Σχέδιο «αντι-πτώχευσης» συζητούν οι ασφαλιστικές

Εναρμονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβληματικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων αναζητά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Εναρμονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβληματικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων αναζητά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
 
Ο ρυθμιστικός φορέας της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε πρόσφατα ένα ενιαίο εναρμονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση προβληματικών ασφαλιστικών εταιρειών, λέγοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα προστατεύσει τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
 
Η EIOPA δήλωσε ότι το κατακερματισμένο συνονθύλευμα εθνικών στρατηγικών σε ολόκληρο το μπλοκ της ΕΕ θα μπορούσε να εμποδίσει το ομαλό κλείσιμο τυχόν προβληματικών διασυνοριακών ασφαλιστικών εταιρειών και να οδηγήσει σε "υποβέλτιστα αποτελέσματα".
 
Σε μια γνωμοδότηση 88 σελίδων που απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ρυθμιστικός φορέας δήλωσε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους ασφαλιστές, γνωστές ως Solvency II, έχουν μειώσει αλλά δεν έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο αποτυχίας των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κλονιστεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που ροκανίζουν τις αποδόσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν την αποπληρωμή των ασφαλιστηρίων στη λήξη τους.
 
"Ένα συνολικό πλαίσιο ανάκαμψης και εκκαθάρισης είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον",
 
δήλωσε ο Gabriel Bernardino, πρόεδρος της EIOPA.
 
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στις Βρυξέλλες, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές και οι μεμονωμένες εταιρείες θα συζητήσουν τώρα τη γνώμη της EIOPA, σε μια διαδικασία αλλαγής της νομοθεσίας που θα χρειαζόταν χρόνια.
 
Υπάρχει ήδη πανευρωπαϊκό σχέδιο για τις τράπεζες που αποτυγχάνουν και οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν τον περασμένο μήνα ότι οι ιταλικές τράπεζες Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza κατέρρεαν ή ήταν πιθανόν να καταρρεύσουν και έπρεπε να παροπλιστούν.
 
Υπήρξαν μικτές απόψεις στους κόλπους της ασφαλιστικής βιομηχανίας σχετικά με το κατά πόσο ένα σύστημα αντι-πτώχευσης της ΕΕ παρόμοιο με το τραπεζικό σχέδιο θα ήταν απαραίτητο.
 
Η ένωση ασφαλιστών στη Σουηδία έγραψε σε επιστολή της προς την EIOPA ότι δεν υπάρχει θέμα  για τη δημιουργία ενός πλαισίου ανάκαμψης και λύσης- εκκαθάρισης επειδή οι ασφαλιστικές δραστηριότητες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση και ότι «οι ασφαλιστικές πτωχεύσεις είναι πολύ σπάνιες».
 
Στην επιστολή αναφέρει ότι «το ασφαλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο διαφέρει σαφώς από το τραπεζικό σύστημα. Εάν συμβαίνει μια κρίση, οι ασφαλιστές, σε αντίθεση με τις τράπεζες, μπορούν τυπικά να εκκαθαριστούν κατά τρόπο ομαλό.»
 
Παρομοίως η  Ασφαλιστική Ένωση στην Τσεχία δήλωσε σε απάντηση της στην EIOPA ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη εναρμόνισης, λέγοντας ότι νέοι κανόνες θα ήταν απαραίτητοι μόνο αν είχε καθοριστεί σαφώς ότι το καθεστώς Φερεγγυότητας ΙΙ "περιέχει κενά και είναι ανεπαρκές".
 
Αντίθετα, η Allianz, ο μεγαλύτερος ασφαλιστής στην Ευρώπη με βάση την κεφαλαιοποίηση, έδειξε ότι συμφωνεί με ένα ευρύ σύστημα σε επίπεδο ΕΕ.
 
Σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters, η Allianz ανέφερε ότι «συμμερίζεται την άποψη της EIOPA ότι ο σχεδιασμός της ανάκαμψης και της εξυγίανσης είναι σημαντικός» αν και είχε «μικρή διάσταση απόψεων» σε ορισμένα σημεία της γνωμοδότησης της EIOPA.
 
Ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Talanx χαιρέτισε την ώθηση της EIOPA για εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ.
 
Όπως δήλωσε στο Reuters: "Οι όμιλοι διεθνούς δραστηριότητας πρέπει να εξετάσουν τις απαιτήσεις ενός μεγάλου αριθμού ρυθμιστικών αρχών, τις οποίες δεν θεωρούμε βέλτιστες".
 
 
 
Πηγή: www.reuters.com

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics