Παίζεται το στοίχημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει χέρια. Η μεταφορά του 75% σε νέο μέτοχο είναι γεγονός.  Οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους βρέθηκαν στην τελική τους φάση και τώρα απομένει η απόφαση.

Οι πληροφορίες που εξαρχής έφεραν την κοινοπραξία EXIN με προβάδισμα παραμένουν εν ισχύ παρά τις τελευταίες διάχυτες φήμες περί ισχυρής αντιπρότασης από τους εκπροσώπους του κινέζικου ομίλου. 

Η προσφορά της ΕΧΙΝ πραγματικά υψηλή δείχνει την επιμονή των υπευθύνων της για την απόκτηση της ασφαλιστικής.

Τώρα απομένει τι; Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ την Παρασκευή να λάβει την απόφασή της. Η οποία θα είναι θετική και θα εγκρίνει την μεταβίβαση. Βέβαια όπως έχει διδάξει η ιστορία της οικονομίας και των όσων συμβαίνουν στην χώρα, τίποτε δεν είναι δεδομένο μέχρι να γίνει και να φθάσει στο τέλος του.

Όμως έχει μεγάλη σημασία η πώληση της Εθνικής να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα διότι υπήρξαν και κάποιες φήμες – ανησυχίες περί καθυστερήσεων που θα έφερναν την όλη υπόθεση πίσω.

Οι ανασχέσεις είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην παρούσα κατάσταση, -κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την International- και θα είναι μάλλον άδικο να περάσει και άλλο χρονικό διάστημα με την εκκρεμότητα της πώλησης.

Βέβαια και η πώληση δεν είναι απλή καθώς περιλαμβάνει χωριστές προσεγγίσεις για τις θυγατρικές του εξωτερικού, ξεχωριστές για το bancassurance και άλλες για την υπεραξία. Αλλά όλα αυτά αποτελούν λογιστικές λεπτομέρειες. Το γεγονός είναι ένα και μοναδικό.

Η εταιρεία θα πουληθεί. Και επειδή οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ώριμες, δε συγχωρούνται «λογιστικές» διαδικαστικές, και άλλες καθυστερήσεις που καμιά φορά μπορεί να υποκρύπτουν και αφελείς ή ιδιοτελείς σκοπούς.

Ας αλλάξει χέρια η Εθνική για να προχωρήσει και το επόμενο στάδιο που μπορεί να είναι το δυσκολότερο αλλά θα σημάνει την εκκίνηση για την εταιρεία να προχωρήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Νέα εποχή, νέοι στόχοι, νέες απόψεις και άλλοι άνθρωποι.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics