SOLVENCY: Απαιτήσεις χωρίς «λουκέτα», έλεγχοι και επιτήρηση

Με ελλείμματα, αγωνία για το μέλλον αλλά και αυστηρή επιτήρηση εισέρχεται η ασφαλιστική σε περιβάλλον solvency ii

 

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Με ελλείμματα, αγωνία για το μέλλον αλλά και αυστηρή επιτήρηση εισέρχεται η ασφαλιστική σε περιβάλλον solvency ii. Ταυτόχρονα, οι θεωρίες περί «λουκέτου» σε ασφαλιστικές που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα «καίγονται» καθώς θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής και ελέγχου των όσων έγιναν έως σήμερα. Όμως, ανάβουν νέες εστίες δεδομένου ότι, και στους πρώτους μήνες  του νέου έτους θα διερευνάται η προσαρμογή τους και στα οικονομικά αλλά και στην «εταιρική συμπεριφορά».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες στην πλειονότητά τους είναι θωρακισμένες αλλά σαφώς υπάρχουν και ανοικτά ζητήματα τα οποία θα φανούν ή θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή της οδηγίας.  

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες προσαρμογής των εταιρειών με την καθοδήγηση όπου χρειάστηκε της ΤτΕ, έχουν αποδώσει καρπούς. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει,  ότι κατά την απόλυτη εφαρμογή της νέας οδηγίας δε θα δοκιμαστεί ξανά η αγορά και οι εταιρείες.

Γνώστες του θέματος αναφέρουν ότι στην διαδρομή των πρώτων μηνών του νέου έτους θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των διαδικασιών, των δομών λειτουργίας και της προσαρμογής των εταιρειών στις απαιτήσεις της οδηγίας οι οποίες δεν είναι μόνο οικονομικές.  Η «επιτήρηση» θα συμβάλλει στην περαιτέρω πρόοδο των ασφαλιστικών εταιρειών και την βελτίωσή τους ως εταιρικές οντότητες στα νέα δεδομένα.

Παρά το γεγονός ότι έως σήμερα βαρύτητα δόθηκε στα κεφάλαια και την επάρκεια των εταιρειών στον τομέα αυτό, μείζον ζήτημα για τις εταιρείες που καθορίζεται από την Solvency είναι η συμπεριφορά, οι λειτουργίες, τα διοικητικά συμβούλια, η διαφάνεια,  όπου επίσης  οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να δώσουν μεγάλη προσοχή.

«Κρίνεται η βιωσιμότητα των εταιρειών από το θέμα της συμπεριφοράς-λειτουργίας – τους»  αναφέρει υψηλόβαθμό στέλεχος της ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής της ασφαλιστικής αγοράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται χρόνος πρακτικής εφαρμογής για να επιτευχθεί ο εναρμονισμός με όσα επιτάσσει η Solvency. 

Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο κεφαλαίων δε θα υπάρχει ανοχή ενώ σε όλα τα υπόλοιπα που η οδηγία ορίζει θα δοθεί περιθώριο στις εταιρείες. Τα όποια κενά παρατηρούνται  -κατά τους ελέγχους- θα πρέπει να καλύπτονται άμεσα δεδομένου ότι οποιοδήποτε έλλειμμα θα στοιχίζει στις εταιρείες σε χρόνο και ενδεχομένως σε χρήμα.

Βασικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασία έχει και πάλι η ΤτΕ η οποία καλείται πλέον να περάσει σε άλλο επίπεδο τον εποπτικό της ρόλο. Ο τομέας της εταιρικής συμπεριφοράς είναι σαφώς πιο δύσκολος και απαιτητικός στην παρακολούθησή του σε σχέση με τα κεφάλαια των εταιρειών που έως και σήμερα επιτεύχθηκε πρόοδος και υπήρξε προσαρμογή.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics