Ταμείο Ερευνών AXA: Για την επιστήμη και έναν κόσμο με καλύτερη υγεία

Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ιατρική έχει αναμφίβολα βελτιώσει τα παγκόσμια επίπεδα υγείας, εξαλείφοντας χρόνιες ασθένειες που ταλάνιζαν για αιώνες την ανθρωπότητα.

Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ιατρική έχει αναμφίβολα βελτιώσει τα παγκόσμια επίπεδα υγείας, εξαλείφοντας χρόνιες ασθένειες που ταλάνιζαν για αιώνες την ανθρωπότητα. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής φέρνει μαζί του και την εμφάνιση νέων προκλήσεων, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης καινούργιων ερευνητικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, του διαβήτη και του καρκίνου.

Οι χρόνιες ασθένειες (καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης) αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).

50.000.000 άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από άνοια, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται 10.000.000 νέες περιπτώσεις ασθενών. Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη αιτία άνοιας και θεωρείται υπεύθυνη για το 60% με 70% των περιπτώσεων (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στοιχεία 2017).

Πρόληψη πανδημιών, θεραπείες χρόνιων παθήσεων και προώθηση της «υγιούς γήρανσης» είναι μερικές από τις παγκόσμιες προκλήσεις, στις οποίες επικεντρώνεται το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ και τις οποίες συνεχίζει να υποστηρίζει μέσω καινοτόμων και ελπιδοφόρων ερευνητικών προγραμμάτων σε επιστημονικούς τομείς αιχμής, από τη νανοϊατρική και τη μοριακή ογκολογία έως τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

220 επιστημονικά προγράμματα σε 24 χώρες

Νέες πρακτικές και ερευνητικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Καθηγητή Emmanuel Fort, κατόχου της έδρας της Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου του Langevin, ESPCI Paris Tech.

Φανταστείτε τις δυνατότητες εφαρμογής ενός ιατρικού συστήματος παρακολούθησης, μέσω του οποίου θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ακόμα και το πιο μικρό μόριο μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Χάρη στις καινοτόμες ερευνητικές προσπάθειες του Καθηγητή Emmanuel Fort, επιστήμονα που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ, κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό: οι τεχνικές μικροσκοπίας φθορισμού ή η νανοσκοπία υπόσχονται πολλαπλές θεραπευτικές εφαρμογές που βασίζονται σε αυτές τις νέες ανακαλύψεις.

Οι έρευνες του Καθηγητή Emmanuel Fort συνδυάζουν τη Φυσική, τη Βιοϊατρική και την καινοτόμα τεχνολογία και επικεντρώνονται στην καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών του σώματος προκειμένου να βρεθούν νέες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπευτικές αγωγές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Emmanuel Fort: «Μέσω της έρευνας με τα ειδικά μικροσκόπια φθορισμού αναπτύξαμε, από κοινού με ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Επιστήμης του Orsay (ISMO), μια ελπιδοφόρα τεχνική απεικόνισης που επιτρέπει την παρακολούθηση νανοκλίμακας σε 3 διαστάσεις. Αυτό το νέο όργανο μπορεί να «αποκαλύψει», με απίστευτη ευκρίνεια, την αρχιτεκτονική των κυττάρων σε μοριακό επίπεδο, βοηθώντας μας έτσι να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία τους.

Η εφαρμογή αυτών των νέων ευρημάτων στον τομέα της Βιοϊατρικής είναι πολύ σημαντική και εφαρμόζεται σε πολλά επίπεδα. Ήδη, αυτού του είδους η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην κατανόηση της μοριακής αρχιτεκτονικής των δομών που επιτρέπουν τη μελέτη της κίνησης και εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων. Έδειξε επίσης γιατί οι αντιβιοτικές θεραπείες μερικές φορές μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές στην καταπολέμηση βακτηρίων, όπως οι σταφυλόκοκκοι».

Που μπορεί να χρησιμεύσει αυτή η τεχνολογία;

Για την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας, ο Καθηγητής Emmanuel Fort ίδρυσε τον Μάρτιο του 2016 το Ίδρυμα Abbelight. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nicolas Bourg, Ερευνητής Βιοφωτονικής και Νανοτεχνολογίας του Ιδρύματος: «Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον Emmanuel Fort, σε συνεργασία με την Sadrine Lévêque από το Ινστιτούτο Μοριακής Επιστήμης του Orsay επιτρέπει τη λεπτομερή παρατήρηση και την ανάλυση 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή που παρέχουν τα συμβατικά μικροσκόπια. Χάρη σε αυτό, είμαστε πλέον σε θέση να έχουμε πολύ «καθαρές» απεικονίσεις του εσωτερικού ενός κυττάρου, με πολύ μεγάλη ευκρίνεια. 

Αυτό το εργαλείο απεικόνισης αποτελεί μια επανάσταση για τους τομείς της Βιολογίας και της Ιατρικής, καθώς θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό των νευρώνων, όταν ένας ασθενής πάσχει για παράδειγμα από Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον, και όχι μόνο… Η νανοσκοπία παρέχει πλέον σημαντικές πληροφορίες σε όλους τους τομείς που προγενέστερα βασίζονταν σε παρατηρήσεις που παρείχε η κλασική μικροσκοπική: για θεραπείες κατά του καρκίνου, εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία, κατανόηση ασθενειών που αντιστέκονται στα βακτήρια κ.α.»

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics