Ούτε λόγος για το ασφαλιστικό και τους 3 πυλώνες

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από πρώτη άποψη όταν μέσα στη σειρά όλων των παροχών, λογικών σκέψεων, προσνατολισμών σε διάφορα θέματα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τελικά το μείζον πρόβλημα του "συνταξιοδοτικού" παραμένει στα ασυζήτητα. Οχι μόνο δεν αναζητούνται λύσεις αλλά ίσως να μη θεωρείται από τους αρμοδίους ότι χρήζει λύσεως. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από πρώτη άποψη όταν μέσα στη σειρά όλων των παροχών, λογικών σκέψεων, προσνατολισμών σε διάφορα θέματα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το μείζον θέμα των συντάξεων, του ασφαλιστικού όλου δηλαδή, δεν θίχτηκε, και δεν υπήρξε ούτε ένας λόγος, μια μικρή αναφορά. Έστω μια ξώφαλτση κουβέντα που θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι οι κυβερνώντες προβληματίζονται, το έχουν στον νου τους,  αλλά θα το δουν στη συνέχεια και μετά από την αντιμετώπιση άλλων εξίσου μεγάλων  θεμάτων.  Η αίσθηση που δημιουργήθηκε σε όσους περίμεναν να ακούσουν κάτι και γι΄αυτό ήταν απογοητευτική.

Εύλογα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι ίσως να μην είναι ώριμες οι συνθήκες. Ωστόσο δεν μας επιτρέπουν χάσιμο χρόνου όλες αυτές οι μελέτες-έρευνες που δείχνουν ότι η αναλογία συνταξιούχων εργαζομένων πάει στο χειρότερο και πώς το μέλλον θα είναι ακόμα πιο ζοφερό. Η προφανής λύση με την αξιοποίηση των ιδιωτών, τη συμπληρωματική ένταξή τους στον δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού, ή κάποια λύση ΣΔΙΤ, προφανώς δεν υπάρχει ούτε σε πρώιμο επίπεδο. Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άλλη "φιλοσοφία" των αρμοδίων επί του θέματος και την δράση των ιδιωτών. Ομως δεν θα πρέπει να ισχύει κάτι σχετικό όταν ιδιώτες βρίσκονται στα τρένα, στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στα ναυπηγεία, στις μαρίνες, στην υγεία, στην παιδεία και … παντού. Άρα δε μπορεί να εξαντλείται η άρνηση και η κοσμοθεωρία στην μη είσοδο των ιδιωτών στις συντάξεις του λαού. Για το καλό των εργαζόμενων, της οικονομίας, του κράτους, και της κοινωνίας θα πρέπει να εισέλθουν και να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα. Όπως γίνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, με μοντέλα δοκιμασμένα και αποδοτικά. Ίσως να χρειαστεί μια επανεκκίνηση των προσπαθειών από τους ιδιώτες να εξηγήσουν τη δυνητική συμβολή τους στο μεγάλο αυτό θέμα. Απλά και βήμα-βήμα. Διότι οι τρεις πυλώνες τουλάχιστον σήμερα ούτε που φαίνονται στον ορίζοντα…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics