Νέες ασφαλίσεις μειώνουν το κόστος των φυσικών καταστροφών

Νέοι τύποι ασφάλισης θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των φυσικών καταστροφών για τις φτωχότερες χώρες και να μειώσουν το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται

Νέοι τύποι ασφάλισης θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των φυσικών καταστροφών για τις φτωχότερες χώρες και να μειώσουν το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας.
 
Το κόστος των φυσικών καταστροφών σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου ανήλθε συνολικά σε 29,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρει η έκθεση της εταιρίας μοντελοποίησης καταστροφών RMS, η οποία με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών κάνει εκτιμήσεις για τις ζημιές και τις απώλειες που  θα μπορούσαν να προκληθούν μετά από ένα καταστροφικό γεγονός όπως ένας τυφώνας ή ένας σεισμός.
 
Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια καλύπτει το 8%, η ασφάλιση έχει πληρώσει μόνο το 3% του μέσου κόστους των σεισμών, της ξηρασίας ή των πλημμυρών σε 77 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή 900 εκατομμύρια δολάρια, αλλά θα μπορούσε να καλύψει έως και 6,8 δισεκατομμύρια αν είχαν χρησιμοποιηθεί οι κατάλληλες ασφαλιστικές δομές, ανέφερε η RMS στην έκθεση που εκπόνησε για το Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας.
 
Η Βρετανία δήλωσε κατά τη συνάντηση της G20 της περασμένης εβδομάδας ότι θα δημιουργήσει Κέντρο Παγκόσμιας Προστασίας από Καταστροφές στο Λονδίνο ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν την ασφάλιση για να μειώσουν το κόστος των καταστροφών.
 
"Υπάρχει σαφής δυνατότητα ασφάλισης τόσο για να μειωθούν τα προβλήματα μειωμένης χρηματοδότησης για απώλειες φυσικών καταστροφών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα όσο και για να μειωθεί η πίεση στους προϋπολογισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε ο RMS.
 
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση των λεγόμενων "παραμετρικών" δομών, όπου οι ασφαλιστικές πληρωμές ενεργοποιούνται από προκαθορισμένο παράγοντα, π.χ. από την αύξηση του ύψους του νερού, σε μια συγκεκριμένη θέση.
 
Αυτά τα μοντέλα ήδη χρησιμοποιούνται από την Αφρικανική Ένωση και εκεί οι πληρωμές καθίστανται πιο αποτελεσματικές.
 
Σε μια περίπτωση ζημιών από καταστροφικό κίνδυνο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάθε δολάριο που πληρώνεται μέσω παραμετρικής ασφάλισης έχει τον ίδιο αντίκτυπο με τα 3.50 δολάρια των βραδύτερα μεταφερόμενων ενισχύσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την RMS.
 
"Δεν είναι απλά και μόνο η ταχύτητα, αλλά η βεβαιότητα", δήλωσε ο Daniel Stander, παγκόσμιος επικεφαλής του ομίλου του δημόσιου τομέα της RMS, προσθέτοντας ότι η παραμετρική ασφάλιση επιτρέπει στις χώρες να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα χρήματα θα λάβουν για μια καταστροφή.
 
 
Πηγή: www.insurancejournal.com

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics