Σε αναμονή οι φορολογούμενοι για τις επιστροφές φόρου

Όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μαζικούς συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος, όχι μόνο με ληξιπρόθεσμες αλλά και με βεβαιωμένες οφειλές φόρου, εν προκειμένω του ΕΝΦΙΑ.

Περίπου 240 εκατ. ευρώ, που αντιστοίχούν στα υπόλοιπα φετινά πιστωτικά εκκαθαριστικά, αναμένουν τους παραλήπτες τους κι όπως φαίνεται θα τους αναμένουν για πολύ ακόμα. Όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μαζικούς συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος, όχι μόνο με ληξιπρόθεσμες αλλά και με βεβαιωμένες οφειλές φόρου, εν προκειμένω του ΕΝΦΙΑ. Υπό άλλες συνθήκες, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει προς το τέλος του μήνα, όταν δηλαδή το Taxis θα ολοκλήρωνε την εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων. Ωστόσο, για προφανείς λόγους (έξοδος από το Μνημόνιο, προετοιμασία για τη ΔΕΘ), η εκκαθάριση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως εκτός του ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή τους, προκειμένου να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα καθυστερήσουν να λάβουν – όσοι δικαιούνται – τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, αφού όσο δεν αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, τόσο δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%, από 50 έως 200 ευρώ,  θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3% και πάνω από 200 ευρώ θα έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενοι.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics