ΛΑΡΙΣΑ: Μαύροι κωδικοί, bancassurance και συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον

Σε ανοικτό πόλεμο με τις τράπεζες καθώς και τους μαύρους κωδικούς βρίσκονται οι ασφαλιστές του Νομού Λάρισας αναφέρει ο κ. Μωυσής Μανουάχ .

Συνέντευξη στο Γιάννη Βερμισσώ.


Σε ανοικτό πόλεμο με τις τράπεζες καθώς και τους μαύρους κωδικούς βρίσκονται οι ασφαλιστές του Νομού Λάρισας αναφέρει ο κ. Μωυσής Μανουάχ .Εκπροσωπώντας τον εκεί Σύλλογο Επαγγελματιών Ασφαλιστών μιλά στο insurance-eea και τονίζει πως η επιθυμία για ασφάλιση βρίσκεται σε άνοδο, αλλά ο επαγγελματισμός βάλλεται εκ των συνθηκών.  Όμως τα προβλήματα διογκώνονται.

Αντιμέτωποι με την επιθετική τακτική του bancassurance  καθώς και το φαινόμενο των «μαύρων» κωδικών βρίσκεται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση του νομού Λάρισας που ασκείται από  περίπου 400 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Μανουάχ  η τραπεζική προσπάθεια να κερδηθούν πελάτες από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες είναι πλέον ξεκάθαρη.

«Είσαι στο γκισέ για να πληρώσεις και ακούς πλάι σου να προτείνεται κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα» αναφέρει, και συνεχίζει:

«είναι μια πραγματικότητα η οποία θέλει κανόνες για να λειτουργήσει χωρίς αδικίες σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων».

Ακόμη επισημαίνει ότι και στον κλάδο των γενικών ασφαλειών

«ίσως και οι τέσσερις στις δέκα πωλήσεις να γίνονται από μαύρους κωδικούς».

Αντίθετα στον κλάδο Ζωής, αναφέρει, «δε συμβαίνει το ίδιο  διότι χρειάζεται υψηλή γνώση και εξειδίκευση οπότε και αποκλείεται η πώληση από μη σωστούς και ενημερωμένους επαγγελματίες». 

Η άποψή του είναι πώς η εξειδίκευση των επαγγελματιών και τα σύνθετα προϊόντα που απαιτούν γνώση οδηγούν στο νοικοκύρεμα της αγοράς και λειτουργούν αποτρεπτικά σε πωλήσει του «σωρού». 

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Σχετικά με τις ασφαλιστικές πωλήσεις στον Νομό Λάρισας, υποστηρίζει ότι πηγαίνουν καλά.

Όμως, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται και στα ασφάλιστρα, άρα και στα εισοδήματα καθώς οι ασφαλιστές για να διασώσουν το πελατολόγιό τους και να το διατηρήσουν με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες  αναζητούν ολοένα και χαμηλότερο ασφάλιστρο το οποίο και σηματοδοτεί μείωση των προμηθειών τους. 

Αυτό βέβαια εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου, ο οποίος ασκείται και από ανθρώπους που ασκούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ως δεύτερη ή και τρίτη επαγγελματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 30% του συνόλου των διαμεσολαβούντων της περιοχής.  Οι υπόλοιποι ασκούν αμιγώς το επάγγελμα με αυστηρή προσήλωση.

ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ

«Ο επαγγελματίας ασφαλιστής που αγαπάει την εργασία του και την επιτελεί σωστά βγάζει καλό μεροκάματο» αναφέρει ο κ. Μανουάχ. Ιδιαίτερη συμβολή στην οικονομική απόδοση έχουν κατά τα στοιχεία ο κλάδος Υγείας. «Δουλεύει καλά αυτός ο τομέας» αναφέρει και θεωρεί πώς οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες στο μέλλον. Όμως εκφράζει και την δυσαρέσκειά του για την φορολογική πολιτική λέγοντας:

«δε μπορεί να είμαστε το μοναδικό επάγγελμα που δεν έχει έξοδα. Η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι άστοχη και εξοντώνει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες. Πρέπει να αλλάξει άμεσα και  οι αρμόδιοι οφείλουν να λάβουν το μήνυμα του κλάδου. Οφείλουν να βρουν λύση να περάσουμε τα έξοδά μας και να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Σήμερα στα 10 ευρώ πληρώνουμε τα 8 στο κράτος.  Ο ΕΦΚΑ ήταν το τελειωτικό χτύπημα για εμάς και πρέπει άμεσα να αλλάξουν τα όσα επιβλήθηκαν».

Γενικά για την ασφαλιστική αγορά οι εκτιμήσεις του είναι θετικές. Αναγνωρίζει πώς «οι  συνθήκες της αγοράς δεν είναι όπως παλιά, όμως οι εργασίες του κλάδου μας  αναπτύσσονται».

Διακρίνει πώς η αγορά μπορεί να ισορροπήσει και αναγνωρίζει ότι σήμερα γίνεται μια προσπάθεια από την κοινωνία και τους επαγγελματίες να βρουν τους νέους ρυθμούς .

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics