Οι απάτες πέριξ της ασφάλισης οχημάτων..

Του Γιάννη Βερμισσώ Οι «απάτες» είναι συστατικό της κοινωνίας το οποίο αγγίζει και την ασφαλιστική βιομηχανία. Η προσπάθεια εξαπάτησης των εταιρειών προκειμένου να πληρώσουν αποζημιώσεις, να καλύψουν ζημιές κ.α. , καταγράφεται ως σχεδόν καθημερινό συμβάν

Του Γιάννη Βερμισσώ

Οι «απάτες» είναι συστατικό της κοινωνίας το οποίο αγγίζει και την ασφαλιστική βιομηχανία. Η προσπάθεια εξαπάτησης των εταιρειών προκειμένου να πληρώσουν αποζημιώσεις, να καλύψουν ζημιές κ.α. , καταγράφεται ως σχεδόν καθημερινό συμβάν. Το είδαμε και προσφάτως με την νταλίκα στον Κηφισό όπου, κατά πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να εξαπατηθούν οι αρχές με το συμβόλαιο ασφάλισης οχήματος. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι έτσι συμβαίνει συχνά, πως, η αγορά είναι εξοικειωμένη από το παρελθόν με το προβληματικό χώρο του αυτοκινήτου.

Όμως δεν πρέπει να το δούμε έτσι «περαστικά». Οφείλουμε να εγκύψουμε και να σκεφτούμε αλλιώς…

Η περίπτωση της νταλίκας, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ευκολία με την οποία κάποιοι επιχειρούν να κοροϊδέψουν τις αρχές. Να κοροϊδέψουν τις εταιρείες, να κοροϊδέψουν τους συμπολίτες και τελικά να διογκώνουν το φαινόμενο της κοροϊδίας.

Είναι προφανές ότι το «όλο θέμα», αυτό της απάτης, της εξαπάτησης, διδάσκεται εθιμικά..

Διότι το φυσιολογικό είναι πώς ο καθένας θέλει να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του, στον νόμο, και φυσικά και στους ηθικούς κανόνες που υπάρχουν. Διαφορετικά φλερτάρει με την ανομία και οδηγείται στο πρόστιμο,  στην δικαιοσύνη, στις ποινές και στην φυλακή. Οφείλει η αγορά να σταθεί εκπαιδευτικά, διδακτικά, να φέρει την αλλαγή στην αντίληψη και νοοτροπία.

Η ευκολία να αγοράζεις ένα συμβόλαιο αυτοκινήτου και μετά να γυροφέρνεις πινακίδες  από όχημα σε όχημα, και διάφορα άλλα δε μπορεί να υφίστανται ως φαινόμενο. Και μάλλον αυτό απομένει ως «μέσον» κοροϊδίας.

Εκείνο το παλαιό που δεν είχες ασφάλεια και όταν σου τύχαινε κάτι είχες «τον δικό σου άνθρωπο» που σε τακτοποιούσε πέρασε στο παρελθόν.

Όπως και το άλλο που πλήρωνες αλλά δεν είχες ασφάλεια διότι και πάλι ο «δικός σου άνθρωπος» είχε μεριμνήσει να ακροβατεί με την νομιμότητα πέρασε..

Τώρα ο πολίτης πληρώνει, βρίσκεται στο σύστημα, φαίνεται ότι είναι ασφαλισμένος και ελέγχεται και από το κράτος (προσφάτως εγκαινιάστηκε) ότι πράγματι είναι ασφαλισμένος.

Τώρα λοιπόν απομένει να αποκατασταθεί και η νομιμότητα στην  άλλη απατεωνιά που είναι η μεταφορά πινακίδων και ασφαλιστηρίου από όχημα σε όχημα.

Και μην ξεχνάμε ότι η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο ποιότητας και συνέπειας. Γι΄αυτό και θα πρέπει να συμβάλλει στην περαιτέρω πρόοδό της. Με τον δικό της τρόπο θα συμβάλλει σε συνεργασία με τον επόπτη στο να κλείνουν σταδιακά και οι «πληγές» της απάτης..

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics