Η Ευρώπη πάει μπροστά, όμως, κάποιοι μένουν πίσω

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Ο προβληματισμός για την Ευρώπη είναι μεγάλος. Η κοινή ιδέα, οι κοινές πολιτικές, οι κοινοί στόχοι, όλα  ακόμα τεστάρονται καθώς δεν επιτεύχθηκε το αλλοτινό όραμα.

Σήμερα η αμφισβήτηση κυριαρχεί καθώς διαπιστώνεται ότι όλα εκείνα που έπρεπε να είναι «ίδια» ή «παρόμοια» τελικά είναι διαφορετικά. Διαπιστώνεται ακόμα και για την Ελλάδα με ολέθρια εμπειρία, ότι όλα όσα θα έπρεπε να είναι συλλογικά τελικά είναι ατομικά. 

Πως θα μπορούσε να κινηθεί η Ευρώπη όταν οι «ρόδες» της το μέσο που την μεταφέρει ως ιδέα, ως οντότητα ως ενότητα κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετική φορά;  Ίσως το νόμισμα, το ευρώ, να έφερε πιο κοντά τα πράγματα και ν αποτέλεσε μια «κοινή» βάση. Όμως ως γνωστόν δεν είναι μόνο τα χρήματα. Δεν είναι μόνο η οικονομία. Δεν είναι μόνο αριθμοί.

Είναι και η κοινωνία, και η δημιουργία ίδιων παρόμοιων υποδομών, ίδιων ή παραπλήσιων μηχανισμών, σχετικών ή συναφών διαδικασιών. Οι πολίτες της Ευρώπης ατυχώς είναι πολίτες των χωρών τους και απολαμβάνουν  παροχές που δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες.  Υπάρχουν χώρες όπου ο εκσυγχρονισμός, η υιοθέτηση καλών πρακτικών και δοκιμασμένων συστημάτων δεν εφαρμόστηκε .

Ούτε κάν εξετάστηκε. Αφορίστηκαν όλα. Όλα ήταν «ξένα» και οι εδώ (εντός χώρας αποφάσεις) δεν είχαν προσανατολισμό την βελτίωση, την οικοδόμηση, τη σύσταση, τη πρόοδο. Αντίθετα είχαν λογική της αποδόμησης (βλέπε συνταξιοδοτικό) της διάλυσης (βλέπε ταμεία) της μη παροχής λύσης (βλέπε άρνηση για Επαγγελματικά Ταμεία κ.λπ.).

Το κυριότερο όμως είναι η «ασάλευτη παρακολούθηση» της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης.  Σήμερα η Ευρώπη μέσα από τους ανθρώπους που ηγούνται των διαδικασιών κάνει απολογισμό. Διαπιστώνεται ότι οι ταχύτητες είναι πολλές και διαφορετικές.

Εξετάζονται σενάρια σύγκλισης. Δημιουργούνται ΒΙΒΛΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και ΛΕΥΚΟΙ. Καταγράφονται προβλήματα και καθορίζονται ΑΡΧΕΣ σε μια προσπάθεια βελτίωσης όλων όσων γίνονται ώστε να επέλθει η επιδιωκόμενη σύγκλιση. Να διασφαλιστούν τα «ίδια δικαιώματα, οι ίδιες παροχές, οι ίδιες δυνατότητες για όλους του πολίτες των λαών της Ευρώπης». 

Όλα αυτά όμως συνδράμουν στην δημιουργία ΘΕΩΡΙΑΣ. Χρειάζεται και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που όμως δεν επέρχεται. Η  Ευρώπη προσπερνάει κάποιους ευρωπαίους.  Και αυτοί τροφοδοτούν τον προβληματισμό για το πώς θα γίνει καλύτερη η Ευρώπη…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics