Τα μεγάλα σχήματα της αγοράς

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε ένα  πρωτόγνωρο φαινόμενο. Μεγάλα ασφαλιστικά σχήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί όπως είναι η Ergo με την ΑΤΕ, η Εθνική Ασφαλιστική με τον σημαντικό ξένο επενδυτή που θα της καθορίσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές, η Eurolife με τον επίσης ξένο επενδυτή, ενώ σαφώς υπάρχουν και οι γνωστοί πολυεθνικοί παίκτες από εδώ και χρόνια με πρωταγωνιστή την Interamerican δίνουν τη δική τους έντονη παρουσία πού ωθεί τον ανταγωνισμό σε υψηλά επίπεδα.

Τι γίνεται τώρα, ποιο είναι το επόμενο βήμα και η επόμενη μέρα; 

Όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει μία ακόμα πιο σκληρή προσπάθεια που θα σπρώξει την αγορά ένα βήμα μπροστά. Οι εταιρείες με πρωταγωνιστικό ρόλο θα δώσουν τη δική τους μάχη για να πάνε ακόμα πιο ψηλά. 

Πού όμως μπορεί να φτάσουν; Οι προοπτικές είναι μεγάλες διότι η επιχειρηματικότητα και η ασφάλιση δεν έχουν όρια. Νέα προϊόντα, νέες τιμολογήσεις, διαφορετική  προσέγγιση του πελάτη είναι κάποιοι από τους άξονες που θα κινηθούν οι εταιρείες. 

Τα σχέδια είναι έτοιμα και απομένει η εφαρμογή τους. Μαζί με αυτά και νέα πρόσωπα, σε νέες θέσεις, θα έχουν ένα δυναμικό ρόλο που θα αποτυπωθεί στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Κερδισμένος από τις εξελίξεις θα είναι ο καταναλωτής. Εξίσου κερδισμένη  θα είναι και η αγορά στο σύνολό της. 

Η ποιότητα θα ανέβει κι άλλο, η αγορά θα πάει πιο ψηλά. 

Στη νέα αυτή μάχη δεν θα συμμετάσχουν όλες οι εταιρίες διότι όπως φαίνεται κάποιοι ακολουθούν την τακτική της λιγότερο επιθετικής εξωστρέφειας. Οι πληροφορίες λένε πώς αυτό αφορά επιλογές στρατηγικές.

Αυτοί όμως που θα βγουν δυναμικά θα είναι και οι πρωταγωνιστές. Και είναι αυτοί που και σήμερα ακόμα, καθημερινά, ανακοινώνουν και κάτι νέο. 

Έτσι δείχνουν την διαρκή τους προσπάθεια να εξελιχθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άλλη τακτική δεν είναι σωστή. Οι επιλογές είναι θέμα ανθρώπων και στρατηγικών. 

Έτσι διαμορφώνονται και κατηγορίες και πρακτικές και συμπεριφορές. 

Είναι βέβαιο οτι οι συνθήκες θα είναι πιο απαιτητικές και θα φανεί ποιοι μπορεί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις χωρίς να ματώσουν.

Και αυτή τη φορά δεν είναι η οδηγία Solvency στην οποία όλοι κατάφεραν να προσαρμοστούν. Πλέον μιλάμε για διαφορές υψηλής αισθητικής και συμπεριφοράς που θα έρθουν να πείσουν και να προσελκύσουν ολοένα και απαιτητικότερους πολίτες μιας κοινωνίας που αρχίζει να μαθαίνει ότι υπάρχει και κάτι καλύτερο και κάτι διαφορετικό και κάτι σωστό.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics