Νέες οδηγίες για τις οφειλές του Δημοσίου

Τέσσερις μήνες προθεσμία για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ιδιωτών, έχουν οι φορείς του Δημοσίου που χρωστάνε περί τα 2 δισ ευρώ, ενώ περίπου 700 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Τέσσερις μήνες προθεσμία για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ιδιωτών, έχουν οι φορείς του Δημοσίου που χρωστάνε περί τα 2 δισ ευρώ, ενώ περίπου 700 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. 

Πρόκειται για μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής περιόδου, πόσο μάλλον όταν η αρχική υποχρέωση ήταν η πλήρης εξόφληση ως την ολοκλήρωση του Προγράμματος, δηλαδή ως τις 20 Αυγούστου, κάτι που αποδείχθηκε αδύνατο. Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι η υποδόση του 1 δισ ευρώ εκταμιεύθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού υπήρχαν ενστάσεις από τους δανειστές για στοιχεία πληρωμών, που δεν ξεπερνούσαν τα 70 εκατ. ευρώ. 

Πλέον, η υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι να "ξεστοκάρει" όλες τις εναπομείνασες ληξιπρόθεσμες οφειλές ως το τέλος του χρόνου, εξ ου και οι νέες οδηγίες από το ΓΛΚ. Ειδικότερα:

 αα) Φορείς οι οποίοι δεν έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, μέχρι τέλος Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δύνανται να χρηματοδοτηθούν ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
ββ) Φορείς οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων, δηλαδή δεν έχουν ταμειακά υπόλοιπα, δύνανται να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
γγ) Φορείς οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων, δύνανται να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μειωμένο κατά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου από την ήδη χορηγηθείσα χρηματοδότηση. 

Οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώνονται στις 20/8, ενώ η εξόφληση των σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2018

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics