Τα 6 θέματα της διαμεσολάβησης και η «αξία της συμβουλής»

Του Γιάννη Βερμισσώ Με την ανάδειξη της βεβαιότητας πως η «συμβουλή της διαμεσολάβησης είναι αναγκαία σε όλα τα προϊόντα» εξελίχθηκε η θεματική ενότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ στο Ζάππειο για την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης

Του Γιάννη Βερμισσώ

Με την ανάδειξη της  βεβαιότητας  πως  η «συμβουλή της διαμεσολάβησης είναι αναγκαία σε όλα τα προϊόντα» εξελίχθηκε η θεματική ενότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ στο Ζάππειο για την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης.  Εμφανής  έγινε επίσης η συσπείρωση, η άρρηκτη «εικόνα», και η προθυμία συμμετοχής των διαμεσολαβούντων στην πρόοδο.

Υπό την εύστοχη  θεματολογικά  καθοδήγηση του επικεφαλής της Groupama κ. Χρήστου Κάτσιου,  οι  πρόεδροι του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, της ΕΑΔΕ κα Δ. Λύχρου, του ΣΕΜΑ κ. Ι. Ξηρογιαννόπουλος του ΠΣΣΑΣ κ. Δ. Γαβαλάκης και του ΠΣΑΣ κ. Π. Λελεδάκης, ανέλυσαν το παρόν του κλάδου και προχώρησαν σε εκτιμήσεις για το μέλλον συναρτώμενες με ενέργειες και πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται ή πρέπει να ξεκινήσουν. Τονίστηκε η σημασία των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων στην υποστήριξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και η συμβολή τους στην ανάδειξη, διεκδίκηση και επίτευξη δίκαιων αιτημάτων.  Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων της διαμεσολάβησης στάθηκαν απέναντι στους συναδέλφους τους και απέδειξαν ότι δρουν ενωμένοι, με σύστημα, συμμετέχουν σε όλες τις ενέργειες  της πολιτείας που αφορούν τους διαμεσολαβούντες και κυρίως επιδιώκουν την συλλογική πρόοδο. Είναι φανερό πώς το πρώτο βήμα έχει γίνει και η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς «τρέχουν» θέματα όπου ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει.

Ανάμεσα στα θέματα αυτά που επισημάνθηκαν κατά την εξέλιξη της θεματικής ενότητας της διαμεσολάβησης μπορούμε να διακρίνουμε:

  1. Η «αξία της συμβουλής». Αυτό είναι το πλεονέκτημα της διαμεσολάβησης στον ισχυρό ανταγωνισμό. Τονίστηκε πώς η συμβουλή είναι αναγκαία σε όλα τα ασφαλιστικά προϊόντα ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται «τυποποιημένα».
  2. Η εκπαίδευση των διαμεσολαβητών. Είναι ουσιαστικό πλεονέκτημά τους και πρέπει να γίνεται με αποδοτικότητα και αυξημένο ενδιαφέρον. Όσο για τις υφιστάμενες 75 ώρες διδασκαλίας μπορεί να γίνουν και την τελευταία 2ετία, δηλαδή η κατανομή της αναλογικότητας μπορεί να ξεπεραστεί. Όμως επισημάνθηκε ότι η εκπαίδευση δεν είναι τυπική διαδικασία και πρέπει να ενισχυθεί και να πλαισιωθεί και με άλλα συμπληρωματικά στοιχεία.
  3. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία. Αναλύθηκε η αναγκαία προσαρμογή του κλάδου. Ήδη έχουν γίνει τα βήματα και οι διαμεσολαβούντες εργάζονται «τεχνολογικά» όμως τα περιθώρια είναι μεγάλα καθώς ο τομέας της τεχνολογίας εξελίσσεται ραγδαία και ολοένα και νέα εργαλεία εντάσσονται στην καθημερινή πρακτική. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση του κλάδου στην τεχνολογία.
  4. Η είσοδος νέων στον κλάδο. Τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί τρόπος διευκόλυνσης  του πλαισίου εισόδου νέων στον κλάδο. Σήμερα όπως παρουσιάστηκε υπάρχουν αντικίνητρα που δεν αφήνουν την πρακτική εκπαίδευση –γνωριμία με τον κλάδο. Επισημάνθηκε πως ο  θεσμός του «δόκιμου ασφαλιστή» ήταν λάθος που  καταργήθηκε δεν αντικαταστάθηκε με κάτι ανάλογο.
  5. Συμβόλαια Αστικής Ευθύνης. Διευκρινίστηκε ότι είναι αναγκαίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές διότι διαφορετικά θα τους ανακαλέσουν την άδεια επαγγέλματος.
  6. Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Τονίστηκε η σημασία του η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί μ ε την εκπαίδευση του καταναλωτή να αναζητά τους επαγγελματίες ασφαλιστές καθώς μόνο έτσι θα καταπολεμηθούν οι «μαύροι» κωδικοί.

     

Δείτε τις παρεμβάσεις των ομιλητών στο πάνελ

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics