Σε αναμονή πώλησης η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Σε αναμονή πώλησης η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Στην αναμονή των εξελίξεων που αφορούν την πώλησή της βρίσκεται η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική. Σήμερα εν μέσω σεναρίων ιδιαιτέρως πρώιμων πρωταγωνιστεί σε δυνητικά ενδιαφέροντα κινέζων, funds, ομοειδών εταιρειών κ.α. Η πορεία και κατάληξη της Εθνικής θα δώσει νέο βηματισμό στην αγορά και θα  σηματοδοτήσει σειρά γεγονότων στον κλάδο και την πορεία του το 2017. 

Στελέχη, συζητήσεις, συνεργασίες,  μεταφορές μεριδίων και σχετική ανησυχία, περιλαμβάνονται στην κινητικότητα  που περιβάλλει την Εθνική Ασφαλιστική και την πώλησή της. Επίσης διεργασίες που θα συντελέσουν σε συνθήκες που θα ευνοήσουν την πώληση αναζητούνται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε να περάσει η εταιρεία σε «νέα χέρια».

Κατά τις δηλώσεις παραγόντων της Εθνικής τράπεζας η πώληση θα γίνει εντός του έτους. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις, κάτι που μάλλον συμβαίνει αλλά ακροθιγώς.  Κατά πληροφορίες, η όποια καταγραφόμενη κινητικότητα αποτυπώνεται, οδηγεί στο συμπέρασμα πώς προς το παρόν δεν υπάρχουν ώριμα σχέδια.

Λέγεται, σε επίπεδο φημών, πώς έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι από την εσωτερική και εξωτερική της χώρας αγορά. Ωστόσο κατά άλλες πηγές το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι κατασταλαγμένο, αλλά διερευνητικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η εταιρεία να περάσει μέσα από πολλές διεργασίες και να μετρήσει αντίστροφα το χρόνο αρκετές φορές ελπίζοντας ότι θα καταλήξει σε κάποια «νέα χέρια».

Μέχρι τότε οι διερευνητικές προσεγγίσεις θα καταγράφουν, το τίμημα, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποχρεώσεις την ευελιξία αλλαγής δομών και δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί και επί των οποίων σήμερα εργάζεται το οικοδόμημα της εταιρείας. Οι παράμετροι αυτοί σίγουρα δεν είναι προσπελάσιμοι εύκολα αλλά αντίθετα απαιτούν σωστό «ζύγισμα» σε κάθε κίνηση.

Οι παράμετροι αυτοί δε συνιστούν αγκάθια όπως πολλοί σπεύδουν να ανακαλύψουν. Απλώς αποτελούν δεδομένα της εταιρείας που όπως και κάθε εταιρεία έχει δημιουργήσει στην πορεία των ετών λειτουργίας της. Πάντως, κατά τις τελευταίες δηλώσεις της διοίκησης της ΕΤΕ μέσα στο 2017 αναμένεται να γίνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επίσης θα γίνουν λένε οι πληροφορίες και άλλες μεταβολές στον όμιλο και στις εταιρείες που περιέχει. Για την αναδιάρθρωση του ομίλου και ειδικά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά  δηλώσεις του CEO Λ. Φραγκιαδάκη στο Reuters έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley.