Ψηφιακή οικονομία: 660 εκατ. ευρώ για δράσεις

´Ενα από τα αντικείμενα συζήτησης και προβληματισμού στην πρόσφατη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν η αποκαλούμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δηλαδή η μετάβαση της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή της Ρομποτικής.

´Ενα από τα αντικείμενα συζήτησης και προβληματισμού στην πρόσφατη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν η αποκαλούμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δηλαδή η μετάβαση της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή της Ρομποτικής.

Από τα ευρήματα της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τον "πυρήνα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το πεδίο, κινδυνεύοντας να χάσει το τρένο και με αυτό το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομίας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προχωρούν στην υλοποίηση δράσεων για την ψηφιακή οικονομία. 

Ένα εξ αυτών, το οποίο αναμένεται να “τρέξει” το 1ο τρίμηνο του 2019, φέρει τον τίτλο “4η Βιομηχανική Επανάσταση” και είναι συνολικού ύψους €80 εκατ. Ωφελούμενοι της δράσης είναι νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις σε κλάδους, που σχετίζονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση, αυτή του Διαδικτύου, όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη. Το είδος της χρηματοδότησης αφορά επιχειρηματικές συμμετοχές, η διάρθρωση των κεφαλαίων προβλέπει συμμετοχή minimum 30% από ιδιώτες επενδυτές και maximum 70% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το όριο χρηματοδότησης είναι από €200.000.

Άλλη δράση, που σχετίζεται με την ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία και θα ενεργοποιηθεί το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι το “Innovation Norway”, με συνολικά κεφάλαια €40 εκατ. Το είδος της χρηματοδότησης είναι η εγγυοδοσία, ενώ η διάρθρωση των κεφαλαίων έχει ως εξής: €21,5 εκατ. επιδότηση Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, €21,5 εκατ. τραπεζικά δάνεια, εκ των οποίων τα €12 εκατ. με κάλυψη εγγύησης ΕΤΕΑΝ και €4 εκατ. ιδιωτική συμμετοχή. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια ελληνικών επιχειρήσεων των κλάδων της γαλάζιας ανάπτυξης, της πράσινης καινοτόμου επιχειρηματικότητας και των ΤΠΕ.

Το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα “Δημιουργικές Βιομηχανίες Ι”, ύψους €25 εκατ. Το είδος χρηματοδότησης είναι η εγγυοδοσία, η δομή του προγράμματος είναι η έκδοση εγγυητικών πράξεων, ενώ ωφελούμενοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών και εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας. Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα χρονικής σύζευξης τραπεζικής χρηματοδότησης και επιδότησης.

Χρηματοδοτικά εργαλεία, που αφορούν την ψηφιοποίηση της οικονομίας, είναι και οι δράσεις “Ψηφιακό Άλμα” και “Ψηφιακό Βήμα”, με προϋπολογισμό €50 εκατ. έκαστη. Και για τα δύο προγράμματα είναι σε εξέλιξη η υποβολή των επιχειρηματικών σχεδίων μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Τον κλάδο των ΤΠΕ αφορά – μεταξύ άλλων – και η “Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων”, με συνολικά κεφάλαια €400 εκατ. Στο πλαίσιο της δράσης επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια €30.000 ευρώ έως €120.000. Το ποσοστό ενίσχυσης συνδέεται με τις εξαγωγικές επιδόσεις της επιχείρησης και την κατηγορία δαπάνης και κυμαίνεται από 50%-80%. Ωφελούμενοι είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται – μεταξύ άλλων – στον τομέα των ΤΠΕ. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της, η οποία αναμένεται άμεσα.

Τέλος, εντός του 4ου τριμήνου του 2018 θα ενεργοποιηθεί και το εργαλείο “Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”, με συνολικά κεφάλαια €22,5 εκατ. Ωφελούμενοι είναι νέοι και υφιστάμενοι συνεργατικοί σχηματισμοί, που δραστηριοποιούνται στους 9 τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ – μεταξύ των οποίων είναι και αυτός των ΤΠΕ

Πηγές: Υπουργείο Οικονομίας- ΣΕΠΕ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics