Τα ερωτήματα για τους «μνηστήρες» της ΕΘΝΙΚΗΣ

Του Γιάννη Βερμισσώ Σε περίοδο αναμονής χωρίς ημερομηνία λήξης, βρίσκεται η Εθνική Ασφαλιστική. Η μη ευόδωση της εξαγοράς της από την ΕΧΙΝ σηματοδοτεί την αναζήτηση νέων «μνηστήρων», διαδικασία, που χρειάζεται χρόνο...

Του Γιάννη Βερμισσώ

Σε περίοδο αναμονής χωρίς ημερομηνία λήξης, βρίσκεται η Εθνική Ασφαλιστική. Η μη ευόδωση της εξαγοράς της από την ΕΧΙΝ σηματοδοτεί την αναζήτηση νέων «μνηστήρων», διαδικασία, που χρειάζεται χρόνο, και κυρίως ανάλογο κάποιων προϋποθέσεων, επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσο και να πέτυχε κέρδη, όσο και να συνέχισε την ανοδική της πορεία, η Εθνική σαφώς και  βιώνει την ανησυχία των εξελίξεων (σε διάφορα επίπεδα)που αφορούν  της πώλησή της. Δομές, διαδικασίες και αποφάσεις που προχωρούν αλλά ταυτόχρονα τελούν εν αναμονή του αγνώστου μέλλοντος.

Τι έχει τώρα μπροστά της η εταιρεία;

Ως γνωστόν η ΕΧΙΝ δεν κατάφερε να «πιάσει» τα χρονικά περιθώρια που της είχαν τεθεί από την ΤτΕ.

Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε το γεγονός αυτό, ο εκπρόσωπός της (της ΕΧΙΝ) εμφανίστηκε στα διεθνή ΜΜΕ να δηλώνει ότι δεν αποσύρεται από την διεκδίκηση, συνεπώς δεν αποκλείεται να ξαναεμφανιστεί.

Την ίδια ώρα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν την FOSUN (κινεζικών συμφερόντων) να έχει ζωντανό το ενδιαφέρον της από πέρυσι που είχε χάσει στην διαγωνιστική διαδικασία με την ΕΧΙΝ λόγω χαμηλότερης οικονομικής προσφοράς.

Επίσης λέγεται σε επίπεδο πληροφοριών ότι ως ενδιαφερόμενη φέρεται και η Gongbao, που επίσης συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό και ενδεχομένως να συμμετάσχει στην νέα διεκδίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα κατά τις πληροφορίες ενεργοποίησε τις διαδικασίες που αφορούν την ενημέρωση ενδιαφερόμενων επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική.  Συγκέντρωσε τα οικονομικά στοιχεία που θα δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Και είναι προφανές ότι η Εθνική Τράπεζα βιάζεται να προχωρήσει η υπόθεση και να δοθεί το 75% της Εθνικής.

Το ερώτημα όμως είναι σε ποια τιμή θα δοθεί η εταιρεία; Τι ζητά η Εθνική;

Φυσικά, (έτσι πιστεύουν στελέχη της αγοράς) ) όχι κάτι λιγότερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί με την ΕΧΙΝ.

Σε ποιόν ή ποιους ενδιαφερόμενους; (γιατί και αυτό είναι ερώτημα)

Υπάρχει πιθανότητα να πέσει χαμηλότερα από την προσφορά της ΕΧΙΝ;

Εκτιμούμε πώς όχι, θεωρώντας ότι το ενδιαφέρον του μετόχου (ΕΤΕ) δεν είναι το «ξεπούλημα» αλλά μια σωστή επενδυτική, οραματική, συμφέρουσα επιλογή προς όφελος όλων.

Προσδοκία είναι εντός Μαΐου να έχει προχωρήσει η υπόθεση και να υπάρχει κάτι δεδομένο.

Όμως οι βεβαιότητες διαπιστώθηκε ότι δε χωρούν.

Η πρώτη αίσθηση θα δοθεί πιθανόν στην Γενική Συνέλευση της τράπεζας.

Η υπόθεση της ΕΘΝΙΚΗΣ τώρα πιάνει από την αρχή.

Όμως το ότι εκκινεί δε σημαίνει ότι θα κλείσει και σύντομα.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics