Παζαρεύουν τα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου

Αλλαγές προμηνύονται στον κλάδο αυτοκινήτου. Η εποχή των χαμηλών ασφαλίστρων δείχνει να παρακμάζει. Μια πιο ορθολογική οπότε και αυξητική τιμολόγηση αναγκαστικά θα εφαρμοστεί στην πράξη επιφέροντας την ισορροπία.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Αλλαγές προμηνύονται στον κλάδο αυτοκινήτου.  Η εποχή των χαμηλών ασφαλίστρων δείχνει να παρακμάζει. Μια πιο ορθολογική οπότε και αυξητική τιμολόγηση αναγκαστικά θα εφαρμοστεί στην πράξη επιφέροντας την ισορροπία. Σε αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται προβληματισμός. Η σκληρή μάχη της τελευταίας πενταετίας που οδήγησε στο ναδίρ τα ασφάλιστρα και τάραξε την ομαλότητα στον κλάδο, δείχνει να σταματά έχοντας όμως εξαντλήσει ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Από τις αρχές του νέου έτους σταδιακά η αγορά εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες συνεχίζοντας τις παραμετρικές της προσεγγίσεις (γεωγραφικά, προφίλ οδηγού, κ.ά.) θα προχωρήσει σε μια πιθανή αναπροσαρμογή.

Κατά τις εκτιμήσεις ένας μέσος όρος της τάξης του 15%-20% αντικατοπτρίζει το που θα μπορούσε να κυμανθεί μια επικείμενη διόρθωση η οποία θα σηματοδοτούσε την εποχή της ανάκαμψης.

ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΛΗΓΕΣ

Σήμερα, οι εταιρείες που ακολούθησαν σε μικρό η μεγάλο βαθμό την «κατρακύλα» των ασφαλίστρων προκειμένου να μείνουν στην αγορά, διαπιστώνουν ότι η τακτική αυτή είναι αυτοκαταστροφική. Σε συνδυασμό δε με τις όποιες ζημιές τυχόν κατά περίπτωση επωμίστηκαν, το αποτέλεσμα στα οικονομικά τους είναι οδυνηρό.

ΤΑ 750 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ταυτόχρονα και η διεκδικούμενη «χρυσή δεξαμενή» των ανασφάλιστων εντάχθηκε στο σύστημα. Στην διετία περίπου 750 χιλιάδες οχήματα εντοπίστηκαν και εντάχθηκαν στην διαδικασία ασφάλισής τους.

Τώρα όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου η αγορά απελευθερώθηκε από το κυνήγι των ανασφάλιστων και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια πιο ορθολογική διαμόρφωση των ασφαλίστρων. Οι ελάχιστες «απειλές» υποτιμολογίσεων και χαμηλών ασφαλίστρων που ακόμα υπάρχουν δε μπορεί να δημιουργήσουν «τάση» όπως στο παρελθόν όπου υπήρχε έντονη παρακολούθηση αυτών που χαμήλωναν τα ασφάλιστρα. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις των εταιρειών επί των ασφαλίστρων και να εκκινήσει μια πιο «λογική» διαμόρφωσή τους.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics