Ποια θα είναι η τύχη των «ανασφάλιστων»

Του Γιάννη Βερμισσώ Οι ανασφάλιστοι που εντοπίστηκαν και τώρα οφείλουν να πληρώσουν παράβολο και να ασφαλιστούν αποτελούν μια νέα ομάδα πολιτών που θα ενταχθούν στην μεγάλη «δεξαμενή» των σύννομων πολιτών.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Οι ανασφάλιστοι που εντοπίστηκαν και τώρα οφείλουν να πληρώσουν παράβολο και να ασφαλιστούν  αποτελούν μια νέα ομάδα πολιτών που θα ενταχθούν στην μεγάλη «δεξαμενή» των σύννομων πολιτών.

Την τακτική αυθαιρεσίας που επί σειρά ετών ακολούθησαν υπό την ανοχή της πολιτείας, θεωρητικά θα την αλλάξουν καθώς πλέον θα γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και δεν θα κυκλοφορεί κανείς ανασφάλιστος.

 Η «κουλτούρα» που είχε αναπτυχθεί να μην ασφαλίζουν τα οχήματά τους, με όλες τις ζημιές και θλιβερές συνέπειες που είχε εάν τυχόν εμπλέκονταν σε ατύχημα, προφανώς θα δώσει τη θέση της σε μια άλλη αντίληψη.

Είναι προφανές πώς η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Σίγουρα κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να ξανατολμήσουν  να περάσουν στο παλιό τους στρατόπεδο.

Η δύναμη της συνήθειας και η «κουλτούρα» του «αποφεύγω να πληρώνω» έχουν βαθιές ρίζες.

Γι΄αυτό και τώρα η πολιτεία έχει την μεγάλη ευθύνη να εντάξει όλους αυτούς στην διαδικασία που η ίδια έχει νομοθετικά ορίσει.

Αφού δεν τους τιμώρησε για την έως σήμερα τακτική τους (το πρόστιμο είναι μικρό) και όταν μάλιστα και η ίδια η -πολιτεία- επί σειρά ετών δεν μερίμνησε να εφαρμοστεί ο νόμος, τώρα καλείται μονομιάς να φέρει τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Χωρίς ανοχή, χωρίς χρονοτριβή.

Κατανοούμε όλοι ότι δε θα πρέπει να επανεμφανιστεί ανασφάλιστο όχημα στην αγορά.

Είναι χρέος των αρμοδίων, αυτή τη φορά να διενεργούν διαρκώς έρευνα, -διασταύρωση- στις βάσεις δεδομένων ώστε να εντοπίζονται άμεσα όσοι δοκιμάσουν να μείνουν ανασφάλιστοι.

Τα λάθη που και αυτή τη φορά έγιναν όπως και το καλοκαίρι του 2017 δεν αποτελούν άλλοθι για να συνεχίσει το φαινόμενο των ανασφάλιστων. Δε συνιστούν λόγο για να αδρανήσει για μια ακόμη φορά ο έρευνα για ανασφάλιστα οχήματα.

Το χρέος η ευθύνη, η υποχρέωση είναι -εκτός από νομοθετική- και ηθική.

Μην αφεθούν τα πράγματα στη τύχη τους..

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics