Ι. Χατζηθεοδοσίου: Πρώτο μέλημα οι επενδύσεις

Χαιρετισμός του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου στο 5ο Στρατηγικό Συνέδριο με τιτλο: «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2017»

«Σε αυτή την εποχή που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε όλους και όλα, οφείλουν πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι, επίσημοι φορείς, επιμελητήρια, συνδικάτα, να συνεργαστούν για τη χάραξη του αναπτυξιακού δρόμου που θα βαδίσουμε από κοινού»
 
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και της Boussias Communications διοργάνωσε το 5ο Στρατηγικό Συνέδριο με τιτλο:
 
«Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2017»
τη Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017, στο Ξενοδοχείο King George, στην Αθήνα.
 
Το Συνέδριο στόχο είχε να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, τις δυνατότητες αναβάθμισης των αναπτυξιακών υποδομών, έχοντας ως κύριο σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
 
Απώτερος σκοπός η ανάδειξη της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού επενδύσεων και η επιδίωξη αύξησης εισροής επενδυτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με συγκριτικά, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προϋποθέτει την ενίσχυση του επενδυτικού πλαισίου, την αύξηση χρηματοοικονομικών ροών στις ελληνικές επιχειρήσεις, την δίκαιη φορολόγηση και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.
 
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε τα εξής:
 
 
Κυρίες και κύριοι υπουργοί,
Βουλευτές,
Πρόεδροι φορέων, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,
 
Κάθε φορά που καλούμαι να τοποθετηθώ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως για τις αναπτυξιακές της προοπτικές, δεν σας κρύβω ότι έχω ένα εσωτερικό δίλλημα. Γιατί μέσα μου έρχονται αντιμέτωπα το πραγματικό με το ιδεατό. Η ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε όλοι, με το όραμα που οφείλουμε να προτάξουμε σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.
 
Δεν μπορώ να παραγνωρίσω λοιπόν ότι αυτή η χώρα, η Ελλάδα μας, είναι στο δυσκολότερο σημείο από τη μεταπολίτευση και μετά. Οτιδήποτε συντελείται τα τελευταία χρόνια, αγγίζει το όριο της εθνικής καταστροφής. Πολίτες σε απόγνωση, ανεργία, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, συρρίκνωση εισοδημάτων, συνεχή μέτρα που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, μετανάστευση του ποιοτικότερου δυναμικού μας. Αυτή είναι η μία πλευρά του λόφου, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Είναι αυτό που βιώνουμε όλοι μας από την στιγμή που εμφανίστηκε η κρίση.
 
Κοινός μας στόχος, η μετάβαση από αυτή την σκοτεινή πλευρά, σε μια άλλη, φωτεινότερη. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο; Αυτό μας απασχολεί ως κοινωνία, ως Πολιτεία, ως επιχειρηματική κοινότητα. Ξέρετε, ως άνθρωπος της αγοράς, ως επιχειρηματίας που καλούμαι να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται και βεβαίως ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων, της ραχοκοκαλιάς δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, σίγουρα δεν έχω την πολυτέλεια της αδράνειας. Κανείς μας δεν την έχει. Η δράση λοιπόν πρέπει να είναι κοινή και με συγκεκριμένη στόχευση. Η ελληνική οικονομία θα βγει από το τέλμα, μόνο με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτό πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο για όλους μας, ώστε να ξέρουμε και πως πρέπει να βαδίσουμε από εδώ και πέρα. Και είναι κάτι που έχουν παραδεχθεί όλοι. Από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και κόμματα της αντιπολίτευσης, έως εκπρόσωποι των εταίρων. Μόνον έτσι θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, τα δημόσια έσοδα και κυρίως θα επιτευχθεί μία ανάταση της ψυχολογίας όλων μας. Είμαι επιχειρηματίας κάποιες δεκαετίες. Δεν γνωρίζω άλλο τρόπο για να ανοίξουν δουλειές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εάν κάποιος γνωρίζει άλλη ρεαλιστική πρακτική, με χαρά θα ήθελα να ακούσω την πρόταση του. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μονόδρομος η στόχευση για τόνωση της υγιούς –το τονίζω- επιχειρηματικότητας.
 
Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Εδώ έρχεται η ευθύνη της Πολιτείας αλλά και των φορέων. Σε αυτή την εποχή που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε όλους και όλα, οφείλουν πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι, επίσημοι φορείς, επιμελητήρια, συνδικάτα, να συνεργαστούν για τη χάραξη του αναπτυξιακού δρόμου που θα βαδίσουμε από κοινού.
 
Πρώτο μέλημα είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επί της ουσίας μία οργανωμένη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα και κυρίως δεν υπήρξε απτό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η χώρα δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Για να έρθει κάποιος να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, πρέπει να αισθάνεται ότι αν μη τι άλλο υπάρχει ένα σχέδιο, μία σοβαρή προοπτική. Χωρίς σταθερό φορολογικό πλαίσιο και με ανύπαρκτα κίνητρα, μην περιμένετε να ενδιαφερθεί κανένας σοβαρός επενδυτής. Ότι έχει γίνει έως σήμερα είναι αποσπασματικό και επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να θέσει τους κανόνες και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές σε βασικούς τομείς, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η οικονομία μας για επενδύσεις. Με μείωση της υφιστάμενης φορολογίας επιχειρήσεων, με παροχή κινήτρων, με πάταξη της γραφειοκρατίας, τότε ναι, ο στόχος είναι εφικτός. Και εφόσον επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά στο χάρτη, ενώ παράλληλα στέλνει και ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.
 
Οι ενέργειες που θα γίνουν όμως πρέπει να είναι συνδυαστικές και να πρεσβεύουν την αρχή της ισότητας και της ισονομίας. Να αποφύγουμε δηλαδή πάσει θυσία τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον Έλληνα επιχειρηματία και να επενδύσει σε αυτόν. Η επιτυχία του θα είναι επιτυχία της οικονομίας μας στο σύνολο της. Προστασία όμως σε αυτό το οικονομικό περιβάλον που θυμίζει βάλτο, δεν υπάρχει. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, με την ψήφιση κάποιων νομοσχεδίων που επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας. Επειδή όμως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα, κρατάμε μικρό καλάθι. Παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος των καθυστερήσεων, κάτι που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αρνητικό έως τώρα. Καθημερινά κλείνουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στη χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού λοιπόν, η δεύτερη ευκαιρία για όσους είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι βελτιωτικές αλλαγές για τον υπολογισμό φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, είναι επιβεβλημένες ενέργειες και αυτό θα ήθελα να το σημειώσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία το όποιο εγχείρημα, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν χρειάζονται κι άλλες δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά συγκεκριμένες και κυρίως αποτελεσματικές δράσεις.
 
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, είναι απολύτως αναγκαίο να επενδύσουμε και να προτάξουμε τα δικά μας όπλα, τα δικά μας βαριά χαρτιά. Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της δράσης μας. Σκεφθείτε πόσα πολλαπλά κέρδη θα αποκομίσουμε αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εισαγωγές και ταυτόχρονα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Έτσι στηρίζεται η πρωτογενής παραγωγή μας, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο εξαγωγέας, ενώ προστατεύεται σημαντικό κεφάλαιο που μέχρι τώρα είχε προορισμό το εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω την αλλαγή νοοτροπίας πάρα πολλών επιχειρήσεων που πλεόν συνεργάζονται με στόχο να διεισδύσουν σε μεγαλύτερες αγορές. Ρήση που πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλους μας, είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Επειδή τα μεγέθη μας είναι σχετικά μικρά, μόνο μέσω συνεργασιών και συντονισμένων δράσεων μπορούν να βρεθεί ευκολότερα ο δρόμος για τις διεθνείς αγορές.
 
Ένα άλλο μεγάλο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ο τουρισμός μας. Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία καταπληκτική γωνιά του πλανήτη, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Για πολλούς οικονομικούς παράγοντες, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία. Για την καλύτερη προστασία του προϊόντος λοιπόν και την περαιτέρω ανάπτυξη του, είναι χρήσιμο να δούμε πως θα τον εξελίξουμε. Η εποχή του ρουμς του λετ, της γκρηκ σαλαντ και του μουζάκα, είναι πλέον παρωχημένη, ανήκει στο παρελθόν. Και εμείς πρέπει να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η στόχευση μας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε την ηγετική θέση που έχουμε στη διεθνή αγορά, αλλά να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.  
 
Ένα γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα και που ανέδειξε όχι μόνο τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού αλλά και την αξία της συνεργασίας, έλαβε χώρα στον ίδιο χώρο, πριν από τρεις ημέρες. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας συνδιοργάνωσε με το ΕΒΕΑ, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μία εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η πλατφόρμα της Αλιτριπ, που ανήκει στον κινέζο κολοσσό Αλιμπαμπα. Ήταν η συνέχεια μία προσπάθειας που ξεκίνησε το ΕΕΑ πριν από περίπου έναν χρόνο, ανοίγοντας το δρόμο στις ελληνικές επιχειρήσεις για συνεργασία με την κορυφαία ίσως εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με τον ρεαλιστικό κοινό στόχο που τέθηκε να ανεβάζει τον αριθμό των κινέζων τουριστών στη χώρα μας από 100.000 ετησίως που είναι σήμερα, στο 1.000.000 σε βάθος τριετίας και πολλαπλάσιους σε βάθος πενταετίας. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος για θετικά αποτελέσματα, αλλά και χαρούμενος γιατί αποδεικνύεται στην πράξη το τι μπορεί να πετύχει η χώρα αν καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, αποφασισμένοι να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι και ο δρόμος που πρέπει να επιλέξουμε ως αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση. Η ενότητα και η ειλικρινής συνεργασία.
 
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε; Να επιμείνουμε σε ιδεοληπτικές αντιλήψεις, παλαιοκομματικές πρακτικές με στόχο τη δημιουργία πελατειακού ακροατηρίου, αναβλητικότητα, στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Αυτά είναι λάθη του παρελθόντος που εν πολλοίς μας οδήγησαν και στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ας διδαχθούμε λοιπόν από αυτά και ας φροντίσουμε να μην τα επαναλάβουμε. Η χώρα έχει ανάγκη από όραμα, αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου, μελετημένες δράσεις, αποφασιστικότητα.
 
Έχουμε καθήκον να αλλάξουμε προς το θετικότερο την κατάσταση, όχι μόνο προς τα μέλη που εκπροσωπούμε αλλά κυρίως προς τις επερχόμενες γενιές.
 
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στην συνέχεια της εκδήλωσης
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics