Ξαναρχίζουν οι «φωνές» για το bancassurance

Το γεγονός δημιουργεί εκ νέου αναστάτωση για το πώς θα διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη δράση θα γίνεται εντός όλων των κανόνων που διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Του Γιάννη Βερμισσώ


Αναζωπυρώνεται το θέμα του Bancassurance καθώς οι τράπεζες, καθεμιά με τον δικό της τρόπο, αναπτύσσονται στην ασφαλιστική πώληση κάνοντας ακόμα ένα άλμα στην απορρόφηση ασφαλιστικών εργασιών. Το γεγονός δημιουργεί εκ νέου αναστάτωση για το πώς θα διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη δράση θα γίνεται εντός όλων των κανόνων που διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Σοβαρές επισημάνσεις γίνονται από όλη την Ελλάδα καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια του τραπεζικού τομέα να «χτίσει» ένα πιο μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι επισημάνσεις που έχουν φθάσει στο insurance eea γίνονται ακόμα και από εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι ουσιαστικά ευθυγραμμίζονται με τους διαμεσολαβούντες που εδώ και χρόνια ζητούν τήρηση των κανόνων προκειμένου να γίνονται οι εργασίες επί ίσοις όροις όπως δηλαδή επιβάλλει το δίκαιο. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες που αναπτύσσονται από τον τραπεζικό τομέα υπερβαίνουν πλέον τα γνωστά ενυπόθηκα δάνεια και φθάνουν  σε ασφαλίσεις κάθε κατηγορίας από τις πιο απλές καθημερινές όπως απώλεια προσωπικών ειδών, έως και πιο σύνθετες που αναφέρονται σε εμπορικούς κινδύνους, σε ειδικές ασφαλίσεις, σε συνταξιοδοτικά και Υγείας προγράμματα.

Οι εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης από όλη τη χώρα σε σχετικές αναφορές τους προς το insurance-eea  τονίζουν ισχυρά ότι το Bancassurance είναι πρόβλημα όπως διαμορφώνεται και αναπτύσσεται. Ζητούν την τήρηση κανόνων προκειμένου και η ασφαλιστική διαμεσολάβηση να μπορεί να κάνει τη δική της πρόταση προς τους πολίτες ασκώντας δηλαδή το δικαίωμα που έχει ισόρροπα και χωρίς να προσκρούει σε καταχρήσεις πλεονεκτικής θέσης που τυχόν έχουν οι τράπεζες απέναντι σε έναν πολίτη.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δημιουργεί ένταση και δημιουργεί εκ νέου συνθήκες δύσκολες μεταξύ τραπεζικού τομέα και ασφαλιστικής διαμεσολάβησης πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Σημαντικό ρόλο στην ομαλή έκβαση της έντασης που έχει δημιουργηθεί μπορεί να διαδραματίσει και η εποπτική αρχή που έχει αποδείξει έως σήμερα ότι μπορεί να λειτουργεί ρυθμιστικά με αποτελεσματικότητα.

Να τονιστεί ότι  η  ανάπτυξη των καναλιών διανομής όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα  πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των όρων που υπάρχουν και διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Η αγορά είναι ελεύθερη και με σοβαρές διαδικασίες μόνο μπορεί να λειτουργεί ομαλά προς όφελος όλων. 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics