ΟΑΣΕ-ΣΥΑΕ: Πολιτιστικά μονοπάτια Δεκέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017

Η Ο.Α.Σ.Ε. και ο Σ.Υ.Α.Ε. σε συνεργασία με την Ο.Τ.Ο.Ε. συνεχίζουν τα «βήματά» τους, ανοίγοντας την πολιτιστική περίοδο του 2016-2017 με τη ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ τους διαδρομή.

Η  Ο.Α.Σ.Ε. και  ο Σ.Υ.Α.Ε. σε συνεργασία με την Ο.Τ.Ο.Ε. συνεχίζουν τα «βήματά» τους, ανοίγοντας την πολιτιστική περίοδο του 2016-2017 με τη ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ τους διαδρομή.
 
Για όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις απαιτείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν το κάθε ραντεβού.
 
Επίσης, υπενθυμίζουμε την ανάγκη έγκαιρης προσέλευσης, δηλ. 10 – 15 λεπτά νωρίτερα. Έτσι διευκολύνεται η έναρξη των ξεναγήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους υπεύθυνους των χώρων που επισκεπτόμαστε.
 

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Βασιλ. Σοφίας 22, τηλ. 213 213 9500, σταθμός Μετρό Ευαγγελισμός)
 
ΣΑΒΒΑΤΟ  17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΩΡΑ 11:00
 
«ΕΡΜΙΤΑΖ: Πύλη στην Ιστορία»
 
Ένα μουσείο θεωρείται μεγάλο από το μέγεθος της συλλογής του. Το ΕΡΜΙΤΑΖ της Αγίας Πετρούπολης είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα του κόσμου, γιατί ως μουσείο διαθέτει από τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες συλλογές έργων τέχνης, με αφετηρία τον Πέτρο Α’ τον Μεγάλο (1672 – 1725) και την Αικατερίνη Β’ (1729 – 1796). Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί ογδόντα από αυτά τα έργα,  αντιπροσωπευτικά των σημαντικών του συλλογών του Ερμιτάζ.
 
Ραντεβού στην είσοδο.
 
Είσοδος :  4€
 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ – ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ

(Λεωφ. Βασιλ. Αμαλίας 4, τηλ.) ****ΑΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ  7 – 12 ΕΤΩΝ***
 
ΤΕΤΑΡΤΗ  21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016       ΩΡΑ  18.00
 
Η επίσκεψη με τα παιδιά σας ηλικίας 7-12 ετών επιλέχθηκε λόγω των εορτών, ημέρες πιο χαλαρές ως προς τα προγράμματα των παιδιών. Μια μικρή περιήγηση του σπιτιού, όπου συνυπήρξαν παρέες όλων των μεγάλων προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών, Ελλήνων και ξένων. Τα παιδιά θα ακούσουν την Μουσειολόγο και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, κα Σοφία Ε. Πελοποννησίου να διαβάζει τα παραμύθια της: «Το ταξίδι του αστεριού» και «Την ιστορία της Ίριδας που ερωτεύτηκε ένα κυπαρίσσι». Στη συνέχεια τα παιδιά θα κουβεντιάσουν με τη συγγραφέα και θα κάνουν τη δική τους ζωγραφιά
 
Ραντεβού στην είσοδο.
 
Είσοδος: ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ)
(Είσοδος από Καλλιρρόης, πρ. Φιξ. Λεωφ. Καλλιρρόης – Αμβρ. Φραντζή – σταθμός Μετρό ΦΙΞ, τηλ. 211 101 9007)
 
ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016  ΩΡΑ  17:30
 
«ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΑΘΗΝΑ – ΑΜΒΕΡΣΑ»
 
Το ΕΜΣΤ άρχισε να λειτουργεί στις νέες εγκαταστάσεις του πρώην Εργοστασίου ΦΙΞ. Η συλλογή του περιλαμβάνει σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η οποία εμπλουτίζεται. Θα ξεναγηθούμε στην έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και επιμελήθηκαν οι διευθυντές των δύο μουσείων. Πρόκειται για έργα από τις μόνιμες συλλογές τους. Από τους Έλληνες ξεχωρίζουν εικαστικές δημιουργίες του Ν. Κεσσανλή, της Χρύσας, του Σ. Αντωνάκου κ.α., ενώ από τους ξένους της Μ. Αμπράμοβιτς, του Τ. Ντε Κορντιέ κ.α.
 
Ραντεβού στην είσοδο.
 
Είσοδος: 3 €
 
 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (Πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου, σταθμός Μετρό Ακρόπολη)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ώρα  11.00
 
Νοτιοανατολικά της Ακρόπολης, ένα από τα μεγάλα σύγχρονα μουσεία του κόσμου, το οποίο από το σύνολο των 25000τμ εκθέτει τις ανεκτίμητες συλλογές σε 14000 τμ. Αποδόθηκε στο κοινό το 2009, αφού την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησαν ο Γαλλοελβετός Μερνάρ Τσουμί, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Φωτιάδη. Η κίνηση του επισκέπτη έχει μια τρισδιάστατη μορφή, από τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέχρι τις πίσω αίθουσές του. Ο φυσικός φωτισμός του μουσείου διακρίνει τη διαφορετικότητα από όλα τα άλλα ομοειδή, παρουσιάζοντας κυρίως τα γλυπτά σε φυσικές συνθήκες. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τέσσερα επίπεδα. Το ανθρώπινο μάτι αντικρίζει το πνεύμα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, που γέννησε τα δυτικά ιδανικά της ομορφιάς, της επιστήμης και της τέχνης. Η Ακρόπολη που βρίσκεται μπροστά του συνεχώς είναι το σύμβολο του σύγχρονου πολιτισμού.
 
Ραντεβού στην είσοδο.
 
Είσοδος :  5€
 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Πειραιώς 138, σταθμ. Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 2103453111)
 
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ώρα  16.45
 
«ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, Β’ ΜΕΡΟΣ»
 
Το Δεκέμβριο του 2013 τα Πολιτιστικά Μονοπάτια παρακολούθησαν το Α’ μέρος της αυτοβιογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη. Επρόκειτο για την περίοδο από την παιδική του ηλικία μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν η πρώτη και καθοριστική περίοδος, όπου προσδιόρισε την καλλιτεχνική του διαδρομή, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τους δασκάλους, τις συναναστροφές του. Συνεχίζουμε με την επίσκεψη αυτή στο δεύτερο μέρος της μεγάλης πορείας του καλλιτέχνη από το 1940 έως τις 20 Ιουλίου του 1989, που έφυγε. Η ξενάγηση της έκθεσης δίνει στον επισκέπτη τη σπάνια ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μοναδικά έργα ζωγραφικής και σκηνογραφίας και παράλληλα ξεδιπλώνεται η εικόνα και η επιρροή του Τσαρούχη με τα κείμενα, τις φωτογραφίες, τα σπίτια και τις δουλειές του. Ανάμεσά τους είναι ορισμένα έργα που πρώτη φορά εκτίθενται ή είναι αδημοσίευτα.
 
Ραντεβού στην είσοδο.
 
Είσοδος: 6 ή 8 €
 

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  (Πατησίων 44, τηλ. 213 214 4800) ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ώρα  17.00
 
«ΟΔΥΣΣΕΑΣ» 150 ΧΡΟΝΙΑ
 
Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Χωρίς να αναδιηγείται το έπος του Ομήρου, αφηγείται μέσα από εμβληματικά, αλλά όχι τόσο γνωστά έργα του, το μακρύ χρονικό του ανθρώπου, του αγώνα να τιθασεύσει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντές του, να δημιουργήσει με τη βοήθεια του έρωτα και του πνεύματος.
Εκατόν πενήντα έργα και αντικείμενα από όλες τις συλλογές του παρουσιάζονται σε μια γοητευτική αλληλουχία πολιτισμικών διαστρωματώσεων, που είναι το αποτύπωμα του ανθρώπου στους αιώνες και τις εποχές.
Δημιουργούνται γέφυρες με τη σημερινή εποχή μέσω της ποιητικής γλώσσας των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη, Γ. Ρίτσο, προσφέροντας μια εύστοχη και συναρπαστική νοηματοδότηση.
 
Ραντεβού στην είσοδο.
 
Είσοδος :  5€
 

 
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Μονή Αγ. Λαύρας – Μονή Μεγάλου Σπηλαίου – Σπήλαιο των Λιμνών
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ώρα  08.00
 
Ιστορική Κωμόπολη της Αχαΐας, αρχαία ονομασία Κύναιθα, τα Καλάβρυτα, μεσαιωνική ονομασία από το «καλές βρύσες». Ο τόπος συνυφασμένος με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Ναζί το 1943. Η επίσκεψη περιλαμβάνει:
  • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
Λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, αλλά και προσκύνημα γιατί είναι από παλιότερες Μονές χρονολογείται από τον 10ο αιώνα με τρία καθολικά το Παλαιομονάστηρο, Ιστορικός Ναός (πιθανός 1689) και σημερινή μορφή (1950). Κειμήλια σπουδαία της μονής Ευαγγέλιο δώρο της Αικατερίνης Β’ της Μεγάλης, εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη, Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη και βέβαια το Λάβαρο της ορκομωσίας των Αγωνιστών του 1821, Βιβλιοθήκη.
  • ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα μοναστήρια της χώρας. Τρεις οι λόγοι: ‘
Α) Τοπίο σε υψόμετρο 940μ στη βάση μεγάλου κάθετου συγκροτήματος του Χελμού. Δέος και θαυμασμός με τη μοναδικότητά του.
Β) Εφέστια (αρχαίο όρος προστάτης της οικογενειακής ζωής), εικόνα της Σπηλαιότισσας Παναγιάς που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά, είναι τύπου βρεφοκρατούσας. Συνδέεται με θαύματα και παραδόσεις.
Γ) Αδούλωτο φρόνημα των μοναχών. Διατηρούσε αποθηκευμένη πυριτιδαποθήκη με όπως λέγεται ρήση του ηγούμενου προς τον Ιμπραήμ «… διά να προσκυνήσουμε, είναι αδύνατο… αν έλθεις εδώ να μας πολεμήσεις, μπορεί να νικήσεις, δεν είναι μεγάλο κακό, διότι θα νικήσεις παπάδες. Αν όμως νικηθείς… θα είναι ντροπή σου!». Το πνεύμα των μοναχών. Φωτιά και θηριωδίες έκαναν επίσης οι Ναζί το 1943.
  • ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ (ΕΙΣΟΔΟΣ 7€)
Βορειοανατολικά από την πόλη ένα από τα ονομαστά και αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδος. Είναι στην κοίτη υπόγειου ποταμού, που διατηρεί στάσιμα νερά σε 13 επίπεδα. Εντυπωσιάζουν οι σταλακτίτες, σταλαγμίτες που κοσμούν πανύψηλες κορυφές έως και 30μ. Σε μια παραμυθένια εικόνα με τον Αροάνιο ποταμό.
Θα υπάρξει μέριμνα για φαγητό πιθανόν στο χωριό Πλανητέρο.
Κόστος μεταφοράς με πούλμαν περ. 10 με 12€. Λεπτομέρειες στους συμμετέχοντες γύρω στις 15 Φεβρουαρίου.
 
       Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ πρόγραμμα.
 

 
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.
 
Οι συμμετοχές να αποστέλλονται  είτε  ΣΥΝΟΛΙΚΑ για τις εκδηλώσεις είτε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  3 ημέρες πριν από κάθε δράση, υπόψη κας Παρασκευής Προβίδα στο email [email protected] ,
δηλώνοντας :
  • Ονοματεπώνυμο
  • Ασφαλιστική Εταιρεία
  • Σύνολο ατόμων
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό & κινητό)
  • Email
Η έγκαιρη προσέλευση σε κάθε ραντεβού θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση. Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στα γραφεία της Ο.Α.Σ.Ε. : τηλ. 210 3616572.  

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics