Με νέα «εικόνα» εμφανίστηκε η ιδιωτική ασφάλιση στην 110η Γενική Συνέλευση

Του Γιάννη Βερμισσώ

Του Γιάννη Βερμισσώ


Προσγειωμένα, χωρίς περιττούς ενθουσιασμούς, με εμφανή περισυλλογή, μηνύματα απολύτως εστιασμένα στον στόχο ανάπτυξης, «αριθμητικές αποδείξεις» , και με την δημόσια παρότρυνση –σύσταση του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα προς την πολιτεία να θεσπίσει προϋποθέσεις και κίνητρα για πρόσβαση των νοικοκυριών στην ασφαλιστική αγορά  πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΕΕ αφού νωρίτερα είχε εκλεγεί (ΔΕΙΤΕ) το νέο προεδρείο. 

Το κλίμα ήταν «αλλιώς». Τίποτα δε θύμιζε τις προηγούμενες χρονιές. Μοναδική εξαίρεση η μεγάλη προσέλευση στελεχών όπου γέμισαν την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κλάδου.  Οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς φανερά αλλαγμένοι στις προσεγγίσεις τους.

Αιτία όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους οι ευθύνες και οι αλλαγές που έχουν φέρει : οι κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι  ευθύνες διαχείρισης κινδύνου, οι  απαιτήσεις για κεφάλαια και όλα όσα συνθέτουν  το πλαίσιο αξιοπιστίας και φερεγγυότητας εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται οι εταιρείες.

Όλα δείχνουν ότι έχει επέλθει η ωριμότητα στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης ώστε να προχωρήσει διαφορετικά από το παρελθόν. Αυτό επισημάνθηκε μέσα από τα στοιχεία βιωματικής γνώσης που κατάθεσε ο  κ. Σαρρηγεωργίου εξηγώντας τα βήματα, την πρόοδο, τα κενά και τις ανάγκες που σήμερα έχει ο κλάδος. Η κατεύθυνση είναι ευκρινής και οι επιλογές συγκεκριμένες σύμφωνα με τα όσα είπε.

ΑΛ. ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Σαρρηγεωργίου βεβαίωσε για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση που επήλθε στην αγορά λόγω solvency και αυστηρής εποπτείας. Εστίασε στην έως τώρα άρνηση της πολιτεία να αξιοποιήσει τον κλάδο για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα και την κοινωνία και απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ζητώντας να εφαρμοστούν  και στην Ελλάδα λύσεις που εφάρμοσαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον, επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά στον κλάδο ώστε να φθάσει εκεί που μπορεί και παράθεσε αριθμητικές αδιάσειστες αποδείξεις για την δυναμική της ιδιωτικής ασφάλισης που για το 2016 έχει ως εξής: καταβλήθηκαν περισσότερα από 2,5 δις αποζημιώσεις, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 13 δις ευρώ, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3,9 δις ευρώ και οι εργαζόμενο άμεσα και έμμεσα ξεπερνούν τους 25 χιλιάδες.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΤΕ

Συστάσεις προς τις εταιρείες να αξιολογούν τις παραμέτρους κινδύνων των ισολογισμών τους πραγματοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Ι. Στουρνάρας. Μιλώντας στο ακροατήριο κατέγραψε την πρόοδο της αγοράς επισήμανε τις πτυχές που πρέπει να προσέχουν στην λειτουργία τους οι εταιρείες και παρότρυνε την ιδιωτική ασφάλιση να κινηθεί δυναμικά προς την ανάπτυξη καθώς και την πολιτεία να θεσπίσει προϋποθέσεις και κίνητρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των νοικοκυριών στην ασφαλιστική αγορά.

Υφ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεως και συμπόρευσης των παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας τονίζοντας ότι μέσα από διάλογο θα έλθουν λύσεις τις οποίες απαιτεί η εποχή και επιτάσσουν οι συνθήκες που σήμερα έχουν διαμορφωθεί μέσα από την πολυετή εμπειρία λιτότητας και μνημονίων.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι ΣΔΙΤ δεν έχουν αξιοποιηθεί στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να δομηθούν συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics