Πολλαπλές ήττες στην αγορά με αυτάρεσκη διαχείριση..

Κάθε φορά που ψηφίζεται από τη βουλή και ένα ακόμη πακέτο απεχθών μέτρων, η χώρα και οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή ήττα.

Του Γιάννη Βερμισσώ


Κάθε φορά που ψηφίζεται από τη βουλή και ένα ακόμη πακέτο απεχθών μέτρων, η χώρα και οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή ήττα.

 Ήττα που οδηγεί σε βιασμό της ελεύθερης οικονομίας, σε καθυστέρηση της όποιας ανάπτυξης και σε παρακώλυση κάθε προσπάθειας για έξοδο από το τούνελ.

Τα διάφορα μέτρα, αποφάσεις, επιλογές, όλα οδηγούν απαρέγκλιτα σε ακόμη χειρότερες ημέρες και συνθήκες.

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί βγαίνουν να αιτιολογήσουν την πράξη τους. Νιώθουν το λάθος αλλά το καλύπτουν λέγοντας ότι πρόκειται για αναγκαίο κακό.

Μάλιστα αποδίδουν την μη αντίθετη στάση τους σε επιλογή υψηλής αυταπάρνησης και θυσίας για το καλό του τόπου. Για πρώτη φορά το κακό που παθαίνουμε μετονομάζεται σε καλό του τόπου και περνά αλώβητο από την βουλή. Το είδαμε για μια ακόμη φορά με το ασφαλιστικό.  Μια διαρκής θυσία για το καλό του τόπου…

Οι πολλαπλές ήττες στη συνέχεια ονομάζονται νίκες. Τέτοιες όπως η Πύρρειος Νίκη, αυτή που κατέγραψε τόσες απώλειες ώστε έμεινε στα χρονικά ως νίκη που δε λογίζεται νίκη αφού χάθηκαν αναρίθμητες ζωές. 

Αυτό βιώνουμε τα τελευταία 7 έτη. Κάποιοι ονομάζουν τις απώλειες ως νίκες. Αυτό βολεύει. Δικαιολογεί όλους και τηρεί τις ισορροπίες και παρέχει άλλοθι. Όμως, ο συνολικός απολογισμός των αναρίθμητων μέτρων και αποφάσεων, δείχνει άλλα.

Η επιχειρηματικότητα ασθενεί. Τα εισοδήματα εξανεμίζονται και οι προοπτικές γίνονται δύσκολες. Ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά μια κοινωνία δεν αναδεικνύει τις εξαιρέσεις της. Μεριμνεί για το σύνολο και την παροχή βάσεων για τη συνέχεια.

Το σύστημα οφείλει να γίνει δικαιότερο και να ισορροπήσει. Ως πότε θα συνεχιστεί και με ποιους όρους ο κατήφορος; Πότε έχει ημερομηνία λήξης; Κανείς δεν ασχολείται με αυτή διότι απλώς η αυταρέσκεια και η διαχείριση των αλλότριων έγινε επάγγελμα…. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics