I. Χατζηθεοδοσίου: Τα μικρά σημάδια ανάκαμψης να τα κάνουμε μεγαλύτερα

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μία προσεκτική ματιά στην ανάλυση των σχετικών στοιχείων για την κίνηση της αγοράς δείχνει ότι υπάρχει λόγος αισιοδοξίας για το μέλλον της οικονομίας μας. Μπορεί τα βήματα να είναι μικρά, όμως είναι ενδεικτικά της έστω και σταδιακής αλλαγής του κλίματος. Για παράδειγμα, όπως δείχνει έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις διαγραφές-εγγραφές επιχειρήσεων στα μητρώα μας για το οικονομικό έτος 2017, υπάρχει μία σαφής ανάταση. Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2017 οι εγγραφές ανήλθαν στις 570 ενώ οι διαγραφές στις 383. Τον αντίστοιχο μήνα του 2016 καταγράφηκε επίσης θετική διαφορά. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 633 εγγραφές και 421 διαγραφές. Ο Ιανουάριος είναι ο μοναδικός μήνας μέσα στο 2017 που καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο (137 περισσότερες διαγραφές). Ο Μάιος και ο Οκτώβριος σημειώνουν τις μεγαλύτερες θετικές διαφορές (246 και 279 περισσότερες εγγραφές αντίστοιχα).Ο Μάρτιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες εγγραφές (689) και ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες διαγραφές (677). Κατά το διάστημα Ιανουάριος- Νοέμβριος 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.301 εγγραφές επιχειρήσεων ενώ στο ίδιο διάστημα το 2017 πραγματοποιήθηκαν 6.037 εγγραφές.
Τι δείχνει αυτή η τάση που προκύπτει από μετρήσιμα μεγέθη; Πρώτον, ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας αρνείται να το βάλει κάτω και συνεχίζει να προσπαθεί και δεύτερον, ότι ακόμα και στην περίοδο της κρίσης η λύση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μπορεί να προέλθει μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς. Στον αντίποδα όμως, ενώ το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο μας είναι θετικό, αυτό δεν αρκεί από μόνο του να αλλάξει την πορεία συνολικά της οικονομίας μας. Δείχνει σαφώς μία αλλαγή ψυχολογίας προς το καλύτερο, όμως τα οικονομικά μεγέθη λειτουργίας των επιχειρήσεων παραμένουν μικρά και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να βελτιώσουμε. Οι περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες είναι σαφώς μικρότερες του παρελθόντος και αυτό ερμηνεύεται και από τη μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας των πολιτών και από την απουσία των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Η λύση στο πρόβλημα είναι μία. Να εστιάσουμε στην συνεργασία όσων περισσοτέρων επιχειρήσεων είναι εφικτό, ώστε να αυξηθούν τα μεγέθη και η ανταγωνιστικότητα τους.
Στο ΕΕΑ δεν επιλέξαμε τυχαία τα τελευταία χρόνια να προτρέπουμε τα μέλη μας στη δημιουργία συνεργατικών δικτύων και στην όσο το δυνατόν καλύτερη επιμόρφωση των μελών μας. Αυτό είναι το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με την εκμετάλευση των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε ενισχυμένες ελληνικές επιχειρήσεις, με τα προϊόντα τους να προωθούνται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, πρέπει να επενδύσουμε στις ευρύτερες συνεργασίες. Με τη ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάθε πολίτης του πλανήτη θεωρείται εν δυνάμει υποψήφιος καταναλωτής. Για να συναγωνιστεί ο έλληνας επιχειρηματίας τον αντίστοιχο ξένο συνάδελφο του, δεν αρκεί μόνο να έχει υψηλούς δείκτες ποιότητας στην παραγωγή του. Πρέπει να επιτύχει και οικονομίες κλίμακας, ώστε να παραμείνει «ζωντανός» στον ανταγωνισμό. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται μέσα από μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά απαιτείται συνεργασία, συνέπεια και οργάνωση.
Εφόσον η κυβέρνηση στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως μείωση των πολύ υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών -κάτι που ως επιμελητήριο έχουμε επισημάνει ότι είναι αναγκαίο να γίνει- και το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας δείξει προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις της νέας εποχής, τότε τα μικρά θετικά βήματα που διαπιστώνουμε σήμερα θα πολλαπλασιαστούν. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι σίγουρα τα επιμελητήρια όλης της χώρας, καθώς γνωρίζουν με ακρίβεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς. Άρα είναι αναγκαίο να παραμένει πάντα ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και επιμελητηρίων και το πνεύμα συνεργασίας να μην μείνει μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά να επεκταθεί σε πολιτικές δυνάμεις και σε αρμόδιους φορείς. Είναι κομβικό να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ και να επενδύσουμε ως χώρα στην πρόοδο και στην προοπτική ευημερίας που μπορούν να δώσουν οι επιχειρήσεις μας και κυρίως οι μικρομεσαίες που αποτελούν και τον καθοριστικότερο παράγοντα κίνησης της οικονομίας μας.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics