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και αποτελούν «κινούμενη βόμβα» που ατυχώς σκάει από καιρό σε καιρό σε κάποιον ανυποψίαστο πολίτη. Η εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα είναι μια δύσκολη υπόθεση που βάζει σε ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους και συνεπείς οδηγούς. Δε μπορεί το κράτος να λειτουργεί υπέρ των αυθαίρετων και να αφήνει στο έλεος των προβλημάτων τους νομοταγείς. 

Τι πρέπει να γίνει; Να παρακολουθεί το κράτος από κοντά το θέμα και μη το αφήσει να ξεχαστεί μετά την πρώτη ή δεύτερη διασταύρωση στοιχείων. 

Διότι έτσι θα ξαναδημιουργηθεί κύμα ανασφάλιστων και θα έχουμε σύντομα νέα γενιά ανασφάλιστων.

Εκτιμώ ότι ο αρμόδιος κρατικός φορέας θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει, να εντοπίζει και να αποστέλλει ειδοποιητήρια στους ανασφάλιστους ωθώντας τους να ασφαλιστούν.

Έτσι και θα μπει ένα οριστικό τέλος.

Πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και οι προσπάθειές μας και ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, δικαιώθηκαν. Οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή σχετικά με το θέμα των ανασφάλιστων και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε στην μετάβαση. Να τονίσω ότι σε όλη την προσπάθεια που κατέληξε στην εφαρμογή του συστήματος διασταυρώσεων αδειών κυκλοφορίας με ασφαλιστήρια συμβόλαια, σημαντική ήταν η συμβολή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, του Επικουρικού Κεφαλαίου, και των φορέων εκπροσώπησης της διαμεσολάβησης.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics