Πάει καλά ή δεν πάει κι άσχημα η ασφαλιστική αγορά;

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Η ασφαλιστική αγορά εκφράζει ευφορία.  Αυτό προκύπτει από τις πιο πρόσφατες συγκεντρώσεις-συνέδρια-εκδηλώσεις- εταιρειών που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και από ανακοινώσεις, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται από τις εταιρείες. 

Μέσα από αυτές τις παρουσιάσεις με στοιχεία και συνακόλουθα παραμετρικά αποδεικτικά, γίνεται φανερό ότι η ιδιωτική ασφάλιση αναπτύσσεται, και  κερδίζει έδαφος.

 Ίσως η πρόοδος να μην είναι αυτή που θα ικανοποιούσε τους πιο φιλόδοξους του κλάδου, όμως δεν παύει και μάλιστα εν καιρώ οικονομικών προβλημάτων της χώρας, να δείχνει ότι η αγορά προχωρεί και πως ο κλάδος βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία.  

Αυτό είναι θετικό.  Και τα στελέχη του κλάδου το αναγνωρίζουν στην πλειονότητά  τους.   Όμως, αυτό δεν αναιρεί την ανησυχία τους για το μέλλον.

Και ο λόγος είναι απλός και αντικειμενικός:  η γενική κατάσταση της οικονομίας είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση.

Εάν συνεχίσουν  να επικρατούν οι ίδιες συνθήκες διογκούμενης λιτότητας τότε σαφώς μπορεί να αντιστραφούν τα δεδομένα. Μπορεί να σηματοδοτηθούν ακυρώσεις, μπορεί να ανακοπεί το ενδιαφέρον για ασφαλιστικά προγράμματα μπορεί να συμβούν πολλά.

Γίνεται κατανοητό πώς η συνθήκη ισορροπίας της αγοράς είναι δύσκολη. Όσο συντηρείται η υφιστάμενη κατάσταση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να μην πάει καλά και η ιδιωτική ασφάλιση και κάθε άλλος κλάδος που σήμερα συντηρείται ή αναπτύσσεται οριακά και εκπέμπει θετικά μηνύματα.

Σήμερα λοιπόν η ιδιωτική ασφάλιση, – και άλλοι κλάδοι με παρόμοιες οριακές επιδόσεις-,  δεν πάει άσχημα.

Και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και σε όσους ασχολούνται με την οικονομία για να σταματήσουν να κάνουν κινήσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να εξετάζουν τις επιπτώσεις.

Χρειάζεται και λίγο επαγγελματισμός και περισσότερη κοινωνική ευαισθησία στην πράξη… και να σταματήσει το μπέρδεμα ότι η οικονομία είναι μόνο αριθμοί και «τεχνικές αποφάσεις».

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics