ΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ- Ν. Παντελής: Συσπείρωση δυνάμεων και κίνητρα χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση

Του Γιάννη Βερμισσώ Κίνητρα φορολογικά, ενέργειες για να αναπτυχθεί ασφαλιστική συνείδηση, συμπίεση του κόστους των προϊόντων και συνεργασία εποπτείας, εταιρειών, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και θεσμικών φορέων...

Του Γιάννη Βερμισσώ

Κίνητρα φορολογικά, ενέργειες για να αναπτυχθεί ασφαλιστική συνείδηση, συμπίεση του κόστους των προϊόντων και συνεργασία εποπτείας, εταιρειών, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και θεσμικών φορέων, προκρίνει ως λύση ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης ο ασφαλιστικός σύμβουλος κ. Νίκος Παντελής. Εκτιμά ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι αυτός που φέρνει την ιδιωτική ασφάλιση κοντά στους πολίτες αλλά,  χρειάζεται την στήριξη των ασφαλιστικών εταιρειών για να συνεχίσει το έργο του.

1. Αναπτύσσεται ασφαλιστική συνείδηση στην ελληνική αγορά. Και υπάρχει ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση;

ΝΠ: Σαφώς και υπάρχει πρόοδος και οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι. Συνειδητοποιούν τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης όπως και το τι προσφέρει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο. Όμως, δεν υπάρχει όριο. Χρειάζεται καθημερινά να γίνονται προσπάθειες περισσότερης και πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών. Είναι ευθύνη όλων μας και των εταιρειών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς ως επαγγελματικός κλάδος, αυτό πράττουμε καθημερινά στις επαφές μας με την κοινωνία. Πιστεύω όμως ότι εάν κινηθούμε συλλογικά και θεσμικά και εξηγήσουμε για την εξέλιξη της αγοράς,  τους κανόνες που διέπουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, την εποπτεία που υφίστανται και γενικά την εγγύηση που τα πλαισιώνει, τότε θα κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα και θα έλθουμε πιο κοντά στην κοινωνία. Θα πείσουμε τον κόσμο ότι μπορεί να στηριχθεί στην ιδιωτική ασφάλιση.

2. Υπάρχουν ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σήμερα. Τι πρέπει να κάνει για να αναπτυχθεί;

ΝΠ. Ναι για τον επαγγελματία υπάρχουν, Δηλαδή για τον άνθρωπο που δουλεύει και μετά την πώληση, που ενημερώνει τον πελάτη του βρίσκεται κοντά του, και του προσφέρει υπηρεσίες διακριτές , το μέλλον είναι ανοικτό και χωρίς όρια. Η ανάπτυξη του καθενός είναι προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από το δικό του  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Όμως, κοινή προϋπόθεση  για όλους τους διαμεσολαβητές είναι,  να είναι κατάλληλοι για την ιδιότητα που εξασκούν (ασφαλιστές, συντονιστές κλπ), ενημερωμένοι, να εκπαιδεύονται, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία,   να εφαρμόζουν διαδικασίες διαχείρισης των πελατών τους,

Η ανάπτυξη του κλάδου μας, δεν θα έρθει , μόνο από την διαχείριση  της ήδη υπάρχουσας κατάστασης, αλλά μόνο αν ο καθένας μας από το ρόλο που ασκεί δημιουργήσει πραγματικό έργο.

3. Πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να ανοίγει νέες αγορές;

ΝΠ Είναι γνωστό πώς ο διαμεσολαβητής έχει κομβικό ρόλο στην «καλή εικόνα» της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τους πελάτες οπότε και διαμορφώνει εντυπώσεις, καλλιεργεί σχέσεις, και δημιουργεί δυναμική. Καταλαβαίνουμε ότι είναι αυτός που ανοίγει τις νέες αγορές, δίνει την βεβαιότητα και την εμπιστοσύνη.  Όμως δεν φθάνει μόνο αυτό ούτε μπορεί από μόνος του να πρωταγωνιστεί σε αυτή την διαδικασία. Χρειάζεται να αναπτυχθεί συλλογική προσπάθεια. Να δημιουργηθούν και προϊόντα και να αναπτυχθούν ενέργειες από τις εταιρείες ώστε να υποστηριχθεί το άνοιγμα κάθε νέας αγοράς.

4. Χρειάζονται κίνητρα και ποια για να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση; Προτείνετε κάτι γι΄αυτό

ΝΠ Βεβαίως. Είναι σίγουρο ότι η κινητροδότηση θα βοηθήσει τους πολίτες την κοινωνία, να προστατευθούν, να διαφυλάξουν την περιουσία τους, την υγεία του και να δημιουργήσουμε καλύτερες και ποιοτικότερες υποδομές για την ζωή τους. Ας επανέλθουν οι φοροαπαλλαγές που ήταν δοκιμασμένες και απέδιδαν. Να σημειώσουμε ότι και ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής χρειάζεται κίνητρα για να εργαστεί. Διότι σήμερα το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί είναι γεμάτο αντικίνητρα. Φορολογικό, ασφαλιστικό, Κοινοτικές Οδηγίες, διαρκείς υποχρεώσεις,. Όλα αυτά δημιουργούν ασφυξία η οποία σαφώς μεταδίδεται και προς το περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Χρειάζεται θεωρώ, προσπάθεια από όλους όσοι εμπλέκονται στην αγορά για να αναπτυχθεί  ο κλάδος και οι συντελεστές του.

5. Θεωρείτε ότι τα σημερινά "τιμολόγια" συμβολαίων είναι ανασταλτικά για την πώλησή τους Προτείνετε κάτι γι΄αυτό;

ΝΠ: Όχι δεν είναι. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια  αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί και ο καθένας να αγοράσει ασφαλιστικό συμβόλαιο. Πιστεύω όμως ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω εξορθολογισμός εξόδων από τις εταιρείες και ταυτόχρονα στο θέμα της Υγείας να γίνει επαναπροσδιορισμός του κόστους εξετάσεων και νοσηλείας και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εν κατακλείδι είμαι την άποψης ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις από την αγορά που να διευκολύνουν τους υφιστάμενους ασφαλισμένους και να δώσουν περιθώριο και σε άλλους να στηριχθούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Προϋπόθεση, να δίδονται κίνητρα χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των ασφαλιστικών προϊόντων.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics