Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι συνέπειες από τη μείωση του αφορολόγητου

Άρθρο στο ένθετο Real Money της εφημερίδας Realnews της 15ης Ιανουαρίου 2017

Άρθρο στο ένθετο Real Money της εφημερίδας Realnews
 της 15ης Ιανουαρίου 2017
 
Η ΕΠΕΛΑΣΗ των δυσμενών μέτρων για την τσέπη μας δεν λέει να κοπάσει. Ήδη φαίνεται ότι είναι προ των πυλών η μείωση του αφορολόγητου – κάτι που απαιτούν εδώ και καιρό οι δανειστές.
 
Τι μπορεί να σημαίνει, όμως, αυτό για την αγορά; Ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και γιγάντωση της φοροδιαφυγής, η οποία υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμηθεί. Κάτι που, όμως, δεν έχει γίνει ακόμη, με συνέπεια να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι συνεπείς επαγγελματίες.
 
Και όλα αυτά όταν η κίνηση στην αγορά βρίσκεται στο ναδίρ και χιλιάδες επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μπλοκάκι ετοιμάζονται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, μην αντέχοντας το δυσβάστακτο βάρος της υπέρογκης αύξησης των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
 
Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ακούσει τους ανθρώπους της αγοράς. Να σταματήσει η διαρκής αφαίμαξη των εισοδημάτων των ανθρώπων που κάποτε αποτελούσαν τη μεσαία τάξη. Η μείωση του αφορολόγητου είναι ένα ακόμα «χτύπημα» στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.
 
Με δεδομένο ότι οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες αποδόσεις στο θέμα των εσόδων, αυτό που είναι το λογικό ως φορολογική πολιτική είναι να επιδιώξει η κυβέρνηση να πάρει λίγα από τους πολλούς και όχι πολλά από τους λίγους.
 
Δεν υπάρχει πλέον «λίπος» και δυνατότητες φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών για ανάλογη φοροεισπρακτική πολιτική. Ειδικά όταν βλέπουμε με λύπη και θυμό πλέον ότι παραμένουν λόγια και σχέδια επί χάρτου όλα όσα είχαν ακουστεί για δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκτός εάν νομίσει κάποιος αφελής ότι είναι ένα φαινόμενο που θα καταπολεμηθεί μόνο με δηλώσεις καλών προθέσεων από την πλευρά των κυβερνώντων.
 
Η επαπειλούμενη μείωση του αφορολόγητου είναι ένα ακόμα μέτρο που θα προστεθεί σε όσα δεν οδήγησαν πουθενά, που έπληξαν την επιχειρηματικότητα και που δεν είχαν καμία αναπτυξιακή προοπτική. Ως εδώ όμως. Η εμμονή σε μέτρα που δεν έχουν αποδώσει είναι παραλογισμός. Και ο παραλογισμός έχει κάποιο όριο.
 
Εδώ και τώρα πάταξη στην πράξη της φοροδιαφυγής και ουσιαστική καταπολέμηση του παραεμπορίου. Και οι δύο «πληγές» οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε δημιουργία ολιγοπωλίων.
 
Συμμάζεμα του σπάταλου δημόσιου τομέα, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ο πολύπαθος ιδιωτικός τομέας.
Και επιτέλους χάραξη αναπτυξιακής πολτιικής.
 
Η αγορά, η οικονομία και η χώρα δεν αντέχουν άλλα μέτρα που μειώνουν τα εισοδήματα, κλείνουν επιχειρήσεις και ελαχιστοποιούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics