Νέες ασφαλιστικές, αλλαγές σε ΕΠΥ, και διεργασίες προόδου στην αγορά

Του Γιάννη Βερμισσώ

Δημιουργικές διεργασίες που θα φέρουν αλλαγές στην σημερινή «εικόνα» του κλάδου συντελούνται στην ασφαλιστική αγορά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η είσοδος νέων εταιρειών, η αλλαγή δραστηριοποίησης κάποιων υφιστάμενων, η κατάρτιση και προώθηση νέων προϊόντων καθώς και η ενδεχόμενη άφιξη και νέων ΕΠΥ. Ταυτόχρονα όλα τα γνωστά μεγάλα πρότζεκτ, είναι σε εξέλιξη. 

Οι εξελίξεις που τρέχουν καθώς και τα σχέδια που «κυοφορούνται» είναι τόσα ώστε να αναδεικνύουν έντονη κινητικότητα και υψηλό ενδιαφέρον για την ασφαλιστική αγορά που σημαίνει ότι σηματοδοτούν και νέο πεδίο ανταγωνισμού.

Κατά τις πληροφορίες του insurance-eea υπάρχουν σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο,  και αφορούν την πρόθεση εταιρικών σχημάτων να φέρουν νέες εταιρείες στην αγορά. Προοπτική τους μάλιστα είναι να διαφοροποιηθούν σε σχέση με το σύνολο της αγοράς ως προς τα προϊόντα και τις διαδικασίες προώθησής τους.  Με «εργαλεία»  στο διαδίκτυο και όχημα ανάπτυξης της ασφαλιστική διαμεσολάβηση οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες. Εξάλλου κάτι σχετικό ως προς την καινοτομία θα πρέπει να αναμένεται –κατά τις πληροφορίες- και από την Εθνική που στις αρχές του 2018 θα επιχειρήσει να φέρει δείγματα αλλαγών στην αγορά τα οποία θα αφορούν και τα ασφαλιστικά προϊόντα και την προώθησή τους.  Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες εταιρείες που βρίσκονται με μορφή ΕΠΥ συζητούν να αλλάξουν την έως σήμερα πορεία τους και να προχωρήσουν σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους και να ενταχθούν στην λίστα των ασφαλιστικών.  Αυτό σημαίνει ότι και αυτή η εξέλιξη  -όπως και η  προαναφερθείσα- νέες ασφαλιστικές εταιρείες έρχονται να προστεθούν στον κλάδο αλλάζοντας την έως σήμερα πορεία του που είναι η  συρρίκνωση.

Τα σχέδια αυτά έρχονται να συμπληρώσουν οι προθέσεις κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών να δώσουν μια κατεύθυνση στην ανάπτυξή τους δημιουργώντας ειδικά προϊόντα τα οποία θα διεκδικήσουν την ταυτότητα του «εξειδικευμένου». Αυτό σημαίνει ότι θα εστιάσουν σε  κλάδους και παροχές με ειδικά προνόμια, πιο προσιτές τιμές κ.α.

Επίσης συζητήσεις γίνονται και αιτήσεις έχουν κατατεθεί για δημιουργία και νέων ΕΠΥ , κάτι όμως που μάλλον δείχνει προς το παρόν  να προσκρούει σε σκοπέλους οπότε και ίσως καθυστερήσεις ή και ματαιωθεί.

Πάντως, η  γενική εικόνα που δημιουργείται μέσα από τις πληροφορίες και τα μη ανακοινώσιμα σχέδια που είναι σε εξέλιξη στην αγορά, δείχνουν ότι οι μεταβολές είναι δημιουργικές και με προοπτική. Γίνεται φανερό ότι αυτό που εδώ και καιρό λέγεται περί ανόδου, υποστηρίζεται και ενισχύεται από τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων της αγοράς επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του προηγούμενου διαστήματος

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics