Οι διαμεσολαβούντες στην Ελλάδα (Δ.Μακεδονία)

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Δ. Ακουμιανάκης:  Να διαβαθμιστούν οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων


Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Ακροβατεί.. με τις δυσκολίες, το επάγγελμα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο προοπτικές υπάρχουν αλλά υπό προϋποθέσεις ότι οι ασφαλιστές θα κινηθούν με πιο ανοικτή προσέγγιση στους πελάτες, αναφέρει, ο κ. Δημήτρης Ακουμιανάκης εκπροσωπώντας το Σωματείο Ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας

Μιλώντας στο insurance-eea  αναφέρει ότι: 

Σήμερα οι συνθήκες λειτουργίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα  περιγράφονται ως εξής: «οι καταναλωτές περιορίζουν την ασφάλισή τους, λιγοστεύουν αυτοί που ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα, η συσπείρωση του κλάδου χαλαρώνει και υπάρχει εμφανής ανάγκη ανατοποθέτησης συμπεριφορών και πρακτικών».

Όπως εξηγεί ο κ. Ακουμιανάκης «σήμερα όλοι επικαλούνται οικονομικούς λόγους, περιορίζουν ή κόβουν την ασφάλισή τους και γενικά δεν κάνουν νέες ασφαλίσεις οπότε και καταγράφουμε στην περιφέρεια πτώση παραγωγής».  Όμως, συμπληρώνει, ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και σε αυτό θα συμβάλλει, κατά την άποψή του: η ενεργοποίηση των ασφαλιστών της περιφέρειας και η δραστήρια επανεμφάνισή τους στην αγορά όπου με πιο ανοικτόμυαλες συμπεριφορές θα μπορέσουν να καλύψουν νέους και περισσότερους κινδύνους.

Για το υφιστάμενο πλήγμα στην ασφαλιστική παραγωγή, εκτός από την μείωση των εισοδημάτων,ευθύνονται, κατά τον κ. Ακουμιανάκη και άλλες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. 

Όπως μας εξηγεί «σήμερα είναι πολλοί αυτοί που ασκούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ως 2ο ή και 3ο επάγγελμα που σημαίνει ότι δίδεται και η αντίστοιχη βαρύτητα». Αυτό, εκτιμά, πώς λειτουργεί βλαπτικά.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να υπάρξει διαβάθμιση των προμηθειών. Συγκεκριμένα ανοίγοντας  ευρύτερα το θέμα των προμηθειών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναφέρει ότι:

«παλαιότερα, υπήρχε διαφοροποίηση των προμηθειών μεταξύ πρακτόρων και ασφαλιστικών συμβούλων. Όμως στον βωμό αύξησης της παραγωγής οι εταιρείες εξομοίωσαν της προμήθειες. Έτσι εισήλθαν και άλλοι επαγγελματίες με όλες τις προφανείς συνέπειες».

Πρόταση του κ. Ακουμιανάκη είναι «αυτοί που το έχουν ως δεύτερο επάγγελμα να έχουν και μικρότερη προμήθεια».

Για το μείζον θέμα της ενεργοποίησης των τραπεζών στις ασφάλειες εκτιμά πώς βλάπτει την ασφαλιστική διαμεσολάβηση όταν γίνονται αθέμιτες προσεγγίσεις πελατών. Όμως πιστεύει ότι και αυτό μπορεί να ξεπεραστεί από τον κλάδο εάν ενεργοποιηθούν δυναμικότερα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες, και αποφασίσουν να συμμετέχουν πιο ενεργά στα κοινά του κλάδου, και φυσικά ανοιχτούν ισχυρά στην αγορά.

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

«Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ιδρύθηκε την 30 Απριλίου 1988, με έδρα την Κοζάνη.

ΣΚΟΠΟΙ:
• Σκοποί της οργάνωσης είναι η διαφύλαξη η μελέτη και η προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της.
• Η συστηματική μελέτη των προβλημάτων του κλάδου για την προσφορότερη και συλλογική διεκδίκηση της επίλυσης αυτών.
•  Η καλλιέργεια, υποβοήθηση, ανάπτυξη, και διάδοση του πνεύματος του συνδικαλισμού στων κλάδο των Ασφαλιστικών Πρακτόρων της περιοχής ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
• Η ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των μελών με την οργάνωση τους σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς για την αποτελεσματικότερη προάσπιση και προαγωγή των οικονομικών-επαγγελματικών και ασφαλιστικών τους συμφερόντων.
• Η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών.
• Η  καλλιέργεια, εξύψωση και υπεράσπιση των πανανθρώπινων ιδανικών της Ελευθερίας και της Ειρήνης.

ΜΕΛΗ
Μέλη του είναι οι ασκούντες το επάγγελμα του ασφαλιστικού πράκτορα, μεσίτη ασφαλίσεων και Ασφαλιστικοί σύμβουλοι που εργάζονται στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας-ΚΟΖΑΝΗΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ και ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του είναι Πενταμελές και εκλέγεται κάθε δύο (2) χρόνια.
Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη στις 30-10- 2015 είναι:
 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακουμιανάκης Δημήτριος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαυροπούλου Παρθένα
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Λιουλια Βαϊα
ΤΑΜΙΑΣ: Δοδουρας Στυλιανός
ΜΕΛΟΣ: Σκαρκαλας Νικολαος

Το Δ.Σ. παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα της Ασφαλιστικής Αγοράς και ενημερώνει τα μέλη του όπως και τους Ασφαλισμένους από τα τοπικά Μ.Μ.Ε και είναι δίπλα στα προβλήματα που έχει ο καθένας χωριστά για να τον συμβουλεύσει.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics