Προβλέψεις για την ιδιωτική ασφάλιση

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Σε προβλέψεις για αλλαγές που θα επέλθουν στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης προβαίνουν κορυφαία στελέχη της αγοράς διακρίνοντας και συγχωνεύσεις και αλλαγές μεριδίων και νέες τάσεις. 

Σχετικές αναφορές έγιναν στις πρόσφατες εκδηλώσεις μεγάλων εταιρειών της αγοράς με τους διευθύνοντες συμβούλους να «βλέπουν» και συγχωνεύσεις και εξαγορές και μετασχηματισμούς στην αγορά. Κοινό χαρακτηριστικό των προβλέψεών τους είναι ότι η αγορά θα αλλάξει και «σχηματισμό» και θα μικρύνει.

Ερμηνεύοντας αυτές τις  εκτιμήσεις, κατανοούμε πώς οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, θεωρούν ότι θα γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυρίαρχες εταιρείες θα αυξήσουν τα μερίδιά τους ενώ οι μικρότερες είτε θα ενταχθούν σε κάποιο νεώτερο σχήμα είτε θα χάσουν μερίδια αγοράς. 

Τελικά αυτό μπορεί να συμβεί;  Δηλαδή η περίπτωση της  «μεσαίας» εταιρείας , της στοχευμένης της εξειδικευμένης, δεν θα επιβιώσει στην αγορά;  

Διότι μέχρι πρότινος διαμορφωνόταν η αντίληψη πώς ο προσανατολισμός προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, η εξειδίκευση σε ασφαλιστικούς τομείς και γενικά η «εστίαση» των μικρότερων εταιρειών σε περιορισμένο εύρος εργασιών θα τους έδινε πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και θα αποκτούσαν ισχυρή θέση για να συνεχίσουν.

Η άποψη αυτή σήμερα έχει ανατραπεί; Εύλογα αναρωτιόμαστε εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στο επόμενο διάστημα. Και αυτή η απορία δεν αφορά μόνο την ελληνική πραγματικότητα με τις ιδιαίτερες συνθήκες. Αφορά την παγκόσμια αγορά.

Πώς μπορεί κανείς να  προβλέψει για την ιδιωτική ασφάλιση και τις εταιρείες όταν πωλούνται ασφάλειες  μέσω social media, μέσω πολυκαταστημάτων, μέσω ίντερνετ,  μέσω δεκάδων εκατοντάδων χιλιάδων αναπτυσσόμενων μεθόδων και διαδικασιών.

Η ευρηματικότητα της τεχνολογίας ξεπερνά την υπόσταση των νομικών μορφών. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις διασφαλίζουν την «πιστότητα» και «εγκυρότητα»  των διαδικασιών.

Οι ασφάλειες αλλάζουν μορφή.  Η πρόβλεψη γίνεται πολύ δύσκολη.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics