Ν. Ευβοίας: «Ξεκαθάρισμα κι ανάπτυξη της διαμεσολάβησης»

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ.

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται για τους ασφαλιστές στην Εύβοια ως συνέπεια των συνθηκών της τοπικής και της ευρύτερης οικονομίας.
 
Τις «τάσεις» που αναπτύσσονται και επηρεάζουν τον κλάδο καταγράφει η κυρία Δέσποινα Καραμπέτσου η οποία ως πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για το επάγγελμα που σήμερα βιώνει μια καινούργια κατάσταση.
 
Όπως αναφέρει είναι πολλοί σήμερα οι παράγοντες που επηρεάζουν (θετικά και αρνητικά) την ασφαλιστική διαμεσολάβηση τόσο της Εύβοιας όπου δραστηριοποιούνται 250 περίπου ασφαλιστικοί διαμεσολαβητέςόσο και της χώρας γενικότερα.
 
Προτάσσει τις «οικονομικές υποχρεώσεις που είναι υψηλές, εξαιτίας της άδικης και ληστρικής φορολογίας, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και των αυξημένων εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των γραφείων».
 
Οι συνθήκες αυτές τονίζει «σε συνδυασμό με την ανισορροπία στην οικονομία της Εύβοιας, με τη βιομηχανική ζώνη να έχει αφανιστεί, τους περισσότερους επαγγελματίες να είναι καταχρεωμένοι και την ανεργία να αυξάνεται ραγδαία στο νομό, κάνουν το επάγγελμά μας δύσκολο και ψυχοφθόρο».
 
Η «εικόνα» που μεταφέρει στο insurance-eea η κυρία Καραμπέτσου,  είναι πώς «πολλοί παλιοί συνάδελφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα με αποτέλεσμα να κάνουν διακοπή άσκησης του επαγγέλματος. Όσον αφορά τους νέους συναδέλφους, που στο επάγγελμά μας βλέπουν το μέλλον, καλούνται να πληρώνουν πριν ακόμη κερδίσουν το πρώτο τους ευρώ, μιας κι έχει καταργηθεί ο θεσμός του δόκιμου ασφαλιστικού συμβούλου».
 
ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
 
Εξαιτίας των ανωτέρω δημιουργούνται, επισημαίνει, φαινόμενα… που βλάπτουν και προσβάλλουν τους σωστούς επαγγελματίες. Για παράδειγμα καταγράφει πώς
 

«πολλοί πρώην συνάδελφοι αποφασίζουν να εργαστούν στην αφάνεια… ως μαύροι κωδικοί κάτι που είναι προσβλητικό και ζημιογόνο για τον κλάδο. Γι΄αυτό και ελπίζω με την δημιουργία του ενιαίου μητρώου το πρόβλημα να μειωθεί. Αν όμως εμείς οι ίδιοι δεν πάψουμε να τους υποθάλπουμε δε θα σταματήσει ποτέ. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις (δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το επάγγελμά μας απαιτεί συνεχή εκπαίδευση κι ενημέρωση) βγαίνουν στην αγορά και λειτουργούν με την προοπτική της ‘αρπαχτής’ και χωρίς να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας, κάτι που είναι εξίσου βλαβερό και προσβλητικό για το επάγγελμα».

 
Τέτοιου είδους συμπεριφορές καταλήγει «δεν δικαιολογούνται όσες δυσκολίες κι αν συναντάμε στον δρόμο μας διότι αδικούν χιλιάδες άλλους σωστούς επαγγελματίες και ταυτόχρονα αμαυρώνουν την εικόνα του επαγγέλματος».
 
Για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση τονίζει ότι : «Το επάγγελμά μας που είναι και λειτούργημα καθώς πουλάμε «την κατοχύρωση στη ζωή» και «το δικαίωμα στα όνειρα χωρίς τον φόβο του αύριο» περνά προσωρινές δυσκολίες, οι οποίες επιτείνονται κι από ορισμένες συμπεριφορές. Παρόλα αυτά έχει μέλλον και προοπτικές εξέλιξης».
 
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΠΤΙΚΕΣ
 
Οι ασφαλίσεις που πρωταγωνιστούν στην Εύβοια ακολουθούν την γενικότερη τάση κι είναι οι υποχρεωτικές, δηλαδή ασφαλίσεις αυτοκινήτων κι ενυπόθηκων οικιών κι επιχειρήσεων.
 
Σύμφωνα με την κυρία Καραμπέτσου: «ζώντας σε ένα κράτος παντελώς ανύπαρκτο κι ανεπαρκές στο κομμάτι της υγείας, και με επαγγελματίες γύρω μας που λόγω οφειλών τους στα ταμεία στερούνται το δικαίωμα της περίθαλψης καθώς και με νεολαία που λόγω της ανεργίας ξεκινά να δουλεύει σε μεγάλες ηλικίες (μετά τα 38), η ασφάλιση υγείας και σύνταξης τείνει να γίνει εκ των πραγμάτων… υποχρεωτική».
 
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
 
Μέσα λοιπόν από την κρίση ο κλάδος, τονίζει η κυρία Καραμπέτσου,  έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί. «Οι προοπτικές είναι τεράστιες. Όμως, ταυτόχρονα με τις ανάγκες μεγαλώνει και η ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα. Μεγάλες λοιπόν οι προοπτικές, μεγάλες όμως κι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε έναντι των πελατών μας. Όσο περισσότερο τονώνεται το επάγγελμα τόσο περισσότερο θα πρέπει κι εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι καλό είναι να γίνει και το σχετικό ξεκαθάρισμα και να παραμείνουν στον χώρο οι σωστοί επαγγελματίες».
 
ΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
 
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εργασιών κάποιοι διαμεσολαβούντες του Νομού Ευβοίας χαράζουν νέα πορεία. Αρχίζουν να αναζητούν λύσεις συνεργείων, συστέγασης κι άλλες πρακτικές που θα τους βοηθήσουν να συνεχίζουν. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που δημιουργεί νέα δυναμική και στηρίζει την συνέχεια του κλάδου διευκολύνοντας τη μετάβασή του σε νέα εποχή.
 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
 
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου είναι το bancassurance.
 
Και συμπληρώνει: «επειδή είναι νόμιμο δε σημαίνει ότι είναι κι ηθικό. Οι πρακτικές που χρησιμοποιούν είναι επιθετικές ως κι εκβιαστικές. Σαν σύλλογος έχουμε κάνει ενέργειες καταδικάζοντας τις πρακτικές τους, στέλνοντας εξώδικα και καταγγέλλοντας τον τρόπο που λειτουργούν στην προσπάθεια εξεύρεσης πελατολογίου. Ο αθέμιτος αυτός ανταγωνισμός δεν βλάπτει μόνο τον κλάδο αλλά και τους καταναλωτές. Οι ίδιοι οι πελάτες είναι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν ότι ένα τραπεζικό απρόσωπο ίδρυμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον προσωπικό του ασφαλιστή που θα είναι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα του, θα συμπάσχει μαζί του στη δύσκολη στιγμή και θα τον καθοδηγήσει σωστά ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα».

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics