Τα συμπεράσματα από την ΥΔΡΑ

Του Γιάννη Βερμισσώ Την μεγάλη ευθύνη της ασφαλιστικής αγοράς στην ενημέρωση επιχειρήσεων και πολιτών για τους νεοαναφυόμενους κινδύνους όπως του κυβερνοχώρου, καθώς και γενικότερα, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών στο Διεθνές Συνέδριο.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Την μεγάλη ευθύνη της ασφαλιστικής αγοράς στην ενημέρωση επιχειρήσεων και πολιτών για τους νεοαναφυόμενους κινδύνους όπως του κυβερνοχώρου, καθώς και γενικότερα, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών στο Διεθνές Συνέδριο της Ύδρας. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων Μεταφορών και Σκαφών κ. Ερρ. Μοάτσος αναφέρθηκαν σχετικά. Επίσης στίγμα έδωσαν και ο ι προσκεκλημένοι ομιλητές. 

Ο κ. Μαζαράκης, τοποθετήθηκε επιτελικά για τον ρόλο της ασφάλισης και αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής ανταπόκρισης των ασφαλιστών στις απαιτήσεις των πολιτών. Είπε χαρακτηριστικά πως "πρέπει να ακούμε τους ασφαλισμένους και να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες". Επίσης, δεν παρέλειψε να αποστείλει μήνυμα εγρήγορσης και «μη εφησυχασμού» της αγοράς λόγω γενικών οικονομικών συνθηκών. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων Μεταφορών και Σκαφών κ. Ερρ. Μοάτσος τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά έχει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των αποδεκτών της ασφάλισης. Εξειδικεύοντας και στο cyber insurance ανέφερε ότι η κατανόηση των κινδύνων και ο χειρισμός τους είναι το «κλειδί» για την σωστή αντιμετώπιση και διαχείρισή τους. 

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η παρέμβαση του κ. Matthew Norris, Underwriter, Beazley Insurance at Lloyds of London  ο οποίος ως κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου έδω το δικό του στίγμα από την Αμερικάνικη αγορά. 

Μεταξύ άλλων αναφέρουμε επιγραμματικά τις επισημάνσεις του. 

-Στα «χακαρίσματα» δικτύου αποδίδεται το 60 -70% των απωλειών δεδομένων. 

– Έχει ιδιαίτερη σημασία η γρήγορη επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές προστασίας και η ενημέρωσή τους. 

– Δεν είναι καταστροφή το να πέσεις θύμα χάκερς είναι όμως καταστροφικό το να μην μπορείς να το διαχειριστείς

Ο κύριος Jose fidalgo, Regional Head of Risk Consulting Liability Central & Eastern Europe, Allianz Global Corporate Specialty SE στη Γερμανία τόνισε τα εξής:

• Οι κυβερνοκίνδυνοι αποτελούν πλέον μέρος των γενικών βασικών κινδύνων των επιχειρήσεων 

•Πρέπει να δημιουργείται ένα μοντέλο για τη διαχείριση κινδύνου και την συνέχεια της επιχείρησης. 

•Στις εξελιγμένες μορφές hacking χρησιμοποιούνται ολοένα και νέες τεχνολογίες.

•Κατά μέσο όρο χρειάζονται 90 ημέρες για να αντιληφθεί κάποιος ότι έχει χακαριστεί. Ενώ, σε κάπες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αντιληπτό μετά από χρόνια 

•Στην ευρώπη τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες δεν έχουν διαδικασίες IT που να είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις και συνέπειες αυτών.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics