Γ. Χατζηθεοδοσίου:Λύση στα πνευματικά δικαιώματα μέσω επιμελητηρίων

Στο τεράστιο και φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και της κατοχύρωσης των δημιουργών και των χρηστών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε σχετική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ACTION-24, στι

Στο τεράστιο και φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και της κατοχύρωσης των δημιουργών και των χρηστών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε σχετική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ACTION-24, στις 23 Φεβρουαρίου 2017.
 
Όπως είναι γνωστό η διαμάχη μεταξύ δημιουργών μουσικών έργων και εταιρειών – διαχειριστών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, κρατάει  χρόνια, ιδιαίτερα με την ΑΕΠΙ.
 
Η διαμάχη αυτή οξύνθηκε μετά την αποκάλυψη σκανδαλώδους διαχείρισης από την ΑΕΠΙ, τις σπατάλες και τις αδικίες που γίνονταν, ιδίως με το ανεξέλεγκτο της διαχείρισης από τη διοίκηση της εταιρείας, εκ μέρους των δικαιούχων δημιουργών.
 
 
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης πολλοί δημιουργοί και δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων δημιούργησαν τις δικές τους εισπρακτικές εταιρίες (17 τον αριθμό!) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στην αγορά και οα καθένας να ζητάει ό,τι θέλει!
 
Εκτός αυτού υπήρχε και μια έντονη αντίθεση προς την ΑΕΠΙ από τους εμπορικούς χρήστες, δηλαδή τους επιχειρηματίες στους οποίους επιβάλλονταν αυθαίρετα εισφορές και πρόστιμα με απειλή δικαστικής δίωξης.
 
Επί χρόνια συνδικαλιστικοί φορείς και επιμελητήρια προσπαθούσαν να βρουν μια λύση αλλά αυτή ήταν δύσκολη λόγω της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΑΕΠΙ στην αγορά και της νομοθέτησης ισχυρών, μονομερών, πλεονεκτημάτων υπέρ αυτής.
 
Για το θέμα έκαναν ειδική παρέμβαση, υπέρ των επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κ. Μίχαλος,  το ΕΕΑ και το Επιμελητήριο Ξάνθης.
 
Η κυβέρνηση προσπάθησε από το καλοκαίρι του 2016 να εισάγει άλλη νομοθεσία, αλλά την τελευταία στιγμή αναίρεσε όσα συμφώνησε με τους φορείς και επανέφερε πλεονεκτήματα για την ΑΕΠΙ. Κάτω από την αντίδραση των φορέων ανεστάλη η ψήφιση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο επανήλθε στο προσκήνιο και βρίσκεται σε φάση διαλόγου και διαμόρφωσης.
 
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, η λύση είναι η ισότιμη διαβούλευση των μερών, χρηστών και δημιουργών, ώστε να είναι δυνατόν να βρεθεί το σωστό τίμημα για τη χρήση των μουσικών έργων. Επίσης τόνισε ότι ο Επίτροπος του Κράτους είναι απαραίτητος στις εισπρακτικές εταιρείες ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ατασθαλιών και αυθαιρεσιών όπως αυτές που διαπίστωσαν οι ορκωτοί λογιστές στους ελέγχους στους στην ΑΕΠΙ.
 
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας εκπροσώπησης των δημιουργών ώστε να μπορεί να γίνεται ενιαία διαπραγμάτευση φορέων χρηστών – εταιρειών είσπραξης δικαιωμάτων.
 
Τα επιμελητήρια είναι σε θέση να κάνουν συνολικές διαπραγματεύσεις και να επιτευχθούν λογικές  αμοιβές και δυνάμενες να καταβληθούν από τις επιχειρήσεις.
 
Σήμερα μέσα στην κρίση είναι αδύνατο να επιβάλονται τεράστιες εισφορές. Την ώρα που ο μικροεπιχειρηματίας δεν έχει να πληρώσει την εφορία και την ασφάλιση θα πρέπει να σύρεται για να καταβάλει αυθαίρετες εισφορές πνευματικών δικαιωμάτων;
 
Πρέπει να γίνει διάλογος και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τα επιμελητήρια. Εμείς δεν λέμε όχι στην αμοιβή των δημιουργών. Λέμε όχι στην αυθαιρεσία και ναι στην εύρεση της σωστής αμοιβής.
 
Δείτε την ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Χατζηθεοδοσίου
 
 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics