Μιχάλης Ζορπίδης: Δυσκολότερο το 2017 – Εξοργιστικό να αυξάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Παρουσία όλων των αρχών της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδων μελών του Επιμελητηρίου μας αλλά και με ομιλίες που έβγαλαν ειδήσεις, έγινε με εξαιρετική επιτυχία το Ετήσιο Δείπνο του ΕΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα "Μ.Σαλτιέλ" του Μεγάρου Μουσικής!

Παρουσία όλων των αρχών της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδων μελών του Επιμελητηρίου μας αλλά και με ομιλίες που έβγαλαν ειδήσεις, έγινε με εξαιρετική επιτυχία το Ετήσιο Δείπνο του ΕΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα "Μ.Σαλτιέλ" του Μεγάρου Μουσικής!

Ο κεντρικός ομιλητής, στην πρώτη του εκτός Αθηνών ομιλία με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθηγητής Δημ. Παπαδημητρίου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δίχως πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ενώ αποκάλυψε ότι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι η απόδοση του Α' Προβλήτα του Λιμανιού στους πολίτες, με την ευθύνη ενός μικρού σχήματος, στο οποίο ίσως να συμμετέχει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το "παρών" έδωσαν οι αν. υπουργοί Γ. Αμανατίδης και Κ. Ζουράρις, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχις Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, οι βουλευτές Δημ. Μάρδας, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Θ. Καράογλου, Α. Φωκάς, Γ. Σαρίδης, Γ. Αρβανιτίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λαζ. Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι Θ. Μπακογλίδης (Καλαμαριάς), Γ. Καραγιάννης (Λαγκαδά), Ι. Μαυρομάτης (Θερμαϊκού), Γαβότσης (Ωραιοκάστρου), ο Πρόεδρος του ΟΛΘ Κ. Μέλιος, ο Πρόεδρος της HELEXPO- ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, Πρόεδροι Επιμελητηρίων όμορων νομών,  και μέλη του ΔΣ του ΕΕΘ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε την Κυβέρνηση να συμβουλεύεται τα Επιμελητήρια, «που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την Αγορά και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους Προέδρους των Επιμελητηρίων σε τακτικές συναντήσεις, προκειμένου να ακούει τις θέσεις τους για όλα τα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, έκανε έναν μικρό απολογισμό της δραστηριότητος του Επιμελητηρίου για το 2016, περιγράφοντας με γκρίζα χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. 

''Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με το 2016. Νομίζω πως ισχύει για όλους μας το κάθε πέρυσι και καλύτερα, αφού το 2017 μπαίνει με 17 νέες πληγές” είπε, απαριθμώντας μεταξύ άλλων ως πληγές τη φορολογία, τη μείωση των συντάξεων, τους νέους φόρους κατανάλωσης και την αναδρομική φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών.
Τα επίσημα στοιχεία του ΕΕΘ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Το 2016 είχαμε 2.751 διαγραφές επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, ενώ οι εγγραφές ήταν λιγότερες κατά 344. Τα λουκέτα συνεχίζονται για έβδομη συνεχή χρονιά και σημαίνουν χαμένες θέσεις εργασίας και μειωμένα έσοδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που πλέον δεν αντέχεται. Το ερώτημα είναι πόσοι θα έχουμε αντέξει να παραμείνουμε ελεύθεροι επαγγελματίες στη διάρκεια του 2017'' 

είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση του αριθμού των μισθοδοτούμενων από όλους τους φορείς του Δημοσίου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια ευρώ το μισθολογικό κόστος, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεινοπαθεί.
Ο κ. Ζορπίδης ήταν επικριτικός για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Αξιολόγησης αλλά και έναντι του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εικόνα που εμφάνισε η πόλη τις ημέρες της χιονόπτωσης.

Το φλουρί της βασιλόπιττας έπεσε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε το ΕΕΘ για την ουσιαστική συνδρομή του στο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και στολισμού της πόλης.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Eurobank και υποστηρικτές ο Ο.Λ.Θ. και η HELEXPO- ΔΕΘ.

 


 
 
 
 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics