Οι νέες «τεχνολογικές» θέσεις εργασίας στην ιδιωτική ασφάλιση

Δεδομένου ότι η ιδιωτική ασφάλιση αναπτύσσεται στην τεχνολογία και οι εταιρείες στηρίζονται σε αυτή άμεσα ή έμμεσα, υπάρχει απορία για τη συνέχεια και το μέλλον.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Το ερώτημα για τις συνέπειες της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας παραμένει επίκαιρο. Απειλούνται ή όχι θέσεις εργασίας και τελικά χρειάζεται η τεχνολογία ανθρώπους για να αναπτυχθεί ή μήπως συρρικνώνει τις σημερινές ανάγκες για εργαζόμενους. Δεδομένου ότι η ιδιωτική ασφάλιση αναπτύσσεται στην τεχνολογία και οι εταιρείες στηρίζονται σε αυτή άμεσα ή έμμεσα, υπάρχει απορία για τη συνέχεια και το μέλλον.

Είναι γνωστό βέβαια πώς καθετί νέο όπως η τεχνολογία είναι και «ξένο» οπότε και μέχρι να υπάρξει η εξοικείωση να γίνει γνώριμο χρειάζεται χρόνος. Και πράγματι, όταν άρχισε η εισβολή της τεχνολογίας στην ιδιωτική ασφάλιση επέφερε τρόμο. «Ξορκίστηκε». Σταδιακώς όμως υιοθετήθηκε και απέδειξε ότι βοηθά την εργασία, και είναι φιλική προς τους χρήστες της. Σήμερα σε σύντομο διάστημα η ιδιωτική ασφάλιση χρησιμοποιεί την τεχνολογία, βασίζεται σε αυτή και αποδεικνύει ότι μπορεί να συμπορευθεί με αυτή. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ερώτημα που για πολλούς είναι αναπάντητο: η νέα τεχνολογία ανοίγει θέσεις εργασίας ή μήπως περιορίζει τις υφιστάμενες;

Την απάντηση δίνουν έρευνες οι οποίες δείχνουν πώς η νέα τεχνολογία ανοίγει θέσεις εργασίας. Χρειάζεται ειδικούς, χρειάζεται υποστήριξη, χρειάζεται επιμόρφωση όσων την υιοθετούν. Άρα δεν πυροδοτεί ανεργία και ανακατανομή θέσεων εργασίας. Σχετική αναφορά γίνεται στην ηλεκτρονική έκδοση του ΣΕΠΕ στην οποία φιλοξενείται σχετική έρευνα της Deloitte για τις μεσαίες επιχειρήσεις, η οποία διεξήχθη από την OnResearch, και εξέτασε τις τρέχουσες τεχνολογικές τάσεις και τον ρόλο με τον οποίο καθορίζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με αυτή το 46% απαντά ότι σχεδιάζει να προσλάβει σήμερα περισσότερους ανθρώπους από ό, τι πριν από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενώ μόνο το 26% δηλώνει ότι θα απαιτήσουν λιγότερους ανθρώπους. Τα στελέχη επικεντρώνονται στην επανακατάρτιση και την επανασχεδίαση των θέσεων εργασίας, τις οποίες θεωρούν ως τις δύο κορυφαίες προτεραιότητες τους, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό μέσω της τεχνολογίας.

Το στοίχημα των εταιρειών, συνεπώς, είναι να αναπροσανατολίσουν τις ομάδες τους για να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο όφελος από αναδυόμενες τεχνολογίες και να επανασχεδιάσουν θέσεις εργασίας, για να διευκολύνουν τη συνεργασία των ανθρώπων και των μηχανών. “Είναι σαφές ότι η τεχνολογία μετασχηματίζει σχεδόν κάθε έργο, θέση και οργάνωση στην αγορά. Οι ιδιωτικές εταιρείες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προετοιμαστούν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι για αυτή τη μετατόπιση”, σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης. Να σημειωθεί ότι η έρευνα των Deloitte και OnResearch βασίστηκε σε 500 στελέχη των ΗΠΑ από ιδιωτικές εταιρείες μεσαίας κλίμακας.

ΥΓ: Είναι προφανές ότι η τεχνολογία χρειάζεται τους ανθρώπους. Δεν τους καταργεί σε επίπεδο θέσεων εργασίας. Απλά διαφοροποιεί ραγδαία την χρησιμότητά τους και την αξιοποίησή τους. Ετσι και η ιδιωτική ασφάλιση θα χρειαστεί τον δικό της τεχνολογικό εξειδικευμένο κόσμο για να προχωρήσει στο μέλλον.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics