Σβήσανε τα ανασφάλιστα από τις εκκρεμότητες

Εξελίχθηκε σε παρωδία το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Για μια ακόμη φορά οι συντελεστές της πολιτικής-τεχνοκρατικής σκηνής δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό που θα εντόπιζε τους παράνομους. Γιατί άραγε το κράτος επιλέγει να «πετά» έσοδα, να

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Εξελίχθηκε σε παρωδία το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Για μια ακόμη φορά οι συντελεστές της πολιτικής-τεχνοκρατικής σκηνής δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό που θα εντόπιζε τους παράνομους. Γιατί άραγε το κράτος επιλέγει να «πετά» έσοδα, να αφήνει παραβάτες στο δρόμο και τελικά να εμφανίζεται αφερέγγυο ως προς τις υποχρεώσεις του;

Υπάρχει εξήγηση που κάποιοι επιλέγουν να είναι αυτόχειρες και να αθετούν υποσχέσεις και δημόσιες δηλώσεις τους;. Κρύβεται, τάχα, κάποιο συμφέρον που συγκαλύπτεται ή απλώς υπάρχει αδυναμία να ελεγχθεί το σύστημα. Πέρυσι ήταν που ο τότε υπουργός Οικονομικών δήλωνε δημοσίως ότι θα μπεί μπροστά η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για να πιαστούν τα ανασφάλιστα οχήματα. 

Λίγο αργότερα υπήρξε κάποια απόφαση που διακινήθηκε στον τύπο και μετά ξεχάστηκε. Στις αρχές του καλοκαιριού, πάλι ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγων καλούσε την ΕΑΕΕ να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκκινήσει η διασταύρωση και λίγο αργότερα όλα έμοιαζαν έτοιμα να εγκαινιαστεί η λειτουργία του νέου συστήματος.

Την ίδια ώρα διοχετευόταν πληροφόρησης για «ραβασάκια» και πρόστιμα και διάφορα άλλα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που την τελευταία 4ετία το ΕΕΑ μαζί με φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επισκέφθηκαν τους πολιτικά αρμοδίους. Όλες αυτές τις φορές υπήρξαν δεσμεύσεις και δείγματα καλής θέλησης. Τελευταία υπήρξε ενημέρωση ότι είναι και μνημονιακή υποχρέωση να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα και να ενεργοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός.

Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα φεύγει το 2016 και δε θα είχε γίνει τίποτε. Οι ανασφάλιστοι κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και πιθανόν και να αυξάνονται. Οι συνεπείς και νομοταγείς για μια ακόμη φορά σε αυτή τη χώρα είναι αυτοί που φορτώνονται την αυθαιρεσία των υπολοίπων.. Με τις ευλογίες (ή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση) του κρατικού μηχανισμού. Το θέμα των ανασφάλιστων σβήστηκε από το «χάρτη» και όσοι το θυμίζουν χρεώνεται και τον ρόλο του υστερόβουλου καλοθελητή.

ΥΓ: Όλα μοιάζουν αληθινά σε μια τεράστια θεατρική παράσταση 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics