Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο

Του Γιώργου Καραβία, Προέδρου του ΣΕΜΑ

Του Γιώργου Καραβία, Προέδρου του ΣΕΜΑ


Κάθε νέα χρονιά αποτελεί και μια ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε μια καινούργια αρχή.

Να μηδενίσουμε το «κοντέρ» των προβλημάτων που σέρνουμε επί μήνες ή και επί χρόνια και να αναζητήσουμε γρήγορες-άμεσες λύσεις, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, να πάμε μπροστά.
 
Οι πελάτες μας να κερδίσουν καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες, εμείς ως διαμεσολαβητές να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας στην ιδιωτική ασφάλιση -έναντι ασφαλισμένων και ασφαλιστικών εταιρειών- και οι ασφαλιστικές εταιρείες να ενισχύσουν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Από την αγορά μας έχουν να κερδίσουν όλοι. Πρώτα οι ασφαλισμένοι, εφόσον απολαμβάνουν άρτιες καλύψεις.
 
Εν συνεχεία, ο κλάδος μας, εφόσον συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα, κόντρα σε κάθε αρνητική συγκυρία. Και, φυσικά, η οικονομία και η κοινωνία, εφόσον πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες αντιληφθούν ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί ένα από τα πλέον κεντρικά «γρανάζια» κάθε ελεύθερης οικονομίας.
 
Η «μηχανή» του επιχειρείν για να λειτουργήσει αποδοτικά θα πρέπει όλα τα «γρανάζια» της να είναι τοποθετημένα στο σωστό σημείο, να έχουν τη «διάμετρο» -και άρα τον ρόλο- που τους αναλογεί και να γυρνούν συντονισμένα, μεταφέροντας το ένα στο άλλο το έργο για το οποίο σχεδιάσθηκαν.
 
Το «γρανάζι» της ιδιωτικής ασφάλισης, αν και σχεδιάσθηκε από τα στελέχη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέχρι και σήμερα δεν τοποθετήθηκε από την Πολιτεία στη θέση την οποία έχει ανάγκη η οικονομία. Αν λοιπόν το επιχειρείν πορεύεται ασθμαίνοντας, δεν είναι μόνο διότι αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα ή του λείπει το «γράσο» που λέγεται ρευστότητα. 
 
Οι δυσλειτουργίες του προκαλούνται και από τη μερική απουσία των ασφαλιστικών υπηρεσιών στον χώρο των συντάξεων, της υγείας, των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων.
 
Από τη μη υποχρεωτική ασφάλιση των κτισμάτων, όπως και από το γεγονός ότι ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης δεν έχει γίνει βίωμα, δεν έχει περάσει στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.
 
Πόσα δισ. ευρώ θα είχαν εξοικονομηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αν τα Tαμεία μας δεν ήταν ελλειμματικά;
 
Πόσα δισ. θα είχαν κερδίσει τα κρατικά νοσοκομεία εφόσον συνεργάζονταν απευθείας με τις ασφαλιστικές εταιρείες; Πόσα θα εισέπραττε το δημόσιο ταμείο αν ασφαλίζονταν οι ανασφάλιστοι οδηγοί και πόσα θα γλύτωνε αν ήταν ασφαλισμένες όλες οι κατοικίες της χώρας; Πόσες επενδύσεις θα είχαν σωθεί αν ήταν ασφαλισμένες; Πόσες συναλλαγές θα είχαν ολοκληρωθεί αν ήταν «ντυμένες» με ένα συμβόλαιο ασφάλισης πιστώσεων;
 
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να επιτελέσει τον ρόλο της, συμβάλλοντας στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της οικονομίας μας.
 
Εύχομαι το 2017 να αποτελέσει την αρχή μιας νέας, πολλά υποσχόμενης, πορείας για όλους μας!
 
 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό BROKER'S TIME

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics