Νεα δεδομένα στην ασφάλιση οχημάτων

Ραγδαίες αλλαγές έρχονται στην ασφάλιση των οχημάτων εξαιτίας της εξέλιξης στην τεχνολογία και τους αυτοματισμούς οι οποίοι πυροδοτούν ανατροπές και στην γνωστή διαδικασία της ασφάλισης.

Ραγδαίες αλλαγές έρχονται στην ασφάλιση των οχημάτων εξαιτίας της εξέλιξης στην τεχνολογία και τους αυτοματισμούς οι οποίοι πυροδοτούν ανατροπές και στην γνωστή διαδικασία της ασφάλισης. Η νέα πραγματικότητα προσεγγίζεται σταδιακώς από την αγορά η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές. 

Στις μεγάλες αυτές αλλαγές περιστράφηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα «Τεχνολογικές Εξελίξεις & Αυτοκίνητο :  Προκλήσεις, εξελίξεις & προοπτικές για την ασφαλιστική αγορά», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ, υπό την προεδρία του κ. Δ. Ζορμπά.
Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτου, αλλά και των μεταφορών προσώπων και αγαθών γενικότερα. Εξελίξεις που, όπως αναλύθηκε από τους ομιλητές της εκδήλωσης, αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση στην ασφαλιστική αγορά, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στην ασφάλιση του αυτοκινήτου και όχι μόνον.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ζούμε στη 4η βιομηχανική επανάσταση. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας είναι ραγδαίες και θα επηρεάσουν πολλούς τομείς της οικονομίας και κατ’ επέκταση την ασφαλιστική αγορά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα επιβίωσης και σε δεύτερο χρόνο θέμα ανάπτυξης. Για να μην μείνουμε εκτός εποχής, θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε σωστά και γρήγορα.  Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος των συζητήσεων που εγκαινιάζουμε σήμερα και θα πραγματοποιήσουμε την χρονιά που διανύουμε. Όπως έχουμε δεσμευτεί, η ασφαλιστική αγορά,  αφήνει πίσω της το παρελθόν και βγαίνει μπροστά, συζητώντας τις λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον"

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Δ. Ζορμπάς, επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής της ασφαλιστικής αγοράς στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται, αναδεικνύοντας παράλληλα τα ηθικά διλλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει στην πορεία προς τον πλήρη αυτοματισμό των μέσων μετακίνησης.   Ο κ. Ζορμπάς παρουσίασε επιπλέον στατιστικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που ενδιαφέρουν την ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτου σε εθνικό επίπεδο.

Η αυτοματοποίηση των οχημάτων, η χρήση των επικοινωνιών και της τηλεματικής στις μεταφορές, η ενσωμάτωση του Internet στα νέα οχήματα, η δυνατότητα πρόσβασης και ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγονται, τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν (όπως ζητήματα κυβερνοασφάλειας), οι προκλήσεις και οι προοπτικές που γεννώνται για την ασφαλιστική αγορά ήταν ορισμένα από τα θέματα που αναλύθηκαν από τους κάτωθι  ομιλητές: Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης,  Διευθυντής Έρευνας Ερευνητικού & Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών ΕΜΠ, Διευθυντής I – SENSE GROUP, ο κ. Nicolas Jeanmart, εκπρόσωπος της INSURANCE EUROPE, ο κ. Δημήτρης Ευσταθόπουλος, εκπρόσωπος της Boston Consulting Group και ο κ.  Παναγιώτης Κούβαλης, Μέλος Επιτροπής Αυτοκινήτων ΕΑΕΕ.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics